Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ζήτημα αξιοπιστίας ! (Αρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή)

 
 
Στο θέμα της πανδημίας εχουμε ξεκαθαρίσει τη θέση μας απο την αρχή . Εχουμε τοποθετηθεί λέγοντας οτι το δικαίωμα στη ζωή είναι το ιερότερο ολων και απο τη στιγμή που οι ανθρώπινες ζωές κινδυνεύουν απο την σφοδρότερη υγειονομική κρίση που πλήττει ολόκληρο τον πλανήτη , μικρή σημασία εχει να συζητάμε για τα αλλα δικαιώματα μιας ανοιχτής δημοκρατικής κοινωνίας . Προέχει να σωθούν οι ανθρωποι και να αποκατασταθεί ενα τεράστιο πρόβλημα δημόσιας υγείας και στη συνέχεια θα εχουμε ολο το χρόνο στη διαθεσή μας για να συζητήσουμε για δικαιώματα και ελευθερίες . Αλλωστε σε καιρούς πανδημίας , παρατηρείται μια στροφή υπέρ της δημόσιας υγείας και αυτό είναι ενα απο τα χαρακτηριστικά της εποχής μας . Εκείνο που αδυνατούμε να καταλάβουμε σήμερα είναι γιατί κάθε φορά που δημιουργείται ενα πρόβλημα ή δεν προχωρά ενα μέτρο για την αντιμετώπιση της πανδημίας , θα πρέπει η ευθύνη να επιρρίπτεται σε εκείνους που δεν ευθύνονται για το πρόβλημα . Το είδαμε να συμβαίνει στο πρώτο και στο δεύτερο κύμα της πανδημίας . Οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν στα ατομικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών αφορούσαν τελικά αυτούς που τηρούσαν τα μέτρα και οχι αυτούς που εβρισκαν τον τρόπο να τα παραβιάζουν συστηματικά , είτε με την οργάνωση διαδηλώσεων και απεργιακών κινητοποιήσεων , είτε αυτούς που οργάνωναν τα γνωστά κορωνοπάρτυ . Το βλέπουμε και σήμερα με τα προβλήματα που παρουσιάζονται με τους εμβολιασμούς .
Αποφεύγει να κάνει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό του πληθυσμού η κυβέρνηση και την πληρώνουν οι επιχειρηματίες της εστίασης που καλούνται να λειτουργήσουν τα καταστηματά τους μόνο με εμβολιασμένους πελάτες . 
Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε σε αυτούς που εκδίδουν κυβερνητικά φιρμάνια , οτι ο πολύπαθος χώρος της εστίασης πληρώνει βαρύ το τίμημα της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης . Ο χώρος της εστίασης σε συνδυασμό με τον τουρισμό είναι η ραχοκοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας . Εκεί απασχολείται το 70 με 80 % των εργαζομένων . 
Οι κλάδοι που πλήττονται περισσότερο απο τον κορονοιό , σύμφωνα με ολες τις ερευνες , είναι τα εστιατόρια , τα ξενοδοχεία , τα καφέ και γενικά ολες οι υπηρεσίες που κινούνται γύρω απο τον κλάδο της εστίασης και του τουρισμού . Σε αυτούς τους κλάδους η Ελλάδα εχει το μεγαλύτερο ποσοστό απασχόλησης . 
Οι πολύ μικρές κατα κανόνα οικογενειακές επιχειρήσεις που εχουν λιγότερους απο 10 εργαζόμενους και συνήθως αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα ρευστότητας , στην Ελλάδα αντιπροσωπεύουν πάνω απο το 60% των επιχειρήσεων . Ολα αυτά θα πρέπει να σταθμίζονται και να λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν , πριν ανακοινωθεί ενα κυβερνητικό μέτρο ή μια απόφαση . 
Σε δύσκολες εποχές σαν κι αυτές που ζούμε σήμερα ενα απο τα βασικά καθήκοντα των ηγετών και των κυβερνήσεων είναι να βοηθήσουν τον κόσμο να καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει και γιατί επιβάλλονται κάποια μέτρα . Και βέβαια οταν τα πράγματα δυσκολεύουν να παίρνει και δύσκολες αποφάσεις . Οπως πήρε απόφαση να κλείσει τις επιχειρήσεις για να προστατέψει τη δημόσια υγεία , να πάρει και απόφαση που να επιτρέπει την είσοδο στους εσωτερικούς χώρους μόνο στους εμβολιασμένους . 
Δυστυχώς η κυβέρνηση , ενω σε γενικές γραμμές τα εχει καταφέρει καλύτερα απο κάποιες αλλες χώρες , στο θέμα του εμβολιασμού του πληθυσμού εμφανίζεται διστακτική και ατολμη . Δεν εκπέμπει το σωστό μήνυμα στην κοινωνία . Ουτε πείθει τους επιχειρηματίες μέσω του παραδειγματός της . Τι εννοούμε . Απο τη στιγμή που ολοι συμφωνούμε οτι ο εμβολιασμός του πληθυσμού είναι το μόνο οπλο για να γλιτώσουμε απο την πανδημία και ενδεχομένως και απο την εκδήλωση ενός τέταρτου κύματος , και απο τη στιγμή που η κυβέρμνηση σε αυτόν τον αγώνα καταπολέμησης του ιού θέλει συμμάχους τους επιχειρηματίες της εστίασης , θα πρέπει να μας πεί σε ποιό βαθμό εχει προχωρήσει ο εμβολιασμός των υπαλλήλων της δημόσιας διοίκησης και κυρίως των υγειονομικών . Δεν μπορεί η κυβέρνηση να ζητά απο τους επιχειρηματίες να ελέγχει ποιοί εχουν κάνει εμβόλιο και ποιοί οχι και να πράττουν αναλόγως  και η ιδια να μην κάνει τίποτα για να προχωρήσει ο εμβολιασμός στις υπηρεσίες που ελέγχει . Τίθεται επομένως ενα ζήτημα εμπιστοσύνης , αξιοπιστίας και σωστής πληροφόρησης και η κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες συνολικά και οχι μόνο αυτές που φαίνεται να εχουν το μικρότερο πολιτικό κόστος . Διότι σε θέματα πανδημίας και δημόσιας υγείας το πιο επικίνδυνο πράγμα είναι να κινείσαι στο ''κέντρο'' του δρόμου .
 
                                                                                                                                                                                  Χρήστος Αλεξανδρής
                                                                                                                                                                                       Δημοσιογράφος

    

 

Απόψεις

Γράφει ο Χ.Τ. ο Βιτ’λιώτης13/04/2024Ελλάς Ελλήνων αχταρμάςΧώρα της προσωπίδαςΜ’ όλα τα φρούτα τις ψευτιάςΈμποροι της ελπίδας.--Η ψευτιά και το …μπουγέλοΈχουν μέλι στο...
randomness