Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Στο ΕΣΠΑ παλαιοχριστιανικό μνημείο (4ος Αιώνας μ.Χ) της Ευρυτανίας !

Εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση για την προστασία και ανάδειξη της παλαιοχριστιανικής Βασιλικής Αγίου Λεωνίδη Κλαυσίου , το μοναδικό ανασκαμμένο παλαιοχριστιανικό μνημείο (4ος Αιώνας μ.Χ) της Ευρυτανίας.
Το μνημείο εντοπίστηκε το 1956 μετά από καταρρακτώδεις βροχές και αποκαλύφθηκε με ανασκαφική έρευνα κατά το 1958-59. Το δυτικό τμήμα του ναού, ιδιαίτερα στα νοτιοδυτικά, είχε καταστραφεί εξαιτίας των κατολισθήσεων, ενώ στο ανατολικό διασώθηκε τμήμα της αρχικής τοιχοποιίας.
 Η καταστροφή της βασιλικής χρονολογήθηκε μετά το 551 και αποδόθηκε σε σεισμό και πυρκαγιά. Το εργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Η συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 5.773.900 ευρώ και καλύπτει πλήρως
τον αρχικό προϋπολογισμό του έργου.
Για να ωριμάσει μελετητικά και να ενταχθεί το έργο εγκρίθηκε το 2011 η θεσμοθέτηση της Ζώνης Α΄ προστασίας πέριξ του μνημείου , σχεδιάστηκε εξαρχής η παρέμβαση και εκκίνησε η εκπόνηση των μελετών από την Περιφερειακή Αρχή Κώστα Μπακογιάννη , ολοκληρώθηκαν οι μελέτες και δρομολογήθηκε η υποβολή φακέλου για ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα από τη σημερινή Περιφερειακή Αρχή σε συνεργασία με
την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού .
Επισημαίνεται ότι η χρηματοδότηση του συνόλου των εξαιρετικά απαιτητικών, όσο και
δαπανηρών μελετών του έργου, εξασφαλίστηκε με δωρεά των Ευρυτάνων αδελφών κ.
Ελένης Καρκαζή - Πουρνάρα και κ. Νικολάου Πουρνάρα.


 ''Με τη συμβολή όλων, κάνουμε σήμερα το πιο καθοριστικό βήμα για να αναδείξουμε ένα ακόμη μοναδικής αξίας τοπόσημο της Ευρυτανίας και της Στερεάς Ελλάδας'' δήλωσε ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός .
Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη τόνισε οτι ''η  παλαιοχριστιανική βασιλική του Αγίου Λεωνίδη στο Κλαυσί Καρπενησίου είναι ένα μοναδικό στο είδος του αρχαιολογικό μνημείο, που αναδεικνύει την παρουσία και την ακτινοβολία του πρώιμου χριστιανισμού στην
Ευρυτανία. Η σημασία του δεν είναι μόνο αρχιτεκτονική ή καλλιτεχνική – με το εντυπωσιακό ψηφιδωτό δάπεδο και την τρίκογχη διάταξη του ιερού – αλλά και ιστορική, καθώς συνδέεται με την ταυτότητα και τη μνήμη του τόπου.

Η επένδυση αυτή δεν αποτελεί μόνο ένα έργο πολιτισμού. Είναι ταυτόχρονα μια πράξη αναπτυξιακή και κοινωνική καθώς ενισχύει την τοπική ταυτότητα, δημιουργεί προοπτικές ήπιας τουριστικής ανάπτυξης, προσφέρει ευκαιρίες απασχόλησης και συμβάλλει στη βιώσιμη αναζωογόνηση της Ευρυτανίας αλλά και ολόκληρης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος».

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων