Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Στη Λαμία ο Γιάννης Πανούσης για το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας

 Στη Λαμία θα βρεθεί την ερχόμενη Τρίτη 27 Φεβρουαρίου ο καθηγητής εγκληματολογίας και πρώην υπουργός Γιάννης Πανούσης , συμμετέχοντας στον αγώνα των τοπικών φορέων για την επανίδρυση του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας .  Ο πρώην Πρύτανης του  Πανεπιστημίου Θράκης κ. Πανούσης θα είναι εισηγητής του θέματος στη  συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της  ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας, στην οποία θα συμμετάσχει  ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας  Μπακογιάννης και ο Δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης . Μετά από πρόταση του Δημάρχου Λαμιέων  κ. Σταυρογιάννη, η ΠΕΔ αποφάσισε ομόφωνα να ορίσει ως συντονιστή τον  Γιάννη Πανούση, πρώην καθηγητή Εγκληματολογίας στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος έχει διατελέσει Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θράκης και μέλος της Διοικουσών Επιτροπών των Πανεπιστημίων Πελοποννήσου και Ιονίου.

Στη συνεδρίαση της ΠΕΔ θα γίνει η διαμόρφωση των κατευθυντήριων αξόνων για την άρτια εκπόνηση της μελέτης τεκμηρίωσης της αναγκαιότητας ίδρυσης Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας. Αξίζει να σημειωθεί οτι η ΠΕΔ εχει προβλέψει  ειδικό κονδύλι στον προϋπολογισμό  για την εκπόνηση  της μελέτης τεκμηρίωσης της αναγκαιότητας ίδρυσης Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που δύναται να ενσωματώσει το εν λόγω ίδρυμα. ''Η  διαδικασία μεταρρύθμισης της τριτοβάθμιας εκπαίδευση βρίσκεται σε εξέλιξη και θα πρέπει να κινηθούμε γρήγορα και αποφασιστικά για να αποδείξουμε και εμπράκτως ότι η ίδρυση του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για εμάς'' δηλώνει ο πρόεδρος της ΠΕΔ Λουκάς Υπερήφανος .  

Τα σημαντικά προβλήματα που ανακύπτουν από την ενδεχόμενη αλλαγή του εκπαιδευτικού χάρτη των Ανώτατων και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων της χώρας εχουν συζητηθεί σε αλλεπάλληλες συσκέψεις των τοπικών φορέων στις οποίες  συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Σκοπός των συσκέψεων  ήταν να διαμορφωθεί κοινή στρατηγική για την αντιμετώπιση της υποβάθμισης της εκπαίδευσης στην Περιφέρεια, με δεδομένο ότι είναι η μοναδική από τις 13 που δεν διαθέτει πανεπιστήμιο.Όλοι οι φορείς εξέφρασαν την αναγκαιότητα να ανοίξει ο διάλογος με το υπουργείο Παιδείας για την επαναλειτουργία του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας.

Τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018 πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλία της Π.Ε.Δ., η συνάντηση αντιπροσωπείας της Αυτοδιοίκησης της Στερεάς Ελλάδας με τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Γαβρόγλου με αντικείμενο τις δρομολογούμενες μεταρρυθμίσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και την προοπτική ίδρυσης Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας.

Σε εκείνη τη συνάντηση ο  υπουργός κ. Γαβρόγλου αρχικά παρουσίασε τις βασικές κατευθύνσεις της μεταρρύθμισης στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Ο στόχος μας δεν είναι να καταργήσουμε τα ΤΕΙ ή να μην επιτρέψουμε στους μαθητές να σπουδάσουν, απεναντίας προσπαθούμε να δημιουργήσουμε βιώσιμες δομές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ει δυνατόν να φοιτήσουν όλοι οι μαθητές μας, γιατί κάτι τέτοιο θα έχει μόνο ευεργετικά αποτελέσματα για τη χώρα».

Εξήγησε μάλιστα  πως καταρχάς δεν υπάρχει τίποτα οριστικό, καθώς το πόρισμα της Επιτροπής, που συστάθηκε για την αξιολόγηση των υφιστάμενων δομών και η οποία είναι αρμόδια να καταθέσει τις προτάσεις της στο Υπουργείο, δεν έχει ολοκληρωθεί. «Σύμφωνα με την έως τώρα αξιολόγηση, η οποία γίνεται αμιγώς με ακαδημαϊκά κριτήρια, το ΤΕΙ Στερεάς δεν μπορεί, κατά τη δεδομένη στιγμή, να μετεξελιχθεί σε Πανεπιστήμιο. Γι’ αυτό το λόγο τείνουμε προς την κατεύθυνση να το δυναμώσουμε, θέτοντάς το υπό την ομπρέλα ενός δυνατού Πανεπιστημίου, όπως αυτό της Θεσσαλίας», είχε αναφέρει στη συνάντηση με τους τοπικούς φορείς  ο Υπουργός.

Λίγες ημέρες αργότερα κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου «Ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Με το νομοσχέδιο προβλέπεται η ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, με έδρα το Αιγάλεω, στο οποίο συγχωνεύονται το ΤΕΙ Αθηνών και το ΤΕΙ Πειραιά.Παράλληλα ομως δίνεται η δυνατότητα για συγχωνεύσεις των ΤΕΙ με γειτονικά Πανεπιστήμια . 

Το νέο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα θα αποτελέσει το τρίτο μεγαλύτερο πανεπιστημιακό ίδρυμα της χώρας σε αριθμό φοιτητών καθώς θα σπουδάζουν, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση «24.119 φοιτητές μετά από το Αριστοτέλειο με 31.756 φοιτητές και το Εθνικό Καποδιστριακό με 28.669 αντίστοιχα».

    

 

randomness