Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Σαφές μήνυμα των κατοίκων της Παύλιανης στο Δημοτικό συμβούλιο Λαμίας για το υδροηλεκτρικό: “Είμαστε έτοιμοι για όλα”

•  Στο πλευρό των κατοίκων τάχθηκε ο Δήμαρχος και το Δημοτικό συμβούλιο Λαμίας



O αγώνας των πολιτών για να σταματήσουν την καταστροφή της Παύλιανης θα συνεχιστεί με οποιο κόστος. Το μήνυμα αυτό μετέφεραν χθες βράδυ στο δημοτικό συμβούλιο Λαμίας οι εκπρόσωποι της Κίνησης Πολιτών της Παύλιανης που εναντιώνονται στην κατασκευή υδροηλεκτρικού εργοστασίου στο χωριό τους. 

Στην Παύλιανη αυτή την περίοδο επιτελείται ένα έγκλημα κοινωνικό, πολιτιστικό και ψυχολογικό, τόνισε ο εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτών Γιώργος Ρηγάκης και κάλεσε τον Δήμαρχο να κάνει υπόθεση του Δήμου τη σωτηρία της Παύλιανης. «Προγραμματική θέση και θεσμική υποχρέωση της Δημοτικής Αρχής είναι να ταυτίζεται απόλυτα με τις θέσεις των Τοπικών Κοινοτήτων» υπογράμμισε ο Δήμαρχος Θύμιος Καραΐσκος επισημαίνοντας πως αυτό το έχουμε αποδείξει πολλές φορές μέχρι σήμερα, όπως το δείξαμε και με την υπόθεση των πλημμυροπαθών του Κόμματος, όπου αναλάβαμε την νομική υποστήριξη στα δικαστήρια επιδιώκοντας την δικαίωσή τους.




Αναμένουμε τη γνωμοδότηση απο το δικηγόρο και μέχρι να ερθει αυτή η γνωμοδότηση εμείς θα τη διαβιβάσουμε στη Νομική Υπηρεσία και θα κάνουμε οτι μας προτείνει.

«Αδιανόητο να υποβαθμιστεί μια περιοχή, όπως είναι η Παύλιανη, που τα τελευταία 15 χρόνια εχει γίνει τουριστικός προορισμός για χιλιάδες επισκέπτες απ’ όλες τις γωνιές της Ελλάδας», δήλωσε ο πρώην Δήμαρχος και επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Νίκος Σταυρογιάννης καλώντας τον Δήμαρχο να κάνει όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες για να αποτραπεί η κατασκευή του υδροηλεκτρικού εργοστασίου που, όπως είπε, θα αλλοιώσει τον τουριστικό χαρακτήρα της περιοχής.




Την αντίθεσή του στην εγκατάσταση υδροηλεκτρικού εργοστασίου εξέφρασε και ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Στασινός, ζητώντας από τον Δήμαρχο να εξετάσει εναλλακτικές λύσεις που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν μικρά υδροηλεκτρικά εργοστάσια αντίστοιχα αυτού που πάει να γίνει στην Παύλιανη. 

Αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής είναι τα όσα συμβαίνουν σήμερα στην Παύλιανη αλλά και στην Φθιώτιδα και τη Στερεά γενικότερα, σύμφωνα με την δημοτική σύμβουλο Μαρία Αντωνίου. «Αν οι κάτοικοι αποφασίσουν να μπουν μπροστά από τις μπουλντόζες για να εμποδίσουν το έργο, εμείς θα είμαστε εκεί μαζί τους» τόνισε με εμφαση η κ. Αντωνίου και ζήτησε να δεσμευτούν οι βουλευτές, ο Δήμαρχος και ο Περιφερειάρχης αν θα στηρίξουν τις κινητοποιήσεις των κατοίκων.

Να εκδοθεί ψήφισμα που να αναφέρεται συγκεκριμένα στους λόγους που οι κάτοικοι αντιδρούν στο έργο και αυτό να είναι δεσμευτικό απ’ όλους, πρότεινε ο δημοτικός σύμβουλος Θανάσης Αδάμ.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες των κατοίκων της Παύλιανης η εταιρεία, αγνοώντας τις αντιδράσεις και τις προσφυγές της τοπικής κοινωνίας μετά από έναν μακροχρόνιο αγώνα δεκαπέντε χρόνων, έφερε την μπουλντόζα εκτελώντας εργασίες για την κατασκευή ενός Μικρού Υδροηλεκτρικού Εργοστασίου 0,83 MW στο ρέμα του χωριού.





Στα σχέδια της εταιρείας, όπως σημειώνουν στις καταγγελίες τους οι κάτοικοι, είναι να πάρει το νερό για 3.360μ, το νερό που αποτελεί για την Παύλιανη το συγκριτικό της πλεονέκτημα, αυτό που την καθιέρωσε ως τόπο αναψυχής και ήπιας οικοτουριστικής ανάπτυξης.

«Η μπουλντόζα της εταιρείας ισοπεδώνει, σκοτώνει τις ελπίδες και τις προσπάθειες των ανθρώπων της Παύλιανης να προχωρήσουν στο μέλλον και να επιβιώσουν με αξιοπρέπεια αξιοποιώντας τα αγαθά που πλούσια προσφέρει η φύση: τα νερά, το δάσος, το βουνό, τα χρώματα και η ομορφιά του τοπίου».

“Δεν είναι δυνατόν, να επιτρέψουμε την κατασκευή υδροηλεκτρικού εργοστασίου, όταν και μόνο η κατασκευή αυτής της εγκατάστασης με την διάνοιξη νέων δρόμων, την κατασκευή αγωγού και κτιρίου, το κόψιμο των δέντρων και της βλάστησης, το σκυρόδεμα κλπ το αποτέλεσμα θα είναι λιγότερο «πράσινο» από το αντιστάθμισμα της παραγόμενης «καθαρής ενέργειας» των 0,83 MW. Η εγκατάσταση και η λειτουργία δε στη συνέχεια του ΜΥΗΕ είναι σίγουρο ότι θα βλάψει τα μέγιστα την ποτάμια και παραποτάμια βλάστηση και τα αιωνόβια πλατάνια.

Κατ’ επέκταση θα απαξιώσει τα περιουσιακά μας στοιχεία, θα υπονομεύσει τον ήπιο εναλλακτικό τουρισμό της περιοχής και θα βλάψει τις προοπτικές μελλοντικής βιώσιμης ανάπτυξης διώχνοντας ουσιαστικά όσους θα ήθελαν να ζήσουν αξιοπρεπώς και να επενδύσουν στον τομέα αυτό” είναι τα επιχειρήματα με τα οποία οι κάτοικοι αγωνίζονται για να σταματήσουν το έργο.
Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι καθόλου εύκολο καθώς για τη συγκεκριμένη επένδυση υπάρχει θετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την έννοια ότι το ανώτατο δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή των κατοίκων. 





Βέβαια οι κάτοικοι αντιτείνουν ότι για την επένδυση “δεν υπάρχει συναίνεση της τοπικής κοινωνίας, αλλά πλήρης εναντίωση, το χωριό και η περιοχή έχει μεγάλη επισκεψιμότητα λόγω της ομορφιάς και του εξαιρετικού φυσικού τοπίου για δράσεις εναλλακτικού τουρισμού και αναψυχής, και αν προχωρήσει το έργο, η καταστροφή της περιοχής είναι προφανής”. 

Με την παρουσία τους χθες βράδυ, στο δημοτικό συμβούλιο, οι κάτοικοι δήλωσαν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την αντιθεσή τους στην δημιουργία αυτού του εργοστασίου στο ρέμα της Παύλιανης και ξεκαθάρισαν ότι δεν θα το επιτρέψουν να γίνει. Αυτό που ζητούν είναι “να σταματήσει τώρα η εταιρεία την δραστηριότητά της και οι αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν στην ακύρωση των όποιων αδειών που εκδόθηκαν ως τώρα”.

 

 

    

 

Απόψεις

Γράφει η Γιώτα Τριανταφύλλου   ΣΑΝ ΠΡΩΙΝΟ Η ΖΩΗ ΜΑΣΞυπνήσαμεμε μια ρακέτα στο χέρι κι ένα μπαλάκι που χτυπά από τοίχο σε τοίχο κι αναπηδά σαν ζάρι που του...
randomness