Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

ΞΑΦΝΙΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΕ ΕΡΓΟΣΤΆΣΙΟ ΤΗς ΘΗΒΑΣ -ΝΑ ΑΣΚΗΘΟΥΝ ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΖΗΤΑ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ


H ανακοίνωση της διοίκησης για «λουκέτο» του εργοστασίου της Tupperware αποτελεί ακόμη ένα αιφνίδιο σοκ για την τοπική κοινωνία της Θήβας αλλά και για ολόκληρη την Περιφερεια Στερεάς . Το θέμα απασχόλησε και το περιφερειακό συμβούλιο που συνεδριάζει αυτή την ωρα στη Θήβα με τον Δήμαρχο της πόλης Γιώργο Αναστασίου να ζητά απο τους περιφερειακούς συμβούλους να ασκηθούν πιέσεις προς ολες τις κατευθύνσεις για την επαναλειτουργία του εργοστασίου προκειμένου να μη χάσουν τη δουλειά τους 125 εργαζόμενοι και να μην υποστεί νέο οικονομικό πλήγμα ολόκληρη η περιοχή . '' Μια ιστορία 56 ετών που κλείνει χωρίς happy end και μάλιστα σε μια κοινωνία που έχει δεχθεί αλλεπάλληλα χτυπήματα τον τελευταίο καιρό και που κάνει προσπάθειες να ορθοποδήσει.'' τόνισε ο Δήμαρχος .
''Πριν από δύο χρόνια είχαμε βρεθεί αντιμέτωποι με το κλείσιμο της Pipelife, μια απόφαση που είχε αφήσει στον δρόμο περίπου 70 εργαζομένους. Σήμερα, το κλείσιμο της Tupperware, ενός από τα πρώτα εργοστάσια που είχαν ανοίξει στη βιομηχανική περιοχή της Θήβας, επηρεάζει σχεδόν 200 οικογένειες. Η μητρική εταιρεία επικαλείται το υψηλό εργατικό κόστος ως τον βασικότερο λόγο που αποχωρεί από την Ελλάδα.
Για μας δεν υπάρχει καμία λογική σε μια απόφαση που θέλει ένα εργοστάσιο να κλείνει. Και καλούμε την πολιτεία να θεσπίσει κίνητρα απασχόλησης και προσέλκυσης επενδύσεων στην περιοχή μας, ώστε να μειωθεί ο τόσο υψηλός δείκτης ανεργίας, ένας από τους υψηλότερους πανελλαδικά. Μόνο έτσι δεν θα «ερημώσουν» οι κοινωνίες μας.
Για να κρατήσουμε τους ανθρώπους μας στο τόπο τους πρέπει να τους δώσουμε και δουλειά. Για να διασφαλίσουμε ένα μέλλον στα παιδιά μας πρέπει να δημιουργήσουμε νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας. Τα πρόσφατα εγκαίνια μιας βιομηχανικής μονάδας στη Θήβα ήταν ένα ουσιαστικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Ας κάνουμε βήματα μπροστά. Όχι κινήσεις που μας γυρνούν προς τα πίσω''.

Η διεύθυνση της ελληνικής θυγατρικής του πολυεθνικού ομίλου ενημέρωσε για τις προθέσεις της το προσωπικό της εταιρείας επικαλούμενη το αυξημένο λειτουργικό κόστος, το οποίο έχει εκτιναχθεί από πέρυσι λόγω της ενεργειακής κρίσης και των υψηλών τιμών στα παράγωγα πετρελαίου, αλλά και το αυξημένο εργατικό κόστος.

Το εργοστάσιο στη Βιομηχανική Περιοχή της Θήβας είχε δημιουργηθεί το 1967 και η παραγωγή του αφενός καλύπτει την εγχώρια αγορά, αφετέρου κατευθύνεται σε πολλές αγορές του εξωτερικού. Μάλιστα αποτελεί ένα απ’ τα τέσσερα εργοστάσια που διαθέτει ο Όμιλος σε όλη την Ευρώπη.

Στο εργοστάσιο απασχολούνται περίπου 150 μόνιμοι εργαζόμενοι αλλά και αδιευκρίνιστος αριθμός ενοικιαζόμενων, μέσω εργολάβων.

Με ανακοίνωση της η ΓΣΕΕ καταγγέλλει τη διοίκηση του εργοστασίου της Tupperware ζητώντας την ανάκληση της απόφασης. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

“Η ΓΣΕΕ καταγγέλλει τη Διοίκηση του εργοστασίου της Tupperware στη Θήβα,  η οποία  με πρόσχημα το υψηλό εργατικό κόστος, βάζει λουκέτο στο μοναδικό εργοστάσιο που έχει στη χώρα μας και το οποίο λειτουργεί από το 1967.

Με μία αιφνιδιαστική κίνηση η Διοίκηση του εργοστασίου ανακοίνωσε την απόφαση της πολυεθνικής εταιρίας, καλώντας  τους εργαζόμενους να υπογράψουν οικειοθελείς αποχωρήσεις λαμβάνοντας λίγα περισσότερα χρήματα από τις νόμιμες αποζημιώσεις, ώστε να ολοκληρώσει το λουκέτο έως τα μέσα Απριλίου χωρίς να προσκρούσει στο νόμο που προβλέπει συγκεκριμένο ποσοστό απολύσεων ανά μήνα.

Μ’ αυτήν την απόφαση, περίπου 150 εργαζόμενοι χάνουν τη δουλειά τους με ότι αυτό συνεπάγεται τόσο για τους ίδιους όσο και για τις οικογένειές τους.

Σε μία περιοχή που πλήττεται από την ανεργία, με δεδομένο το γεγονός ότι κάθε λίγο και λιγάκι κλείνει και μία βιομηχανική μονάδα, το κλείσιμο του εργοστασίου της Tupperware θα εντείνει το πρόβλημα, αφού μια θέση εργασίας στην περιοχή φαντάζει όνειρο απατηλό.

Η ΓΣΕΕ βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων του εργοστασίου της Tupperware και καλεί την εταιρεία να πάρει πίσω τη συγκεκριμένη απόφαση”.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Απόψεις

Χ.Τ. ο Βιτ’λιώτης Η ΠΕΤΡΑ Βάσει νόμου τα σουβλάκιαΔεν θα βγουν στα πανηγύριαΓιατί κάποια πιθηκάκιαΜας ζηλεύουν τα χαΐρια*. Κι η κυβέρνηση προτείνειΑπό...
randomness