Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Θέλουμε ένα καλύτερο Νοσοκομείο

• Αυτό ήταν το μήνυμα προς το Υπουργείο Υγείας από γιατρούς, νοσηλευτές και φορείς που συμμετείχαν στη χθεσινή διαμαρτυρία


Κινητοποίηση με δίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας, πραγματοποίησε το πρωί της Τετάρτης (21/9) το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Λαμίας ώστε να αναδειχθεί στον μέγιστο βαθμό το πρόβλημα της υποστελέχωσης σε όλες τις κλινικές και τα τμήματα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων Βαγγέλη Οικονόμου, η προκήρυξη των 4.000 περίπου μόνιμων θέσεων για τις υγειονομικές δομές της χώρας, αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό.

«Οι θέσεις που προβλέπονται για το Νοσοκομείο Λαμίας, είναι ελάχιστες μπροστά στις τεράστιες ελλείψεις» τόνισε ο κ. Οικονόμου.
Με την κινητοποίησή τους αυτή, οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου εστειλαν το δικό τους μήνυμα στους υπεύθυνους φορείς (Υπουργείο Υγείας, 5η Υγειονομική Περιφέρεια, τοπικοί βουλευτές, Διοίκηση Γ.Ν. Λαμίας) για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και τα οποία οφείλονται κυρίως σε ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού.
Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για τις ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και κάνουν λόγο για υποβάθμιση του Νοσοκομείου με τις αποχωρήσεις και παραιτήσεις γιατρών με αποτέλεσμα να μην λειτουργούν κλινικές.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων κ. Οικονόμου ευχαρίστησε όλους τους φορείς που συμμετείχαν στην κινητοποίηση στηρίζοντας τον αγώνα τους για την ενίσχυση του Νοσοκομείου με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

«Το Νοσοκομείο Λαμίας μας αφορά όλους, αφορά τους 400 χιλιάδες πολίτες της Περιφέρειας Στερεάς γι’ αυτό και διαμηνύουμε προς κάθε κατεύθυνση πως χρειαζόμαστε ενα καλύτερο Νοσοκομείο και ένα καλύτερο σύστημα υγείας» υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου.

«Είναι φανερό, τόνισε ο  κ. Οικονόμου, ότι η συνεχής απαξίωση του δημόσιου νοσοκομείου ευνοεί, εν τέλει, την ανάπτυξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Άλλωστε παρατηρείται όλο και συχνότερα στην ευρύτερη περιοχή μας, το φαινόμενο, τα ιδιωτικά κέντρα να ξεπετάγονται σαν μανιτάρια, προκειμένου να καλύψουν τις υγειονομικές ανάγκες των πολιτών.

Σθεναρά πιστεύουμε ότι η αντίληψη της επίσημης ηγεσίας έγκειται στην απόκρυψη των προβλημάτων και των ελλείψεων και στην προσφορά της δημόσιας υγείας - που τόσο έχει πληρώσει ο φορολογούμενος πολίτης- στην ιδιωτική πρωτοβουλία».

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτή την στιγμή το Νοσοκομείο, σημειώνοντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η εξάντληση των υγειονομικών.«Οι γιατροί που υπηρετούν σήμερα στο Νοσοκομείο έχουν φτάσει στα όριά τους», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου, χρεώνοντας την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. 

Ο κ. Οικονόμου ζήτησε απο τους δημοτικούς συμβούλους και τους φορείς να ασκήσουν τη μέγιστη πίεση στην κεντρική εξουσία για να βρεθούν λύσεις με τις προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών.

Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου το Νοσοκομείο βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης και μόνο με μαζικές προσλήψεις γιατρών μπορεί να αντιμετωπιστεί η κατάσταση στον τομέα της υγείας.

«Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα έγινε για να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου και να ζητήσουμε από την Πολιτεία να ενισχύσει το Νοσοκομείο γιατί αν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση με τις ελλείψεις που υπάρχουν τα πράγματα θα  χειροτερέψουν», επισήμανε ο γιατρός και πρώην βουλευτής Φθιώτιδας Νίκος Τσώνης.

Για απόλυτα συνειδητή προσπάθεια υπονόμευσης του Νοσοκομείου Λαμίας από την πλευρά της κυβέρνησης, έκανε λόγο ο γιατρός και δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Κυριακάκης.

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, είπε, ποτέ δεν έδωσε κίνητρα για να έρθουν γιατροί στο Νοσοκομείο».

Είναι σαφής η θέση μας ότι υπερασπιζόμαστε την καλή συγκρότηση και λειτουργία του Νοσοκομείου, δήλωσε ο περιφερειακός σύμβουλος Τάσος Χρονάς, αποσαφηνίζοντας ότι «τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στο Νοσοκομείο είναι διαχρονικά και στόχος όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια είναι η υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας».

Προκειμένου να σταματήσει η “αιμορραγία” του νοσηλευτικού ιδρύματος σε προσωπικό και να επέλθει η αναγκαία αύξηση του μόνιμου ανθρώπινου δυναμικού στις τοπικές δημόσιες δομές υγείας φορείς και εργαζόμενοι ζητούν:

• την προκήρυξη όλων των οργανικών θέσεων των ιατρικών ειδικοτήτων, με κατ' επείγουσα προτεραιότητασε αυτές της πρώτης γραμμής.

• την επαναπροκήρυξη όλων των θέσεων που κρίθηκαν άγονες σε παλαιότερους διαγωνισμούς με πιθανή προκήρυξη αυτών των θέσεων στον βαθμό του Διευθυντού, προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις συγκεκριμένες θέσεις.

• τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και την μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Οι θέσεις που προβλέπονται για το Νοσοκομείο Λαμίας είναι μηδαμινές μπροστά στις τεράστιες ελλείψεις.

• την άρση της αναστολής εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών.

• την αύξηση των αποδοχών και την γενναία χρηματοδότηση του Ε.Σ.Υ.


Γιάννης Σαρακιώτης: «Το Νοσοκομείο Λαμίας υποβαθμίζεται μεθοδικά και συνειδητά από τη Ν.Δ.»

 
Στις κινητοποιήσεις του Σωματείου των Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας και των Κέντρων Υγείας της Φθιώτιδας βρέθηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - ΠΣ Γιάννης Σαρακιώτης, εκφράζοντας την αντίδρασή του απέναντι στη συνεχιζόμενη υποβάθμιση του μεγαλύτερου νοσηλευτικού ιδρύματος της Στερεάς Ελλάδας.

Ο Βουλευτής δήλωσε τα εξής: «To Νοσοκομείο Λαμίας υποβαθμίζεται μεθοδικά και συνειδητά από την Ν.Δ. εδώ και 3 χρόνια. Σήμερα βρισκόμαστε στο πλευρό όλων των εργαζομένων, των ιατρών, του νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού προκειμένου να στηρίξουμε το δίκαιο αίτημα της ουσιαστικής ενίσχυσης της δομής.
Η πανδημία του κορονοϊού μπορεί να μην απασχολεί τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ως κεντρικό θέμα, αλλά βρίσκεται ακόμη εδώ και σε ερώτημα που είχα απευθύνει προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Πλεύρη για το πώς αυτή θα αντιμετωπιστεί όταν η Πνευμονολογική κλινική από επτά γιατρούς που είχε τα προηγούμενα χρόνια, σήμερα έχει έναν, δεν έλαβα καμία απάντηση. Όπως δεν έλαβα καμία απάντηση σε κοινοβουλευτική παρέμβαση που είχα κάνει για τα ζητήματα του Ακτινολογικού, του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.) και την ουσιαστική αποψίλωση του Νοσοκομείου Λαμίας».

Επιπροσθέτως, ο κ. Σαρακιώτης αναφέρθηκε και στο ζήτημα των υγειονομικών που τελούν σε καθεστώς αναστολής εργασίας, μέτρο της Κυβέρνησης της Ν.Δ., που όπως επεσήμανε έχει άκρως εκδικητικό και τιμωρητικό χαρακτήρα, ενώ υπενθύμισε ότι για το θέμα αυτό η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και ο ίδιος έχουν προβεί σε πολλές παρεμβάσεις ζητώντας την άμεση επανένταξή τους στο σύστημα υγείας.

Στην διαμαρτυρία των εργαζομένων του Νοσοκομείου Λαμίας ήταν παρών και ο πρώην Δήμαρχος και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης Νίκος Σταρογιάννης, ο οποίος πριν λίγες ημέρες μαζί με 14 δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης, είχε καταθέσει αίτημα για έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα υποστελέχωσης και λειτουργίας  του Νοσοκομείου.

«Με τη συμμετοχή και τη συνεργασία όλων των φορέων μπορούμε να διεκδικήσουμε από το Υπουργείο Υγείας την άμεση και επαρκή στελέχωση του Νοσοκομείου μας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του και επομένως, η βέλτιστη παροχή υπηρεσιών υγείας στους δημότες μας» δήλωσε χθες ο κ. Σταυρογιάννης. 
 

Σε δηλώσεις του ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Λαμίας Νίκος Πάπουτσας ανέφερε τα εξής: «Συμμετείχα σήμερα στην διαμαρτυρία των εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας και των Κέντρων Υγείας για να στηρίξω τον δίκαιο αγώνα τους για την άμεση στελέχωσή του.

Δυστυχώς από την κινητοποίηση απουσίαζαν και οι τέσσερις βουλευτές της ΝΔ στο Νομό Φθιώτιδας, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι δεν ενδιαφέρονται για τα προβλήματα των εργαζομένων και του Νοσοκομείου. Κανείς μας δεν πρέπει να κλείσει τα μάτια και τα αυτιά του στην κραυγή αγωνίας που εκφράζουν με όλη τους τη δύναμη οι εργαζόμενοι. Είναι υποχρέωσή μου, να αντισταθώ στα σχέδια της ΝΔ για ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών της Δημόσιας Υγείας και να σταθώ αρωγός στον αγώνα των εργαζομένων για ένα καλύτερο Νοσοκομείο Λαμίας».

Δηλώσεις έκανε και ο γιατρός Παναγιώτης Ιακωβής, ο οποίος συμμετείχε στη χθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων του Νοσοκομείου Λαμίας:
«Σήμερα, οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Λαμίας κάλεσαν το σύνολο των Πολιτών και των φορέων του Τόπου μας να σταθούν δίπλα στους δίκαιους αγώνες τους. Με τρόπο σαφή στην συγκέντρωση αυτή, στηρίξαμε το Δημόσιο, δωρεάν Εθνικό Σύστημα Υγείας. Υπέρ της λαϊκής οικογένειας.

Και αναμενόμενο από αυτή την αγωνιώδη προσπάθεια για τη στήριξη του Νοσοκομείου μας, που βρίσκεται “στην εντατική”, έλειπαν όσοι θα όφειλαν να είναι μπροστά, παρόντες.
Έλειπε η ηγεσία της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Λαμιέων και η ηγεσία του Ιατρικού Συλλόγου μας. Είναι σαφές, ότι η μετατροπή του ΕΣΥ σε ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα) αποτελεί πλήγμα για τους Πολίτες του Τόπου μας.

Εξίσου μεγάλο πλήγμα, όμως, είναι η αδυναμία και η απροθυμία επίσημων φορέων της Λαμίας, να υπερασπίσουν δυναμικά τις υποδομές, και τις υπηρεσίες της περιοχής μας που καταρρέουν».

Στη χθεσινή κινητοποίηση συμμετείχαν εκπρόσωποι των Συνταξιούχων της Φθιώτιδας καθώς και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Φθιώτιδας.

 

 

    

 

Απόψεις

 01/12/2023ο Κίσιγκερ απέθανεΞεβρόμισεν ο τόποςΕιρήνης Νόμπελ κέρδισεΠου σκότωνε ανθρώπους.02/12Με επιστολική την ψήφοΔεν  χορταίνει η κοιλιάΛύστε της τιμής το...