Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Το τέλος ταφής η πιο δύσκολη εξίσωση για τους Δήμους!

• Έντονη δυσαρέσκεια από τους Δημάρχους στην Πανελλήνια Σύνοδο των ΦοΔΣΑ στα Χανιά: “Η Πολιτεία κάνει πως δεν ακούει”

• Μανώλης Γραφάκος: «Τα επόμενα τρία χρόνια μας περιμένει πολλή δουλειά, μέχρι το 2025 να έχουν συμβασιοποιηθεί όλα τα έργα»

 

Ρεπορτάζ: Χρήστος Αλεξανδρής


Με τους χαιρετισμούς του Δημάρχου Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη και του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη ξεκίνησαν χθες, Πέμπτη (20/6), στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων και στο χώρο πολλαπλών εκδηλώσεων «Μίκης Θεοδωράκης» οι εργασίες της 16ης Πανελλήνιας Συνόδο των ΦοΔΣΑ, που συνδιοργανώνουν το Δίκτυο των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) και η Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων [ΔΕΔΙΣΑ Α.Ε. (ΟΤΑ)].

Η 16η Σύνοδος έχει ως κύριο θέμα τα «Στερεά απόβλητα όσον αφορά την υφιστάμενη κατάσταση και οι προκλήσεις του Προγράμματος Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή (ΠΕΚΑ) 2021 – 2027» και ειδικότερα τις νέες απαιτήσεις και υποχρεώσεις, όπως τη μετατροπή των Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) σε Μονάδες Ανάκτησης Ανακύκλωσης (RRF), τη χρηματοδότηση των έργων με το καθεστώς της αναλογικής χρηματοδότησης (pro rata), την ολοκλήρωση των ΠΕΣΔΑ ως ολοκληρωμένους, αξιόπιστους και βιώσιμους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς, την εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας και γενικότερα τον επαναπροσδιορισμό των στόχων και της μετάβασης της διαχείρισης των απορριμμάτων την επόμενη μέρα στη χώρα μας. 




Το επίδικο, για μια ακόμη σύνοδο των ΦοΔΣΑ, ήταν το τέλος ταφής με τους Δημάρχους να θεωρούν την πιο δύσκολη εξίσωση που έχει να επιλύσει τα επόμενα χρόνια η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Στην Πανελλήνια Σύνοδο των ΦοΔΣΑ είναι παρόντες ο πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Ελλαδας Νίκος Σουλιώτης, ο Δήμαρχος Λαμιέων Πανουργιάς Παπαϊωάννου με τον Αντιδήμαρχο Γιώργο Ποντίκα, ο Δήμαρχος Λοκρών Θανάσης Ζεκεντές και ο Δήμαρχος Μακρακώμης Γιώργος Χατζής.




Την ικανοποίησή του για τον τρόπο διαχείρισης των αποβλήτων στην Κρήτη, σημειώνοντας πως πάντα υπάρχουν περιθώρια για βελτίωση, δήλωσε ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Στ. Αρναουτάκης, ενώ ο Δήμαρχος Χανίων κ. Π. Σημανδηράκης τάχθηκε υπέρ του μετασχηματισμού των ΦοΔΣΑ σε Ένωση, στα πρότυπα της Ένωσης των ΔΕΥΑ.




Στο συνέδριο σημειώθηκε επίσης πως το υπουργείο σχεδιάζει την συνένωση των ΦοΔΣΑ και τη δημιουργία 14 ΦοΔΣΑ σε όλη τη χώρα.

Η πρώτη ημέρα των εργασιών χαρακτηρίστηκε από τον προβληματισμό όλων για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη χώρα αναφορικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων, την πρόοδό που έχει σημειωθεί σε σχέση με τα έργα, τις υποδομές και την ανακύκλωση με τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης να σημειώνουν με έμφαση ότι η μετάβαση στην εποχή της ανακύκλωσης απαιτεί ενίσχυση των μηχανισμών των Δήμων, επικαλούμενοι μάλιστα και συγκεκριμένη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που προειδοποιεί ότι η χώρα μας συγκαταλέγεται σε εκείνα τα κράτη που κινδυνεύουν να μην επιτύχουν κανέναν από τους στόχους που έχουν τεθεί όσον αφορά την επαναχρησιμοποίηση των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης.




Δυστυχώς, είπε ο εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ Γιώργος Παπαναστασίου, «η χώρα μας συνεχίζει να επιμένει στους ρυθμούς ενός παλιού γραμμοφώνου», γι’ αυτό επεσήμανε απαιτείται η εφαρμογή ενός αποτελεσματικού μοντέλου διαχείρισης των αποβλήτων που θα αναγνωρίζει τον στρατηγικό ρόλο των ΦοΔΣΑ και γι’ αυτό θα πρέπει το δίκτυο των ΦοΔΣΑ να μετασχηματιστεί σε μια Ένωση ΦοΔΣΑ κατά τα πρότυπα των ΔΕΥΑ, έτσι ώστε να είναι ένας αξιόπιστος θεσμικός φορέας της πολιτείας.

Χρειάζεται μια επανεκκίνηση της συνεργασίας Δήμων και υπουργείων για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με ενα οδικό χάρτη που θα ακολουθεί βήμα βήμα τον εθνικό στόχο της ολοκληρωμένης διαχείρισης των αποβλήτων.




«Τα επόμενα τρία χρόνια μας περιμένει πολλή δουλειά» είπε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος Μανώλης Γραφάκος, τονίζοντας πως το νομοσχέδιο για την ανακύκλωση είναι προς τελική επεξεργασία.

«Δεν είναι πυρηνική φυσική, απλά έρχεται να τακτοποιήσει ένα λάθος που κάναμε ως κυβέρνηση, ο ΕΟΑΝ δεν έκανε καλά τη δουλειά του με τη νέα πρόεδρο του ΕΟΑΝ συνεργαζόμαστε άψογα και αναμένουμε μέχρι τέλους του 2024 να έχουμε ένα επιχειρησιακό σχέδιο με πολύ περισσότερα χρήματα και το οποίο θα ολοκληρωθεί το 2026» τόνισε ο κ. Γραφάκος.

Το νομοσχέδιο, όπως ανέφερε, θα προβλέπει και τη συνένωση των ΦοΔΣΑ σε 14 φορείς, συμφωνώντας στην πρόταση των Δημάρχων για μετασχηματισμό των ΦοΔΣΑ σε Ένωση στα πρότυπα των ΔΕΥΑ. «Πρέπει να τρέξουμε έτσι ώστε μέχρι το 2025 να έχουμε συμβασιοποιήσει όλες τις μονάδες» ήταν το μήνυμα Γραφάκου προς τους Δημάρχους - μέλη του Δικτύου ΦοΔΣΑ.





Η 16η Πανελλήνια Σύνοδος τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), με τη συμμετοχή της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG REGIO), της Joint Assistance to Support Projects in European Regions (JASPERS), της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Χανίων.

Στην εισήγησή του ο συντονιστής Δικτύου ΦοΔΣΑ, Γεν. Δ/ντής ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας ΑΕ Χαράλαμπος Τσοκανής ανέφερε ότι επί 17 χρόνια η Πολιτεία αρνείται να μιλήσει για τη στελέχωση των ΦοΔΣΑ και τα πάντα στηρίζονται στην εθελοντική προσφορά των μελών του Δικτύου και αυτό το έλλειμμα, όπως είπε, είναι σήμερα το μεγαλύτερο εμπόδιο για να προχωρήσουν τα κρίσιμα ζητήματα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

 



«Για να προχωρήσουμε από τις Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων σε Μονάδες Ανάκτησης, Ανακύκλωσης, πρέπει να γίνει μια προγραμματική συμφωνία μεταξύ των μελών του Δικτύου» τόνισε ο Χαράλαμπος Τσοκανής καταθέτοντας τον προβληματισμό του, αν αυτή η μετάβαση σε εργα ανακύκλωσης μπορεί να γίνει με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, από τη στιγμή που είναι γνωστό ότι το 75% των έργων που έχουν χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι προτάσεις υπουργείων και Περιφερειών.

 

 

    

 

randomness