Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ
Η 8η Μαρτίου είναι μια ημέρα αφιερωμένη σε όλες τις γυναίκες που έδωσαν, και συνεχίζουν να δίνουν μικρούς και μεγάλους αγώνες, για κοινωνική δικαιοσύνη, ισότητα, ελευθερία. Σαν σήμερα, πριν από ενάμιση αιώνα, μία μεγάλη διαδήλωση γυναικών εργατριών στα εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας της Νέας Υόρκης καταστέλλονταν βίαια. Έκτοτε, οι γυναίκες δεν σταμάτησαν να παλεύουν για την αξιοπρέπεια και την ζωή.
Σήμερα, περισσότερο ίσως από ποτέ, η γιορτή της μέρας της γυναίκας αποκτά ένα πολύ ιδιαίτερο περιεχόμενο, καθώς επισκιάζεται απο την τραγωδία των Τεμπών οπου νέοι ανθρωποι εχασαν αδικα τη ζωή τους σε ενα πρωτοφανές σιδηροδρομικό δυστύχημα.
Δήλωση Βασιλικής Λάζου υποψήφια Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ΦΘ/ΔΑΣ για την Ημέρα της Γυναίκας
“Η 8η Μαρτίου δεν είναι γιορτή. Είναι αγώνας. Ο δρόμος για την πλήρη και ουσιαστική ισότητα των γυναικών είναι ακόμη μακρύς και δύσκολος”, δηλώνει στο μηνυμά της η Δρ. Βασιλική Λάζου, υποψήφια βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πανεπιστημιακός - δημοσιογράφος.
“Οραματιζόμαστε και Διεκδικούμε:
• Ίση συμμετοχή γυναικών και ανδρών στα κέντρα λήψης αποφάσεων
• Εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών, θέσπιση του όρου Γυναικοκτονία και μέτρων ολιστικής αντιμετώπισης της έμφυλης βίας.
• Δημόσιες πολιτικές και ισχυρό κράτος πρόνοιας για όλες τις γυναίκες χωρίς διακρίσεις.
• Εργασία με ίση αμοιβή, ασφάλιση και ίσα εργασιακά δικαιώματα.
Για την έξοδο των γυναικών από την εκμετάλλευση και την καταπίεση. Για την κατάργηση των ανισοτήτων και των καταναγκασμών.
Για τη διασφάλιση και την ενίσχυση των δημόσιων δομών για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών. Για την προώθηση θεσμικών και νομικών αλλαγών αλλά και βαθιών τομών στο εκπαιδευτικό σύστημα”.
Μήνυμα υποψήφιου βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΦΘ/ΔΑΣ Νίκου Πάπουτσα
“Στις 8 του Μάρτη είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Είναι η παγκόσμια ημέρα που η Γυναίκα, η επαγγελματίας, η μάνα, η κόρη, η καθημερινά αγωνιζόμενη, η επιστήμονας, η σπουδάστρια, η καλλιτέχνιδα, η σύντροφος, η συνταξιούχος μα και εκείνη που ως άτομο με ειδικές ανάγκες προσπαθεί ακούραστα να κάνει τη φωνή της να ακουστεί, αναδεικνύεται στο προσκήνιο της επικαιρότητας για όλα όσα δημιουργεί και δίνει στον κόσμο μας.
Με τον κοπιώδη κι ενεργό της ρόλο μέσα στον κοινωνικό ιστό, ο πολιτισμός μας δεν θα είχε φτάσει στο υψηλό επίπεδο που βρίσκεται σήμερα χωρίς τη σημαντικότατη συμμετοχή της Γυναίκας.
Δεν είναι μονάχα η κοινωνία που πρέπει με ειλικρίνεια να ευχαριστήσει τη Γυναίκα για την προσφορά και όλες τις κοινωνικές της διεκδικήσεις που άλλαξαν τον κόσμο μας, είναι και η ίδια η Ιστορία η οποία χωρίς τη Γυναίκα θα ήταν εντελώς διαφορετική και σίγουρα λιγότερο ανθρώπινη. Γι’ αυτό τιμούμε τη Γυναίκα και εμπράκτως αναγνωρίζουμε την αξία της”.
Η Κωνσταντίνα Αντερριώτη υποψήφια Βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ΦΘ/ΔΑΣ για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
“Η 8η Μάρτη είναι μια μέρα που σηματοδοτεί τον αγώνα, τη διεκδίκηση και την επιτακτική ανάγκη της ισότητας των φύλων.
Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι μια παγκόσμια εκδήλωση που εστιάζει στα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων.
Η σημερινή επέτειος, αυτή τη θλιβερή περίοδο που βιώνουμε στη χώρα μας την απώλεια νέων ανθρώπων, επισημαίνει την ανάγκη της επιτάχυνσης των διεκδικήσεων για τη δημοκρατική ανατροπή των στερεοτύπων που μας οδήγησαν σε ανισότητες και κατάργηση των δικαιωμάτων μας.
Η φετινή επέτειος δίνει την εντολή για τον αγώνα που επιβάλλεται να δώσουμε και για την κοινωνία που δικαιούμαστε να ζήσουμε.
Η Ελλάδα αξίζει!
Οι γυναίκες, οι νέοι, οι εργαζόμενοι, όλοι μαζί οι πολίτες ενωμένοι μπορούμε να το απαιτήσουμε υψώνοντας την φωνή μας και διεκδικώντας τα δικαιώματα μας.”
Μήνυμα Δημάρχου Στυλίδας Βιργινίας Στεργίου
Σήμερα 8 Μαρτίου είναι η καλύτερη ευκαιρία για να γιορτάσουμε την πρόοδο που σημειώθηκε στην επίτευξη της ισότητας των φύλων και της χειραφέτησης των γυναικών και να αναγνωρίσουμε τον αγώνα τους για έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις, χωρίς βία και χωρίς ανισότητες.
Τη γυναίκα λοιπόν με τους πολλαπλούς ρόλους ως μάνα, αδερφή, σύζυγο, εργαζόμενη, επιστήμονα, τιμούμε και γιορτάζουμε τη σημερινή ημέρα και αυτός ο εορτασμός αποτελεί μια υπενθύμιση για το σεβασμό και τις ίσες ευκαιρίες που πρέπει να έχει η γυναίκα σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής.
Η γυναίκα που με το θάρρος της, την αποφασιστικότητά της, την αστείρευτη δύναμή της, κόντρα σε κάθε αντιξοότητα, συμβάλλει στην οικογένεια, την οικονομία, την πολιτική, την οργάνωση της κοινωνίας, την έρευνα και την επιστήμη, παραδίδοντας σε όλους μαθήματα αγωνιστικότητας, αυτοπεποίθησης και πίστης σε ένα καλύτερο μέλλον.
Σήμερα, αλλά και κάθε μέρα, όλοι θα πρέπει να βάζουμε από ένα λιθαράκι για να διασφαλίσουμε εσαεί ότι οι γυναίκες
μπορούν να είναι ισότιμα μέλη της κοινωνίας και αυτή την ισότητα των φύλων οφείλουμε να την προωθούμε σε όλον τον κόσμο.
Παρόλο που σήμερα έχει χαθεί το πολιτικό και διεκδικητικό υπόβαθρο και έχει μείνει ως μια ημέρα που μας χαρίζουν λουλούδια και δώρα οι σύζυγοι μας εμείς στέλνουμε ένα μήνυμα:
«Όλοι μας, δικαιούμαστε να απολαμβάνουμε ίσες ευκαιρίες, να μπορούμε να δείξουμε τις ικανότητές μας, τη δύναμη μας, τη γνώση μας ως ίσοι πολίτες.
Η γυναίκα σήμερα πρέπει να συνεχίσει να αγωνίζεται, να συμμετέχει στα κοινά, να αναλαμβάνει θέσεις ευθύνης, να βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων και να αποφασίζει για το μέλλον των παιδιών της.
Εμείς ως γονείς, κοινωνία και πολιτεία πρέπει να εφοδιάζουμε τα παιδιά μας με τις γνώσεις, τις αξίες, τις στάσεις ζωής, αλλά και με δεξιότητες για να μπορούν να προσπερνούν τις ανισότητες μεταξύ των φύλων, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την οικοδόμηση ενός βιώσιμου μέλλοντος για όλους».
Λογοτεχνικές πινελιές απ’ τη Δημοτική μας Παράδοση ως Αφιέρωμα στην Γυναίκα όλων των εποχών
Στη ζοφερή πραγματικότητα που ζούμε με τη σταδιακή κατάρρευση επιχειρήσεων, θεσμών και γενικά της Κοινωνίας, παρήγορο αντιστάθμισμα για την άνοδο της ψυχολογίας του ατόμου, αποτελεί ο ΡΟΜΑΝΤΙΣΜΟΣ, που απορρέει μέσα από στίχους της Δημοτικής μας Παράδοση, όπως είναι παραδειγματικά οι παρακάτω:
“Κόκκιν΄αχείλι εφίλησα κι έβαψε το δικό μου και στο μαντήλι το΄συρα κι έβαψε το μαντήλι και στο ποτάμι το΄πλυνα κι έβαψε το ποτάμι, κι έβαψε το ποτάμι, κι έβαψε η άκρη του γιαλού, κι η μέση του πελάγου.
Κατέβη αυτός να πιει νερό κι έβαψαν τα φτερά του, κι έβαψε ο ήλιος ο μισός και το φεγγάρι ακέριο.”
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΧΟΡΜΟΒΑ
ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ-ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
Για την Κάθε Μέρα Γιορτή Της
Για όσα σου χάρισε η Φύση, για κάθε μέρα σου, για όσα χαρίζει η Ύπαρξη σου γύρω σου κάθε μέρα, γιορτάζει μαζί σου και η φύση και οι γύρω σου, γιατί κάθε μέρα είσαι γιορτή, είσαι Γυναίκα!
Κάθε άνθρωπος είναι... άνω_θρώσκων, δηλαδή άνθρωπος μόνο γιατί και αν κοιτάζει ψηλότερα εκεί...πιο πάνω βλέπει το ουράνιο πλάσμα: τη Γυναίκα!
Αυτό που χαρίζεις κάθε μέρα με τη γιορτή... Γυναίκας, πρωινό χαμόγελο Σου για Ζωή και βραδυνή αγκαλίτσα για Όνειρο μέχρι ξανά το ...χαμόγελο ΣΟΥ ....πρωί στη Ζωή.
Χρόνια πολλά όποια μέρα, σήμερα, χθες, αύριο, χρόνια πολλά όποια ηλικία, όποια μορφή και θέση Της!!!
Ένας από τους Αν_θρώπους : Γιώργος Σμοκοβιτης
Το μήνυμα του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Δήμου Λαμιέων
Η φετινή 8η Μαρτίου είναι αφιερωμένη από τον ΟΗΕ στις γυναίκες και την τεχνολογία με θέμα «Καινοτομία και τεχνολογία για την ισότητα», αναφέρει στο μήνυμά του ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών του Δήμου Λαμιέων.
“Από τις πρώτες μέρες των υπολογιστών έως την σημερινή εποχή της εικονικής πραγματικότητας και της τεχνητής νοημοσύνης, οι γυναίκες έχουν συνεισφέρει σημαντικά στον ψηφιακό κόσμο στον οποίο ζούμε όλο και περισσότερο.
Τα επιτεύγματά τους ήταν ενάντια σε όλες τις πιθανότητες, σε έναν τομέα που ιστορικά ούτε τις καλωσόρισε ούτε τις εκτιμούσε.
Σήμερα, ένα επίμονο χάσμα μεταξύ των φύλων στην ψηφιακή πρόσβαση εμποδίζει τις γυναίκες να ξεκλειδώσουν πλήρως τις δυνατότητες της τεχνολογίας.
Η υποεκπροσώπησή τους στην εκπαίδευση και σταδιοδρομία STEM (Science, Technology, Engineering, and Mathematics) παραμένει σημαντικό εμπόδιο στη συμμετοχή τους στον τεχνολογικό σχεδιασμό και τη διακυβέρνηση. Παγκοσμίως οι γυναίκες αποτελούν μόνο το 22% των εργαζομένων στην τεχνητή νοημοσύνη.
Η διάχυτη απειλή της διαδικτυακής βίας με βάση το φύλο, σε συνδυασμό με την έλλειψη νομικής προσφυγής, τις αναγκάζει πολύ συχνά να εγκαταλείψουν τους ψηφιακούς χώρους. Μια έρευνα σε γυναίκες δημοσιογράφους από 125 χώρες διαπίστωσε ότι το 73% είχαν υποστεί διαδικτυακή βία κατά τη διάρκεια της εργασίας τους.
Ταυτόχρονα, η ψηφιακή τεχνολογία ανοίγει νέες πόρτες για την παγκόσμια ενδυνάμωση των γυναικών, των κοριτσιών και άλλων περιθωριοποιημένων ομάδων.
Από την ψηφιακή μάθηση που ανταποκρίνεται στο φύλο έως τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγειονομική περίθαλψη με τη διευκόλυνση της τεχνολογίας, η ψηφιακή εποχή αντιπροσωπεύει μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία για την εξάλειψη κάθε μορφής ανισότητας.
Αυτήν την 8η Μαρτίου, καλούνται οι κυβερνήσεις, οι ακτιβιστές/τριες και ο ιδιωτικός τομέας να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους να κάνουν τον ψηφιακό κόσμο πιο ασφαλή, πιο δίκαιο και χωρίς αποκλεισμούς”.