Σε σύγκρουση με το υπουργείο Περιβάλλοντος και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας - ΟΞΥΓΟΝΟ ΖΗΤΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΣΤΗΝ ΤΑΝΑΓΡΑ
Με αποχωρήσεις και εντάσεις σημαδεύτηκε η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, με τους τόνους να ανεβαίνουν στη συζήτηση για τη μονάδα ταφής επικίνδυνων αποβλήτων στην Τανάγρα. Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν εκπρόσωποι περιβαλλοντικών συλλόγων της περιοχής, καλώντας το Περιφερειακό Συμβούλιο να ανακαλέσει όλες τις αποφάσεις που έχει πάρει για την χωροθέτηση και αδειοδότηση της μονάδας.
Σε ανοιχτή σύγκρουση με το υπουργείο Περιβάλλοντος για το θέμα της κατασκευής του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Βιομηχανικών Επικίνδυνων Αποβλήτων στην Τανάγρα, προχωρά ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός, παίρνοντας αποστάσεις από το εθνικό σχέδιο διαχείρισης των αποβλήτων.
Η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, μέσω του αναθεωρημένου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων, στην πράξη και επι της ουσίας απορρίπτει όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις που είχε θέσει η Περιφέρεια για τη χωροθέτηση της μονάδας υγειονομικής ταφής επικίνδυνων τοξικών αποβλήτων (Περιορισμός χωρητικότητας της σχεδιαζόμενης μονάδας στα όρια του Δήμου Τανάγρας, σε όρια που να καλύπτουν αποκλειστικά τις ήδη υπάρχουσες και τις ετήσιες ανάγκες της Στερεάς Ελλάδας, επίσπευση σχεδιασμού και υλοποίησης δομών και σε άλλες περιοχές με αυξημένη παραγωγή τέτοιων αποβλήτων, όπως η Αττική, η Κεντρική Μακεδονία και άλλες περιοχές, ακριβής χωροθέτηση σε χώρους που υποδεικνύουν οι Δήμοι, θέσπιση επαρκών δικλείδων για την ασφαλή υγειονομικά και περιβαλλοντικά λειτουργία των μονάδων, θέσπιση ειδικού περιβαλλοντικού τέλους υπέρ του οικείου Δήμου, ενάντια στην προσφυγή του Δήμου Τανάγρας στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
«Μιλήσαμε με αλήθειες για την κατασκευή του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Βιομηχανικών Επικινδύνων Αποβλήτων Τανάγρας», τόνισε στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός, ξεκαθαρίζοντας από την αρχή ότι «η Περιφέρεια δεν θα δεχτεί να μας φορτώσει το υπουργείο όλα τα απόβλητα στη δική μας περιοχή».
«Από την πρώτη στιγμή που ήρθε το θέμα αυτό για συζήτηση, υποστηρίξαμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση αναγνωρίζοντας ότι χρειάζεται μια σωστή διαχείριση των αποβλήτων» τόνισε ο Φάνης Σπανός.
«Παρουσία όλων των φορέων ξεκαθαρίσαμε την ανάγκη δημιουργίας υποδομής διαχείρισης των αποβλήτων που παράγονται στην περιοχή, αλλά με τρείς βασικές προϋποθέσεις:
Πρώτον να χωροθετηθεί σε θέση υποδεδειγμένη από την τοπική κοινωνία και τις αρχές.
Δεύτερον να έχει δυναμικότητα που να επιτρέπει την εισροή μόνο όσων αποβλήτων παράγονται στη Στερεά Ελλάδα.
Και τρίτον να λειτουργεί με θεσμοθετημένο κοινωνικό έλεγχο για να μπορεί ο κάθε πολίτης να έχει γνώση και ενημέρωση για το τι γίνεται σε αυτή την μονάδα.
Στηρίζουμε ουσιωδώς τον αγώνα της τοπικής κοινωνίας και προστατεύουμε το περιβάλλον με συνεχείς ελέγχους και επιθεωρήσεις σε 50 επιχειρήσεις της περιοχής από τις Διευθύνσεις Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Δημόσιας Υγείας.
Η Περιφέρεια έχει προσφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας υιοθετώντας πολλές από τις θέσεις του Δήμου Τανάγρας» τόνισε ο Περιφερειάρχης.
«Αναγνωρίσαμε από την πρώτη στιγμή την απόλυτη αναγκαιότητα να υπάρξει μια διαχείριση των αποβλήτων στην περιοχή, αλλά εκφράσαμε τις ενστάσεις ότι πρέπει να μιλήσουμε αποκλειστικά για απόβλητα που παράγονται στη Στερεά και δεν συναινούμε σε κανένα σενάριο συγκέντρωσης των αποβλήτων απ’ όλη την Ελλάδα».
Στην τοποθέτησή του ο κ. Σπανός αναφέρθηκε και στη σύσταση Παρατηρητηρίου Περιβάλλοντος, επισημαίνοντας ότι το επόμενο διάστημα θα γίνει δημόσιος διεθνής διαγωνισμός για να έρθει ένας σοβαρός οργανισμός που θα αναλάβει την ευθύνη εντοπισμού και καταγραφής των περιβαλλοντικών προβλημάτων της περιοχής μας.
Διαβάστε περισσότερα στην εφημερίδα μας, στο φύλλο της Πέμπτης 3 Απριλίου.