Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

 

­Στο Περιφερειακό Συμβούλιο οι μάχες της Αλαμάνας, της Θήβας και της Λιβαδειάς!

• Να δημοσιεύονται οι δαπάνες του ΟΠΑΣΤΕ ζητά ο Περιφερειακός Σύμβουλος της μειοψηφίας Δημήτρης Κατσούλης

Ο νέος δικαστικός χάρτης που συζητείται αυτές τις ημέρες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, η ανάπλαση του μνημείου του Αθανασίου Διάκου και οι δαπάνες του ΟΠΑΣΤΕ, βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στην χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, σε μια συζήτηση που χαρακτηρίστηκε απο χαμηλούς τόνους αντιπαράθεσης μεταξύ των περιφερειακών παρατάξεων.  

Να μην επέλθει καμία αλλαγή στο δικαστικό χάρτη της χώρας και να μην καταργηθούν τα Πρωτοδικεία Θήβας και Λιβαδειάς αλλά και το Ειρηνοδικείο Αταλάντης, ζήτησαν με τις παρεμβάσεις τους οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι των παρατάξεων της μείζονος και ελάσσονος μειοψηφίας καλώντας τον Περιφερειάρχη και την παράταξη της πλειοψηφίας να συνυπογράψει ψήφισμα υποστήριξης των φορέων που αντιδρούν στην κατάργηση των Πρωτοδικείων και Ειρηνοδικείων της Περιφέρειας. 

Το θέμα με την κατάργηση των Πρωτοδικείων και των Ειρηνοδικείων βρίσκεται στην Επιτροπή της Βουλής και εκεί, όπως είπε ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός, έχουν διατυπωθεί με σαφήνεια οι θέσεις της Περιφέρειας.

Στο επίκεντρο της διαμάχης βρίσκεται ποιο Πρωτοδικείο θα λάβει τον τίτλο του Μητροπολιτικού και κατά συνέπεια το άλλο θα χαρακτηριστεί ως δευτερεύων με ότι αυτό θα συνεπάγεται.

Την υπεροχή του Πρωτοδικείου Θηβών συγκριτικά με το Πρωτοδικείο της Λιβαδειάς επιχειρείται να καταδείξει και ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Θηβών, όπου όπως ισχυρίζονται «αναλύονται όλα τα νόμιμα αντικειμενικά κριτήρια που έπρεπε να εφαρμοστούν στην επιλογή του Δικαστικού Μεγάρου αλλά δεν εφαρμόστηκαν».

Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Γιώργο Κελαϊδίτη, τόνισε ότι η πρόταση της παράταξης της μειοψηφίας συντάσσεται με τη συνολική πρόταση της Περιφέρειας που ειναι η διατηρηση των δικαστικών δομών της Στερεάς με δίκαια νομικά, οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, ενώ όπως ανέφερε το υπουργείο Δικαιοσύνης μέσα από τη δημόσια διαβούλευση έχει υιοθετήσει πολλές από τις θέσεις της Περιφέρειας με σημαντικότερο την διατήρηση των Εφετείων Λαμίας και Χαλκίδας καθώς και η διατήρηση των Πρωτοδικείων Λιβαδειάς και Θήβας.

Για τους λόγους αυτούς η παράταξη της πλειοψηφίας δεν ψήφισε την συγκεριμένη πρόταση ψηφίσματος των παρατάξεων της μειοψηφίας.

Σύμφωνα με την πρόταση ψηφίσματος των παρατάξεων του Απόστολου Γκλέτσου και του Λουκά Αποστολίδη, ο νέος δικαστικός χάρτης υποβαθμίζει όλες τις δικαστικές δομές της Περιφέρειας σημειώνοντας ότι η απονομή δικαιοσύνης στην Στερεά με την κατάργηση των Ειρηνοδικείων θα επιβραδύνθεί και οι κάτοικοι αυτών των περιοχών θα επιβαρυνθούν οικονομικά.

• Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου θέμα ΟΠΑΣΤΕ έθεσε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Δημήτρης Κατσούλης.

Επικαλούμενος συγκεκριμένη διάταξη νόμου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος της μειοψηφίας ζήτησε να δημοσιεύονται τα απολογιστικά στοιχεία των δαπανών, δεδομένου ότι από το 2020 και μετά δεν έχει δημοσιευτεί τίποτα στη Διαύγεια.

Σύμφωνα με τον Περιφερειακό Σύμβουλο της παράταξης της μειοψηφίας το να δημοσιεύονται αυτά τα στοιχεία έχει να κάνει με τις αρχές της διαφάνειας αλλά και το σημαντικότερο, η μη δημοσίευση αυτών των οικονομικών στοιχείων, καθιστά αυτές τις δαπάνες παράνομες και όποιος κάνει προσφυγή όλες οι δαπάνες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα θα ακυρωθούν.

Μάλιστα ο κ. Κατσούλης ζήτησε να σταματήσει κάθε χρηματοδότηση μέχρι να εκπληρωθεί αυτή η υποχρέωση της Περιφερειακής Αρχής προκειμένου να υπάρχει διαφάνεια και να γνωριζουν οι πολίτες πως δαπανώνται τα χρήματα της Περιφέρειας.

«Δεν υπάρχει λόγος να μην υπάρχει δημοσίευση και ο λόγος που το ζητάμε είναι για να φύγουν οι σκιές που υπάρχουν» σημείωσε ο κ. Κατσούλης, υπενθυμίζοντας ότι η διαφάνεια δεν αφορά τους Περιφερειακούς Συμβούλους αλλά αφορά τους πολίτες που έχουν δικαίωμα να ενημερώνονται για τα πάντα.

Η Αντιπεριφερειάρχης Φανή Παπαθωμά, απαντώντας στον Περιφερειακό Σύμβουλο, δεσμεύτηκε μέχρι τις 10 Μαΐου να προσκομίσει τη γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας για να ενημερωθεί ο Περιφερειακός Σύμβουλος που έκανε την επερώτηση αλλά και όλοι οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι.

Για το ίδιο θέμα παρέμβαση έκανε και η Περιφερειακή Σύμβουλος Αλίκη Λιάσκα, σημειώνοντας ότι το θέμα απασχόλησε και την τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΠΑΣΤΕ, όπου διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν συγκεντρωτικά στοιχεία για την κατανομή των δαπανών που κάνει ο Οργανισμός.

• Στο Περιφερειακό Συμβούλιο συζητήθηκε και η μάχη της Αλαμάνας με την παράταξη του Απόστολου Γκλέτσου να φέρνει για συζήτηση την εγκατάλειψη του ιστορικού χώρου της Γέφυρας της Αλαμάνας.

Σύμφωνα με επερώτηση του Περιφερειακού Συμβούλου Σπύρου Λάμπου «σήμερα, τρία χρόνια μετά και αφού μας είχατε απαντήσει ότι ξεκινάει σύντομα το έργο αποκατάστασης, δυστυχώς, είμαστε στο ίδιο έργο θεατές.Ο ιστορικός χώρος, ακόμη και σήμερα, βρίσκεται σε πλήρη εγκατάλειψη!

Δεν υπάρχει προσβασιμότητα στο σημείο. Εκτός από τους ντόπιους – και όχι όλους – οι επισκέπτες της περιοχής αγνοούν την ύπαρξή του. Η διδαχή του πατριωτισμού, του ηρωισμού και της αυτοθυσίας του Αθανάσιου Διάκου, στις νεότερες γενιές δεν αποτυπώνεται εκεί που γράφτηκε η ιστορία.




Οι αποσπασματικές εξαγγελίες που έχουν κατά καιρούς δει το φως της δημοσιότητας, περί πρωτοβουλιών με σκοπό την ανάδειξη του εν λόγω χώρου με τον σχεδιασμό για απαλλοτρίωση έκτασης 10 στρεμμάτων, δυστυχώς, δεν έχουν υλοποιηθεί ούτε στο ελάχιστο.

Αυτό που συνεχίζει και επικρατεί σήμερα, είναι πλήρης απαξίωση του τοπωνύμιου, με τον τόσο σημαίνοντα συμβολισμό για την περιοχή μας.

Επειδή, η υφιστάμενη κατάσταση στον εν λόγω χώρο, στην οποία εκλείπει κάθε πρόσβαση, δεν περιποιεί τιμή για κανέναν αιρετό της περιοχής, τονίζει στην επερώτησή του ο κ. Λάμπου.

Αναφορά στο θέμα του μνημείου έκανε και η Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Γκλέτσου, καλώντας την Περιφερειακή Αρχή να απαντήσει αν είναι στις προθέσεις να δοθεί άμεσα λύση στην πρόσβαση στο σημείο του μνημείου αλλά και στον χώρο της μάχης της Αλαμάνας;

Ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας Ηλίας Σανίδας αναγνώρισε οτι πρόκειται για ενα τοπόσημο με τεράστια πολιτιστική αξία για την περιοχή μας, ωστόσο όπως ανέφερε, η Περιφέρεια δεν έχει καμία αρμοδιότητα ούτε για την πρόσβαση, ούτε για την ανάπλαση του μνημείου. Στο παρελθόν, είπε ο κ. Σανίδας, προχώρησε μια πρωτοβουλία του Δήμου Λαμιέων αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ενημέρωση για το που βρίσκεται η υπόθεση.

Διαβεβαίωσε όμως ότι η Περιφέρεια θα στηρίξει κάθε πρωτοβουλία εξαντλώντας από την πλευρά της κάθε χρηματοδοτική δυνατότητα.

Η Μάχη της Αλαμάνας, μία από τις πρώτες μάχες του Εθνικού Ξεσηκωμού, που δόθηκε στην ξύλινη γέφυρα της Αλαμάνας (Σπερχειού), πλησίον των Θερμοπυλών, στις 23 Απριλίου 1821 και συνδέθηκε με την ηρωική προσπάθεια του Αθανασίου Διάκου να αναχαιτίσει τις Οθωμανικές ορδές του Κιοσέ Μεχμέτ και του Ομέρ Βρυώνη.

• Kατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού συμβουλίου αποφασίστηκε η δημιουργία “Σύγχρονου Μουσείου Ευρίπου” στον Ευβοϊκό, η πιλοτική εφαρμογή των “smart lockers”, μιας καινοτόμου υπηρεσίας, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά και δίνει τη δυνατότητα εξυπηρέτησης των πολιτών πέραν του ωραρίου εργασίας και δίχως αναμονή.

Παράλληλα εγκρίθηκε η τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος για να ενταχθούν και να υλοποιηθούν νέα έργα.

Στα πλαίσια της συνεδρίασης ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε τους Περιφερειακούς Συμβούλους για όλες τις προπαρασκευαστικές συναντήσεις και ενέργειες που έχει κάνει, με το αρμόδιο Υπουργείο, τους Δήμους και τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες για την αντιπυρική περίοδο.

 

 

    

 

randomness