Στις 6 Ιουνίου το τρένο από την Αθήνα μέχρι τη Θεσσαλονίκη Ποιά εργα απομένουν να κατασκευαστούν !
Τη βεβαιότητα ότι «στις 6 Ιουνίου το τρένο από την Αθήνα μέχρι τη Θεσσαλονίκη θα καλύπτει την απόσταση σε 3 ώρες και 20 λεπτά», εξέφρασε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης.
Η δήλωση έγινε λίγο μετά το τέλος του παρθενικού ταξιδιού με τρένο, στη νέα χάραξη της σιδηροδρομικούς γραμμής, από την Τιθορέα μέχρι το Λιανοκλάδι. Επίσης σύμφωνα με την ενημέρωση των στελεχών του υπουργείου απο 1η Φεβρουαρίου ξεκινούν τα δρομολόγια στη νέα γραμμή στο τμήμα Τιθορέα – Λιανοκλάδι.
Το συνολικό έργο «Τιθορέα-Δομοκός», περιλαμβάνει την κατασκευή της Νέας Διπλής Σιδηροδρομικής Γραμμής Υψηλών Ταχυτήτων Τιθορέας – Λιανοκλαδίου – Δομοκού που αντικαθιστά το ορεινό κομμάτι της υφιστάμενης μονής γραμμής μήκους 122 χιλιομέτρων με Νέα Διπλή Σιδηροδρομική Γραμμή Υψηλών Ταχυτήτων μήκους 106 χιλιομέτρων.
Η νέα χάραξη έχει σχεδιασθεί για ταχύτητες 160-200 χλμ /ώρα, ξεκινά από το σιδηροδρομικό Σταθμό Τιθορέας κατευθύνεται ανατολικά διασχίζοντας το όρος Καλλίδρομο με δίδυμες σήραγγες μήκους 9.036 μέτρων και ακολουθώντας πεδινή διαδρομή μέσω της πεδιάδας του Σπερχειού ποταμού, καταλήγει στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Λιανοκλαδίου. Στη συνέχεια διασχίζει το όρος Όθρυς με δίδυμες σήραγγες μήκους 6.380 μέτρων η κάθε μία και ακολουθώντας πεδινή διαδρομή μέσω της αποξηραμένης λίμνης Ξυνιάδας, ανέρχεται τον ορεινό όγκο του Δομοκού μέχρι τον ομώνυμο Σιδηροδρομικό Σταθμό.
Σε εξέλιξη βρίσκεται σήμερα σύμβαση κατασκευής με την οποία ολοκληρώνονται τα έργα υποδομής, κατασκευάζεται η επιδομή (σκυρογραμμή στα ανοιχτά τμήματα και σταθερή επιδομή στις σήραγγες), σηματοδότηση, τηλεδιοίκηση και ηλεκτροκίνηση.
Με τις εργασίες που υλοποιούνται με την Σύμβαση ολοκληρώνεται η διπλή Σιδηροδρομική Γραμμή του άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη.
Τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο αποπερατώνεται το 1ο τμήμα του έργου από τον Σ.Σ. Τιθορέας έως και τον Σ.Σ. Λιανοκλαδίου μήκους 54χλμ και ταχύτητας διέλευσης συρμού 200km/h. Ειδικότερα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εργασίες υποδομής και επιδομής απαραίτητες για τη θέση σε λειτουργία της νέας διπλής σιδ/κής γραμμής. Στο τμήμα αυτό μεταξύ μεγάλων τεχνικών έργων χωροθετείται και η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα των Βαλκανίων στο όρος Καλλίδρομο. Η σήραγγα είναι διπλή, μονής γραμμής για τον κάθε κλάδο με κατευθύνσεις προς Θεσσαλονίκη και Αθήνα αντίστοιχα, με μήκος περί τα 9.2χλμ η κάθε μία και συνδετήριες στοές ανά 500μ.. Με την τοποθέτηση των ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων που αφορούν κυρίως στον αερισμό φωτισμό, πυρανίχνευση, πυρόσβεση, προειδοποίηση διέλευσης συρμού κ.λ.π απαιτήθηκαν 7 σταθμοί ελέγχου εκ των οποίων οι 5 τοποθετήθηκαν εντός των διασυνδετήριων στοών και οι 2 σε κτιριακές εγκαταστάσεις στην είσοδο και έξοδο της σήραγγας.
Επίσης για την εξυπηρέτηση των αναγκών σε ηλεκτρική διανομή στη σήραγγα κατασκευάστηκαν και 7 υποσταθμοί υποβιβασμού της τάσης. Λόγω του μεγέθους του έργου και της μεγάλης κλίμακας των συστημάτων που έχουν τοποθετηθεί, απαιτήθηκαν δοκιμές που διήρκεσαν περί του 5 μήνες.
Εκπονήθηκε για πρώτη φορά σχέδιο έκτακτης ανάγκης και στις 5 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε άσκηση σε πραγματική κλίμακα, η οποία περιλαμβάνει διαδικασίες εκκένωσης και διάσωσης, με τη συμμετοχή όλων των κατηγοριών προσωπικού (Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ, Αστυνομία, Σιδηροδρομικές Επιχειρήσεις). Η διαχείριση των εγκαταστάσεων γίνεται με ιδιαίτερο λογισμικό που αναπτύχθηκε, τύπου SCADA, και δύναται να πραγματοποιείται είτε τοπικά είτε από το Λιανοκλάδι.
Επίσης, εκτός από τα ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα εγκαταστάθηκαν σύγχρονα συστήματα σηματοδότησης (επιπέδου 4), ETCS, ηλεκτροκίνησης και τηλεδιοίκησης των παραπάνω συστημάτων στο ΚΕΚ Λιανοκλαδίου και στο Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών (ΣΚΑ).
Στη σήραγγα έχει κατασκευαστεί σύστημα σταθερής επιδομής ενώ το υπόλοιπο τμήμα του έργου έχει κατασκευαστεί με το συνήθη τρόπο ως επιδομής με σκύρα.
Ό υφιστάμενος Σιδηροδρομικός Σταθμός Τιθορέας έχει ολοκληρωθεί με την ανακατασκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων και την εκ νέου κατασκευή αποβαθρών, υπόγειας Πεζοδιάβασης με ανελκυστήρες και τοποθέτηση όλων των σύγχρονων συστημάτων σηματοδότησης και ηλεκτροκίνησης.
Επίσης έχει ολοκληρωθεί πλήρως και ο νέος Σ.Σ στο Μώλο, ενώ η ολοκλήρωση του Σ.Σ στο Λιανοκλάδι όσον αφορά στην επιδομή και την ηλεκτροκίνηση θα γίνει μετά την κυκλοφορία του τραίνου στη νέα γραμμή .



Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014


