Στη δικαιοσύνη προσφεύγουν οι αγρότες της Κωπαίδας για τα προβλήματα αρδευσης
Με ενδικα μέσα αποφάσισαν τελικά οι αγρότες να αντιμετωπίσουν το σοβαρό πρόβλημα αρδευσης του Κωπσιδικού πεδίου καθώς τα μέτρα που ανακοινώθηκαν απο την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας δεν τους ικανοποιούν . Ετσι αποφάσισαν να κινηθούν δικαστικά καταθέτοντας μήνυση κατά παντός υπευθύνου, κατά του περιφερειάρχη Στερεάς και των χωρικών αντιπεριφερειαρχών της Βοιωτίας της προηγούμενης και της παρούσας θητείας για την καταστροφική καλλιεργητική χρονιά του 2024.
Οι Βοιωτοί παραγωγοί που είχαν καταλάβει για τρείς μήνες το Διοικητήριο της Βοιωτίας στη Λιβαδειά εγκσλούν τους αυτοδιοικητικούς οτι δεν πήραν εγκαιρα μέτρα για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αρδευσης με αποτέλεσμα οι αγρότες να υποστούν σημαντικές απώλειες εισοδήματος .
Θυμίζουμε οτι για το πρόβλημα της Κωπαίδας εχουν γίνει τρείς συνεδριάσεις Περιφερειακού Συμβουλίου , ενω υπάρχει και ψήφισμα της Περιφερειακής Αρχής αλλά και ψηφίσματα των παρατάξεων της μειοψηφίας με τα οποία το περιφερειακό συμβούλιο στηρίζει τα αιτήματα αποζημίωσης και στήριξης εισοδήματος των αγροτών λόγω απώλειας και αδυναμίας παραγωγής, από κάθε αιτία (ανομβρία, αδυναμία άρδευσης κλπ.)
Εχει διεκδικήσει μάλιστα συγκεκριμένες και σαφείς δεσμεύσεις, από την «ΕΥΔΑΠ» για την εξασφάλιση της άρδευσης της Κωπαΐδας στα πεδία:
• Ανανέωση σύμβασης για την παροχή αρδευτικού νερού, τουλάχιστον 7.000.000 κυβικών μέτρων, από τον Μόρνο.
• Μη χρήση των γεωτρήσεων της περιοχής Χαιρώνειας από την «ΕΥΔΑΠ».
Στα ψηφίσδματα αναφέρεται ρητά η απαγόρευση νέων αδειών σε φωτοβολταϊκά στην περιοχή της Κωπαΐδας, με μοναδική εξαίρεση μικρές άδειες μέχρι 500 kW σε αγρότες κατά κύριο επάγγελμα και, μάλιστα, χωρίς δυνατότητα πώλησης ή μεταβίβασης, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα είναι μόνο για οικογενειακό εισόδημα, όπως και για την ενεργειακή κάλυψη ων αναγκών των καλλιεργειών.
Επίσης η Περιφέρεια Στερεάς διεκδικεί τη χρηματοδότηση στρατηγικού έργου άρδευσης του Κωπαϊδικού πεδίου οπως εχει δεσμευτεί προσωπικά ο ιδιος ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός .