Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

            

Ξεκίνησαν οι ζυμώσεις στη Φθιώτιδα για τις δημοτικές εκλογές--Ποιά ονόματα ακούγονται για υποψήφιοι Δήμαρχοι

Σε μαραθώνιο διεργασιών και ζυμώσεων εξελίσσεται η μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών στη Φθιώτιδα , αφου απο τώρα εχουν ξεκινήσει επίσημα οι συζητήσεις για υποψηφίους Δημάρχους και συγκρότηση δημοτικών συνδυασμών για τις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν σε ενα χρόνο απο σήμερα και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 2023  . Οι δημοτικές εκλογές θα διεξαχθούν μέσα σε ενα τοπίο για την αυτοδιοίκηση 

Κυριότερη αλλαγή είναι ασφαλώς η κατάργηση της απλής αναλογικής.  Δήμαρχος και Περιφερειάρχης μπορεί να εκλέγεται από την πρώτη Κυριακή αν συγκεντρώσει το 43% των ψήφων. Στην περίπτωση αυτή αλλά και στην περίπτωση που λάβει το 50%+1 τη δεύτερη Κυριακή η  παράταξη που θα πλειοψηφίσει “πριμοδοτείται” με τα 3/5 των εδρών και την ανάλογη εκπροσώπηση στα δημοτικά όργανα. Αν ο πρώτος συνδυασμός λάβει άνω του 60% των ψήφων, οι έδρες κατανέμονται αναλογικά.

 Ρεπορτάζ : Χρήστος Αλεξανδρής
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Μια νέα διάταξη για τα δεδομένα της αυτοδιοίκησης προβλέπει ότι δημοτικός και περιφερειακός συνδυασμός πρέπει να λάβει ποσοστό άνω του 3% για να λάβει έδρα, όπως ισχύει και στο εθνικό κοινοβούλιο. 
Υπο το πρίσμα αυτών των νέων δεδομένων πρόσωπα  των τοπικών κοινωνιών εκδηλώνουν ανοιχτά το ενδιαφέρον τους για τη διεκδίκηση της δημαρχίας και στους 7 Δήμους του νομού , ενω επαφές για τη συγκρότηση των νέων συνδυασμών εχουν ξεκινήσει και οι εν ενεργεία Δήμαρχοι . 
 
 
 
 
Στο Δήμο Λαμιέων εκδηλώνεται το μεγαλύτερο ενδιαφέρον μέχρι στιγμής ,με τον νύν Δήμαρχο Θύμιο Καραίσκο να ετοιμάζεται να διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία , με ανανεωμένο σχήμα αυτή τη φορά μετά και τις τελευταίες εξελίξεις και τις παραιτήσεις των δύο αντιδημάρχων Αμαλίας Ποντίκα και Δημήτρη Κυρίτση . Την υποψηφιοτητά του για τη Δημαρχία , εχει  ανακοινώσει επίσημα ο επιχειρηματίας Πανουργιάς Παπαιωάννου , ενω την προθεσή του να είναι υποψήφιος Δήμαρχος και να ηγηθεί δημοτικού συνδυασμού προανήγγειλε χθες και ο συμπολίτης μας γιατρός Παναγιώτης Ιακωβής με την ανακοίνωση του ονόματος του συνδυασμού του .

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Παναγιώτης Ιάκωβης θα ανακοινώσει την υποψηφιότητα του τις επόμενες ημέρες, ενώ οι πληροφορίες λένε ότι το όνομα του συνδυασμού θα είναι "Πρώτα η Λαμία" !

 

 

 

 

 

Ο  Παναγιώτης Ιακωβής δημιούργησε και σελίδα στο facebook με το λογότυπο του συνδυασμού το γράμμα ''λ''.

 

 Στη σελίδα του υποψήφιου συνδυασμού υπάρχει και δήλωση του Παναγιώτη Ιακωβή η οποία αναφέρει τα εξής :

''Η "προσωπική" μας ατζέντα οφείλει να υποτάσσεται στο κοινό καλό .

 Οι Πολίτες της Λαμίας θα ήθελαν να γνωρίζουν με Διαφάνεια και σαφήνεια τι συμβαίνει πίσω από τις ερμητικά κλειστές πόρτες, αφού η ψήφος τους δεν δίνεται εν λευκώ, αλλά στη βάση κοινωνικής λογοδοσίας.

 Η δική μας ομάδα συγκροτείται προγραμματικά και στη βάση κοινών πεποιθήσεων για το καλό της λαϊκής οικογένειας και της Λαμίας. Έχουμε υποτάξει τις προσωπικές μας διαδρομές στο συμφέρον της πόλης''.

  
 
 
 
 
 
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες τον επόμενο μήνα αναμένεται να ανακοινώσει τη καθοδό τους εκ νέου στις δημοτικές εκλογές και ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας και πρώην Δήμαρχος Λαμίας Νίκος Σταυρογιάννης . Ο κ. Σταυρογιάννης το τελευταίο διάστημα εχει διευρύνει τις συζητήσεις του με στελέχη των τοπικών κοινωνιών και κινείται προς την κατεύθυνση συγκρότησης ψηφοδελτίου  που θα πλαισιώνεται και απο πολλά νέα πρόσωπα . Συζητήσεις για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, γίνονται και στις αλλες δημοτικές παρατάξεις με τους δύο συνδυασμούς της ελάσσονος μειοψηφίας , τη ''Λαική Συσπείρωση'' και την ''Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία'' , να αναζητούν νέα πρόσωπα για να τεθούν επικεφαλείς των ψηφοδελτίων . Κλειστά κρατά τα χαρτιά του και ο επικεφαλής του συνδυασμού ''Λαμία στο Κέντρο '' Παναγιώτης Στασινός ,η παράταξη του οποίου συνεργάζεται με τη Δημοτική Αρχή του Θύμιου Καραίσκου .  
 
 
 
 
 
 
 
 
Η εκλογολογία για τα αυτοδιοικητικά καλά κρατεί και στους αλλους Δήμους της Φθιώτιδας . 
Στο Δήμο Μακρακώμης ο σημερινός Δήμαρχος Γιώργος Χατζής ανακοίνωσε οτι θα είναι εκ νέου υποψήφιος Δήμαρχος διεκδικώντας μια δεύτερη θητεία . Την υποψηφιοτητά του για τη Δημαρχία εχει ανακοινώσει και ο επιχειρηματίας Κώστας Καραγιάννης , ο οποίος κινείται ηδη για τη συγκρότηση συνδυασμού . Στον ιδιο Δήμο ενδιαφέρον για τις αυτοδιοικητικές εκλογές εχουν εκδηλώσει και αλλα πρόσωπα και οι πληροφορίες αναφέρουν οτι εχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση και νέων αυτοδιοικητικών σχημάτων με στόχο την κάθοδο στις εκλογές . 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Εντονα ακούγεται το τελευταίο διάστημα το ονομα του πρώην προέδρου του ΤΕΕ Αν. Στερεάς Στέλιου Ζαχαρόπουλου ,ο οποίος σε συνάντηση που είχε με φίλους δεν εκρυψε οτι θα τον ενδιέφερε η ενασχόληση με τα αυτοδιοικητικά πράγματα . Πληροφορίες πάντως αναφέρουν οτι τελευταία  εχει ξεκινήσει ηδη διερευνητικές επαφές για τη συγκρότηση ψηφοδελτίου . 
Την προθεσή του να διεκδικήσει την εκλογή του στο νέο δημοτικό συμβούλιο δεν κρύβει και ο παλιός αυτοδιοικητικός Ζήσης Μπεκιάρης . Στο Δήμο Δομοκού ο νύν Δήμαρχος Μπάμπης Λιόλιος είναι ετοιμος λένε οι πληροφορίες να υπερασπιστεί την θητεία του και να ζητήσει απο τους δημότες να τον εμπιστευτούν για μια δεύτερη δημαρχιακή περίοδο , ενω θα βρεί απεναντί του τον πρώην Δήμαρχο Δημήτρη Τζιαχρήστα ο οποίος εχει πάρει τις αποφάσεις του και κατέρχεται στις εκλογές με ανανεωμένο ψηφοδέλτιο . Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες υποψήφιος με τη Λαική Συσπείρωση θα είναι εκ νέου ο κ. Νιάνιος . 
Ο σημερινός Δήμαρχος Καμένων Βούρλων Γιάννης Συκιώτης εχει δρομολογήσει ηδη πρωτοβουλίες για την διεκδίκηση και τρίτης θητείας στο Δήμο ,ενω  διερευνητικές επαφές κάνει και ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλίας Κυρμανίδης ο οποίος επίσης θέλει να γίνει Δήμαρχος Καμένων Βούρλων. 


Ωστόσο οι πληροφορίες λένε ότι ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος ακόμη δεν έχει πάρει τις οριστικές του αποφάσεις .

Στο Δήμο Αμφίκλειας-Ελάτειας η νύν Δήμαρχος Αθανασία Στιβακτή προχωρά δυναμικά για τη διεκδίκηση και δεύτερης θητείας , ενω προς το παρών δεν φαίνεται να απειλείται η υποψηφιοτητά της απο κάποιο ισχυρό ονομα , αν και ακόμη είναι πολύ νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα . Τελευταία ακούγεται το ονομα του περιφερειακού συμβούλου Βασίλη Σιαλμά , ο οποίος δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην περιοχή και διατηρεί επαφές με αυτοδιοικητικά στελέχη που εχουν εκδηλώσει ανοιχτά το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν σε ενα ανεξάρτητο αυτοδιοικητικό σχήμα .   Ωστόσο απο την πλευρά του κ. Σιαλμά δεν εχει  εκδηλωθεί δημόσια συγκεκριμένη πρόθεση , απλά γίνεται συζήτηση του ονοματός του . Εντονα ακούγεται για τη Δημαρχία της Αμφίκλειας -Ελάτειας και το ονομα του καθηγητή Δημήτρη Βασιλείου , πρόσωπο με προσφορά στα κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής . Στο Δήμο Λοκρών δυναμικά ,κινείται για την επανεκλογή του ο νύν Δήμαρχος Λοκρών Θανάσης Ζεκεντές , πιστεύοντας οτι οι δημότες θα εκτιμήσουν και θα επιβραβεύσουν με την ψήφο τους το εργο της δημοτικής αρχής . Την πρόθεση του να συμμετάσχει στις δημοτικές εκλογές, διεκδικώντας  τη ψήφο των δημοτών στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2023 , εχει εκφράσει και ο πρώην Δήμαρχος Νίκος Λιόλιος , αν και πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται απο τον ιδιο , τον θέλουν να εκδηλώνει ενδιαφέρον για την Περιφέρεια Στερεάς συμμετέχοντας σε περιφερειακή κίνηση με καθαρά πολιτικό χαρακτήρα που θα εχει την υποστήριξη  του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ . Με την υποστήριξη του ΚΚΕ δεν αποκλείεται να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα και ο Θωμάς Καρατράντος , ο οποίος είχε κατέβει και στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές . 

Στο Δήμο Στυλίδας δεδομένη θεωρείται η διεκδίκηση δεύτερης θητείας απο την νύν Δήμαρχο Βιργινία Στεργίου , ενω το ενδεχόμενο επανακαθόδου στις εκλογές με την παραταξή του , εξετάζει και ο Γιάννης Αποστόλου . 

Αν και προς το παρών δεν εχουν ακουστεί καινούρια ονόματα , εν τούτοις πληροφορίες αναφέρουν οτι παρασκηνιακά γίνονται κινήσεις παραγόντων και νέων ανθρώπων για τη διερεύνηση προθέσεων για τη συγκρότηση νέου αυτοδιοικητικού σχήματος .

    

 

Απόψεις

Το μήνυμα που μεταφέρουν από τις περιοδείες τους οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι των συνδυασμών που μετέχουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι ότι στη Περιφέρεια...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων

randomness