Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ζητείται η στήριξη της βαμβακοκαλλιέργειας και η ενίσχυση των βαμβακοπαραγωγών.

Κωφεύει η Κυβέρνηση στην αναγκαιότητα στήριξης της βαμβακοκαλλιέργειας και ενίσχυσης των βαμβακοπαραγωγών , τονίζει σε ερωτησή του στη Βουλή ο βουλευτής Βοιωτίας Γιώργος Μουλκιώτης . 
 Με κοινοβουλευτική παρέμβαση – ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και  Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών, ζητείται η στήριξη της βαμβακοκαλλιέργειας και η ενίσχυση των βαμβακοπαραγωγών.
 Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι, η βαμβακοκαλλιέργεια, της οποίας η πολλαπλασιαστική δυναμική είναι αναμφισβήτητη, πλέον βρίσκεται σε ένα φαύλο κύκλο αδράνειας, αδιαφάνειας και αδιαφορίας. Την προηγούμενη περίοδο οι βαμβακοκαλλιεργητές αντιμετώπισαν ακραίες καιρικές συνθήκες, οι οποίες και μείωσαν αισθητά τις αποδόσεις. Παράλληλα, οι δυσμενείς συνέπειες της πανδημίας με την παγκόσμια ύφεση και αβεβαιότητα που επέφερε, μείωσαν τη ζήτηση και τη διάθεση βάμβακος, ενώ η έντονη μεταβλητότητα στην αγορά, δημιούργησε χρηματιστηριακές πιέσεις στις τιμές, οι οποίες και κινήθηκαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
 Τονίζεται επίσης ότι οι αγρότες, διαθέτοντας περιορισμένη δυνατότητα συλλογικών διαπραγματεύσεων, έμειναν ευάλωτοι και στις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.
 Τέλος, υπογραμμίζεται ότι η Κυβέρνηση, αν και υποσχέθηκε από τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς στήριξη στο βαμβάκι, δεν έχει προς το παρόν εφαρμόσει πολιτικές αντιστάθμισης που θα λειτουργήσουν ως δίχτυ ασφαλείας για τις απώλειες εισοδημάτων των βαμβακοπαραγωγών. Οι Κανονισμοί και τα εργαλεία της ΕΕ, για έκτακτα μέτρα στήριξης της αγοράς και η ειδική ενίσχυση των πληγέντων από την πανδημία, δεν έχουν αξιοποιηθεί επαρκώς.
 Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός εάν θα συνδράμει άμεσα με ειδική ενίσχυση στους βαμβακοπαραγωγούς, ποιο είναι το στρατηγικό σχέδιο του υπουργείου για την ελληνική βαμβακοκαλλιέργεια, αν σκοπεύει να αξιοποιήσει τον Κανονισμό (ΕΕ) 2020/872 που επιτρέπει στα κράτη-μέλη να εξοικονομήσουν πόρους από τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης για την ειδική ενίσχυση των πληγέντων από την πανδημία και ποιες είναι οι συγκεκριμένες ενέργειες της κυβέρνησης έως σήμερα.
 

    

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων