Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ξέσπασε πόλεμος στα συνδικάτα για τη ΛΑΡΚΟ ! (ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ)

- Αιτία αντιπαράθεσης έγινε ο χώρος της συγκέντρωσης των εργαζομένων

- Πυρά από Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Φθιώτιδας

- “Παγώνουν”  οι  συναντήσεις  με  Περιφερειάρχη και Βουλευτές

 

Ρεπορτάζ: Χρήστος Αλεξανδρής


Συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας της Λαμίας, πραγματοποίησαν χθες, Τρίτη, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ στα πλαίσια της 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης που είχαν εξαγγείλει.

Όπως τονίζουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, στο εργοστάσιο της Λάρυμνας και στα μεταλλεία του Αϊ Γιάννη, η χθεσινή κινητοποίηση ήταν η συνέχιση του πολύμηνου δίκαιου αγώνα τους για τη λειτουργία της εταιρείας.

Oι εργαζόμενοι μετά το συλλαλητήριο στην πλατεία Ελευθερίας προγραμματίζουν συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης σε μια ύστατη προσπάθεια
να αποσπάσουν μια σαφή δέσμευση για το μέλλον των θέσεων εργασίας της βιομηχανίας.

Σε πρώτη φάση τα σωματεία εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ έχουν αποφασίσει κάθοδο στην Αθήνα και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Στη χθεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων συμμετείχαν αντιπροσωπείες των εργατικών κέντρων της περιφέρειας δημοτικές και περιφερειακές παρατάξεις, η συνδικαλιστική παράταξη του ΠΑΜΕ, ενώ το παρών στη συγκέντρωση εδωσε και η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας με επικεφαλής τον Συντονιστή Γραμματέα Βαγγέλη Σακελλάρη.

Παρόντες στη συγκέντρωση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σαρακιώτης, ο πρώην βουλευτής Αποστόλης Καραναστάσης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Νίκος Μπέτσιος, Σπύρος Λάμπου, Τάσος Χρονάς, Κώστας Μπασδέκης και ο πρώην Δήμαρχος Λοκρών Νίκος Λιόλιος.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ανδρέας Κορέντζελος, έστειλε στην κυβέρνηση και τους τοπικούς παράγοντες το μήνυμα ότι πρέπει να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας, οι αποζημιώσεις, οι ασφάλειες και ότι άλλο απορρέει από την εργατική νομοθεσία.

“Είναι νόμιμα δικαιώματα που έχουν δημιουργηθεί από την δουλειά μιας ολόκληρης ζωής. Η ευθύνη για τα όποια προβλήματα υπάρχουν σήμερα στη ΛΑΡΚΟ, ανήκει διαχρονικά και αποκλειστικά στις κυβερνήσεις των παρελθόντων ετών” σημείωσε ο κ. Κορέντζελος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων “ιδιαίτερες πολιτικές ευθύνες βαρύνουν την σημερινή κυβέρνηση, κάτι που εξάλλου έχουν αναγνωρίσει εκ των υστέρων σημερινά κυβερνητικά στελέχη, από τις γνωστές κακοδιαχειρίσεις του παρελθόντος, όπως το σκάνδαλο των 500 εκ. από το Χέντζιν”.

Ο κ. Κορέντζελος υποστήριξε ότι η εταιρεία αν στάθηκε ζωντανή όλα αυτά τα χρόνια το οφείλει στον δημόσιο έλεγχο που πριν 40 χρόνια, ανέλαβε την διαχείριση από την ιδιωτική πρωτοβουλία, η οποία αφού εξάντλησε την κερδοφορία μέσα από την εκμετάλευση του ορυκτού πλούτου, την παράτησε καταχρεωμένη”.

Η χθεσινή συγκέντρωση ωστόσο των εργαζομένων στην Πλατεία Ελευθερίας έγινε αφορμή για να ξεσπάσει ... πόλεμος στα συνδικάτα !

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Φθιώτιδας με μια επιστολή που έστειλε σε όλους τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ διαχώρισε τη θέση του από την χθεσινή κινητοποίηση, κατηγορώντας το Σωματείο Εργαζομένων ότι αθέτησε τη συμφωνία που είχε γίνει, η συγκέντρωση να πραγματοποιηθεί στην πλατεία Διάκου, ενώ παγώνει πλέον κάθε ενέργεια και πρωτοβουλία που είχε αποφασιστεί, για συναντήσεις με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό και τους πέντε βουλευτές του νομού.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του “Λαμιακού Τύπου” η σύγκρουση αποκτά και πολιτικά χαρακτηριστικά.

Στηρίζοντας από την πρώτη στιγμή τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ με μία σειρά από πρωτοβουλίες και ενέργειες, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Φθιώτιδας κάλεσε στις 19 Μαΐου 2021 έκτακτο διοικητικό συμβούλιο με ένα και μοναδικό θέμα, τη ΛΑΡΚΟ, βάζοντας το πλαίσιο σε ότι αφορά τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας αλλά και των κεκτημένων όλων των εργαζομένων.

Η πρόταση του Προέδρου του Σωματείου Ανδρέα Κορέτζελου, όπως εκφράστηκε στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ήταν ότι “εμείς οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ έχουμε Εργατικό Κέντρο που είναι το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Π.Ε. Φθιώτιδας και έχουμε και δική μας πλατεία που είναι η πλατεία Διάκου και για το λόγο αυτό ως Πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων ΛΑΡΚΟ προτείνω απεργιακή κινητοποίηση την Τρίτη 25/05/2021 και ώρα 11.00 στην πλατεία Διάκου με τη στήριξη του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας».

Σε εκείνη τη συνεδρίαση η πρόταση αυτή ψηφίστηκε ομόφωνα από το Δ.Σ. του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Φθιώτιδας. Μάλιστα το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ανέλαβε εξ ολοκλήρου την διοργάνωση του συλλαλητηρίου στην πλατεία Διάκου και συγχρόνως ανέλαβε την πρωτοβουλία να καλέσει εκ νέου έκτακτο Δ.Σ. με θέμα τη ΛΑΡΚΟ, καλώντας τους βουλευτές του νομού αλλά και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σε σύσκεψη για τη ΛΑΡΚΟ.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 23 Μαΐου και παρευρέθησαν οι Βουλευτές Γιώργος Κοτρωνιάς και Γιάννης Σαρακιώτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Θανάσης Καρακάντζας, όπου και πάρθηκε απόφαση για μία σειρά από άμεσες δράσεις σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τους Βουλευτές.

Πιο συγκεκριμένα ο βουλευτής κ. Κοτρωνιάς δεσμεύτηκε μέσα στις επόμενες ημέρες να επιδιώξει συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας κ. Χατζηδάκη για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας όλων των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Καρακάντζας να συγκαλέσει συνάντηση στην οποία θα παρευρίσκονται ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, όλοι οι Βουλευτές του νομού και αντιπροσωπείες του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Φθιώτιδας και του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ. Από την πλευρά του ο βουλευτής κ. Σαρακιώτης συμφώνησε και δεσμεύτηκε να συμμετέχει σε οποιαδήποτε ενέργεια για την διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Οι εξελίξεις, όμως, πήραν μια διαφορετική τροπή τις επόμενες ώρες. Όπως καταγγέλλει με επιστολή του το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Φθιώτιδας το Σωματείο Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, αναιρώντας τόσο τις συνεδριάσεις όσο και τις αποφάσεις του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου προχώρησε σε Δελτίο Τύπου με υπογραφή του ίδιου του Προέδρου Ανδρέα Κορέτζελου για απεργιακή κινητοποίηση στην πλατεία Ελευθερίας, η οποία ως γνωστόν είναι η πλατεία στην οποία διοργανώνει συλλαλητήρια αποκλειστικά, το ΠΑΜΕ και το Εργατικό Κέντρο Λαμίας.

Παράλληλα ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ ζήτησε να σταματήσει οποιαδήποτε από τις ενέργειες είχαν αποφασιστεί τόσο με τη Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας όσο και με τους Βουλευτές του νομού.

“Είναι αδιανόητο το Σωματείο Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, το οποίο ανήκει στη δύναμη του εργατικού μας κέντρου να αναιρεί τόσο την πρόταση του ίδιου του Προέδρου συναδέλφου Ανδρέα Κορέτζελου όσο και την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου Π.Ε. Φθιώτιδας και μάλιστα ο ίδιος ο Πρόεδρος να ισχυρίζεται τη μία ότι βγήκε στη δημοσιότητα εν αγνοία του και την άλλη ότι ήταν απόφαση του Δ.Σ. των Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ” σημειώνει, σύμφωνα με πληροφορίες του “Λ.Τ.”, στην επιστολή του το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Φθιώτιδας.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο χαρακτηρίζει την κίνηση αυτή ”συνδικαλιστικό ατόπημα που απαξιώνει τον ίδιο το Θεσμό που υπηρετείτε”.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας μας, η πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Φθιώτιδας Σοφία Ανεστοπούλου, την ύστατη στιγμή, κάλεσε το Σωματείο της ΛΑΡΚΟ να πάρει πίσω την απόφασή του για συλλαλητήριο στην πλατεία Ελευθερίας, προτείνοντας το συλλαλητήριο να μη γίνει σε καμία από τις δύο πλατείες, αλλά να πραγματοποιηθεί στην πλατεία Λαού, μπροστά στο άγαλμα του Άρη Βελουχιώτη.

Προειδοποίησε μάλιστα οτι το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Φθιώτιδας δε θα επιτρέψει σε κανέναν να παίξει τα μικροπολιτικά ή συνδικαλιστικά του παιχνίδια στις πλάτες των εργαζομένων και ότι στην περίπτωση που το Σωματείο της ΛΑΡΚΟ εμμείνει στην απόφαση διοργάνωσης συλλαλητηρίου στην πλατεία Ελευθερίας, το Εργατικό Κέντρο Φθιώτιδας, δεν θα συμμετείχε στη συγκέντρωση της Πλατείας Ελευθερίας.



ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας: “Αλληλεγγύη και συμπαράσταση στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ”


Με κριτική στην κυβέρνηση της Ν.Δ., εκφράζει την συμπαράστασή της στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ η Νομαρχιακή Επιτροπή Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ανακοίνωσή της σημειώνει, μεταξύ άλλων, τα εξής :

“Με τον αέρα της νίκης στις εκλογές του Ιουλίου του 2019 και την νεοφιλελεύθερη εμμονική της στάση για ιδιωτικοποιήσεις, η ΝΔ έβαλε σε εφαρμογή ένα παλιότερο σχέδιό της του 2014. Πρόσθεσε στη συνταγή της στις 12 Φεβρουαρίου του 2020 μια αισχρή τροπολογία που την ψήφισε μόνη της, διόρισε εκκαθαριστή και οδηγεί συνειδητά στο ξεπούλημα την εταιρεία για να εξυπηρετήσει συμφέροντα αυτών που τη στηρίζουν.

Κυβέρνηση και ωφελούμενοι δεν είναι μόνο ότι προσπάθησαν να χρεώσουν στις πλάτες των εργαζομένων τις κυβερνητικές ευθύνες. Είναι και το γεγονός ότι ενώ θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα άλλων Ευρωπαϊκών χωρών στον τρόπο που αντιμετωπίζουν σήμερα τις εθνικής – στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις τους αξιοποιώντας τις διευρυμένες δυνατότητες χρήσης κοινοτικών πόρων λόγω πανδημίας ώστε να στηρίξουν τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ, δεν το έκαναν. Δεν ήθελαν. Σήμερα η ΛΑΡΚΟ βρίσκεται στον κατάλογο του επιτελικό σχεδίου των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων της κυβέρνησης.

Η ΛΑΡΚΟ, όμως, δεν είναι οι νυν εργαζόμενοι και οι άλλοι τόσοι εργαζόμενοι στους εργολάβους.

Είναι και εκατοντάδες επιχειρήσεις και μικρομεσαίοι επαγγελματίες που στηρίζουν τη λειτουργία τους σε μεγάλο βαθμό στη ΛΑΡΚΟ. Είναι μια πόλη ολόκληρη”.

 

 

Φωτογραφίες

    

 

randomness