Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ - Παράρτημα Λαμίας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ: Εκδηλώσεις τιμής σε σημαντικές επετείους από την περίοδο της Κατοχής στο Δομοκό

Την Κυριακή 12 Ιουνίου η Τομεακή Επιτροπή Φθιώτιδας του ΚΚΕ και το Παράρτημα Λαμίας της ΠEΑΕΑ-ΔΣΕ θα τιμήσουν τρείς σημαντικές επετείους από την περίοδο της Κατοχής, για γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Επαρχία Δομοκού.

Συγκεκριμένα στις 10 το πρωί θα τιμηθεί η μνήμη των 109 Ελλήνων πατριωτών που εκτελέστηκαν από τους Ιταλούς φασίστες στις 6 Ιούνη 1943, ως αντίποινα για τη μεγάλη επιχείρηση της ανατίναξης της σήραγγας του Κούρνοβου τη νύχτα 1 με 2 Ιούνη 1943, από το Τάγμα Δομοκού του ΕΛΑΣ, μετά από απόφαση του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ.

Οι εκτελεσμένοι ήταν κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές, κρατούμενοι των φυλακών Λάρισας. Τα αποτελέσματα του σημαντικού σαμποτάζ ήταν 600 περίπου νεκροί Ιταλοί - ανάμεσά τους ένας στρατηγός- και η καταστροφή πολεμικού υλικού. Επίσης η καθυστέρηση για την αποκατάσταση της σιδηροδρομικής σήραγγας.

Επίσης, στο μνημείο στη θέση Σάββα Μαγούλα, κοντά στα Μεταλλεία Δομοκού, θα γίνει προσκλητήριο και κατάθεση στεφάνων προς τιμήν των νεκρών που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς φασίστες στις 13 Ιούλη του 1943, σε αντίποινα για την ανατίναξη σιδηροδρομικής γέφυρας και την καταστροφή γερμανικής αμαξοστοιχίας - από το Τάγμα Δομοκού του ΕΛΑΣ με καπετάνιο τον Νάκο Μπελή - ανάμεσα στα χωριά Περιβόλι (Δερελί) και Μακρυρράχη (Καϊτσα), στις 5 προς 6 Ιούλη του 1943.

Τέλος, στη θέση Αμπέλια Ομβριακής, θα πραγματοποιηθεί η επόμενη εκδήλωση στο ομώνυμο μνημείο. Θα τιμηθούν τα 17 παλικάρια που εκτελέστηκαν στις 9 Απρίλη 1944 από τους Γερμανούς κατακτητές ως αντίποινα για το σαμποτάζ του ΕΑΜ σε συρμό των Μεταλλείων Δομοκού. Ήταν 15 κρατούμενοι των φυλακών Λαμίας και 2 εργάτες των μεταλλείων.