Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

SOS ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΛΑΜΙΑΣ ΕΚΠΕΜΠΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΤΕΡΕΑΣ

• Συνεδριάζει τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου για το ίδιο θέμα και το Δημοτικό Συμβούλιο


SOS για το Νοσοκομείο της Λαμίας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, εκπέμπουν με τις παρεμβάσεις τους τα αυτοδιοικητικά θεσμικά όργανα της Περιφέρειας καλώντας την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας αλλά και όλους τους συναρμόδιους φορείς να προχωρήσουν στην λήψη άμεσων μέτρων για την κάλυψη των βασικών αναγκών του νοσηλευτικού ιδρύματος, πριν είναι πολύ αργά.  

Το θέμα του Νοσοκομείου, με τις ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτών που παρατηρούνται στις Κλινικές, τίθεται πλέον σε όλα τα επίπεδα, ενώ το θέμα συζητήθηκε εκτενώς χθες στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε στη Λαμία, στην αίθουσα “Λάμπρου Παπαδήμα”.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι με τις τοποθετήσεις τους εξέφρασαν την αγωνία τους για την συσσώρευση και όξυνση των προβλημάτων στο Νοσοκομείο και κάλεσαν τον Περιφερειάρχη Φάνη Σπανό να πάρει πρωτοβουλίες και να παρέμβει στον υπουργό Υγείας θέτοντάς τον προ των ευθυνών.

Σύμφωνα με τον περιφερειακό σύμβουλο της Λαϊκής Συσπείρωσης Κώστα Μπασδέκη, το Νοσοκομείο σήμερα παρουσιάζει μια εικόνα διάλυσης και αποσύνθεσης και την αντικειμενική ευθύνη για αυτό την εχει αποκλειστικά η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και δεν την έχουν, όπως είπε, μεμονωμένα πολιτικά πρόσωπα της περιοχής, ούτε φυσικά η Διοίκηση του Νοσοκομείου αν και δεν μπορεί να εξαιρεθεί από τις όποιες ευθύνες.

Για την υποβάθμιση του Νοσοκομείου Λαμίας σε υπηρεσίες μέσα και προσωπικό, τόνισε ο κ. Μπασδέκης, θέλουμε και πρέπει να αποδοθούν πολιτικές ευθύνες αλλά παράλληλα ζητάμε άμεσα και δραστικά μέτρα βελτίωσης και αναβάθμισης των υπηρεσιών Υγείας στο Νοσοκομείο Λαμίας αλλά και σε όλα τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Περιφέρειας.
 

Κώστας Μπασδέκης: «Ψεύτικες και χωρίς αντίκρισμα οι μέχρι σήμερα εξαγγελίες της Κυβέρνησης»


Ο περιφερειακός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης χαρακτήρισε «ψεύτικες και χωρίς αντίκρισμα τις μέχρι σήμερα εξαγγελίες της Κυβέρνησης, για ενίσχυση του ιατρικού προσωπικού στην εξέλιξη της πανδημίας… εφόσον σήμερα, όπως είπε, υπηρετούν 51 γιατροί λιγότεροι (32 ειδικευμένοι και 19 ειδικευόμενοι) από αυτούς που υπηρετούσαν προ της πανδημίας.
Συνεχίζοντας ο κ. Μπασδέκης, σημείωσε ότι σήμερα είναι αδύνατη η κατάρτιση ασφαλών προγραμμάτων εφημερίας, με κριτήριο την κάλυψη των πραγματικών αναγκών κάθε έκτακτου περιστατικού, κάθε ημέρα, ενώ παρουσιάζονται σοβαρές ελλείψεις και δυσλειτουργίες του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, που δυσκολεύουν την αντιμετώπιση των εκτάκτων και έτσι επιβαρύνεται όλο το νοσοκομείο.

Υπάρχει επίσης οπως είπε αδυναμία συγκρότησης της κατάλληλης ιατρικής ομάδας, που χρειάζεται η κλινική Covid.

Η προοπτική, είπε ο κ. Μπασδέκης, να τεθεί λουκέτο στην Πνευμονολογική κλινική, που είναι μοναδική στην Στερεά Ελλάδα και απολύτως αναγκαία στην αντιμετώπιση των κρουσμάτων Covid, είναι πολύ πιθανή, ενώ πρόσθεσε πως είναι σε διάλυση η Παιδιατρική κλινική, που λειτουργεί με ιδιώτες γιατρούς, που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους κατά περίπτωση και κάποιους που μετακαλούνται, κάποιες φορές, από άλλες περιοχές.

Σε πορεία υποβάθμισης λόγω της υποστελέχωσης είναι και η Παθολογική, Χειρουργική και Καρδιολογική κλινική και σε πορεία διακοπής ο αιμοδυναμικός έλεγχος, που αποδείχτηκε ιδιαίτερα χρήσιμος μειώνοντας κάθετα τις διακομιδές εμφραγμάτων.

Σοβαρή υπολειτουργία παρουσιάζεται, πάντα κατά την άποψη του περιφερειακού συμβούλου, και του Ακτινολογικού εργαστηρίου λόγω έλλειψης εξειδικευμένων γιατρών στην σύγχρονη τεχνολογία και παραϊατρικού προσωπικού, ενώ θα έπρεπε να λειτουργεί επι 24ωρου βάσεως ο Αξονικός τομογράφος και καθημερινή η λειτουργία του Μαγνητικού.

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους κινήθηκε και ο περιφερειακός σύμβουλος Δημήτρης Αναγνωστάκης, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για συνειδητή πολιτική επιλογή απαξίωσης του δημόσιου συστήματος υγείας, με στόχο να εξυπηρετηθούν οι μεγάλες ιδιωτικές κλινικές.

«Δεν μπορώ να δεχτώ, είπε ο κ. Αναγνωστάκης, ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας δεν γνωρίζουν ποιά είναι τα προβλήματα του Νοσοκομείου Λαμίας αλλά και όλων των άλλων μονάδων της Περιφέρειας. Τα γνωρίζουν όλα πολύ καλά, απλά δεν κάνουν τίποτα για να τα επιλύσουν γιατί δεν έχουν πολιτική βούληση να στηρίξουν το δημόσιο σύστημα υγείας».

Από την πλευρά του ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Μπέτσιος διευκρίνισε από την αρχή της τοποθέτησής του ότι «η παραταξή μας “Πατρίδα μας η Στερεά” με την παρέμβασή μας αυτή επιχειρούμε να αναδείξουμε αυτά τα προβλήματα ασκώντας πίεση προς την κυβέρνηση και κάθε αρμόδιο για την άμβλυνση και επίλυσή τους».

«Το Νοσοκομείο Λαμίας, το τελευταίο διάστημα, λειτουργεί με σοβαρά προβλήματα με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των πολιτών της Φθιώτιδας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι σοβαρές» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπέτσιος.