Γεννούν οι κάλπες τερατογενέσεις; (Άρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή)
Τον κίνδυνο να σχηματιστεί κυβέρνηση ηττημένων από Τσίπρα, Ανδρουλάκη και Βαρουφάκη την επομένη των εκλογών της 21ης Μαΐου εχει επισημάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη του περιοδεία μετά την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών.
«Ακούω για 1η και 2η κάλπη. Μια είναι η εκλογή τον Μάιο, ψηφίζουμε στις 21 για την Ελλάδα που μας αξίζει», είπε και πρόσθεσε: «Άλλοι να δώσουν εξηγήσεις για το πως αντιλαμβάνονται την προοδευτική διακυβέρνηση, την απάντηση θα την πάρουν στην κάλπη. Οφείλουν να εξηγήσουν με ποιους θα συνεργαστούν. Στη ΔΕΘ είχα μιλήσει για κυβερνήσεις από τερατογέννεση και κυβέρνηση ηττημένων από Τσίπρα, Ανδρουλάκη και Βαρουφακη. Για να κλείσουμε το ενδεχόμενο αυτό, όλοι στην κάλπη και μετά όλα θα βρουν τον δρόμο τους».
Όλα αυτά που λέγονται απο τον ιδιο τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και από άλλα στελέχη του κομματός του αυτές τις ημέρες μας εχουν μπερδέψει.
Από καμία δημοσκόπηση δεν προκύπτει κυβέρνηση αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας από την πρώτη κάλπη. Αλλά και καμία δημοσκόπηση δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας απο την πρώτη κάλπη.
Σε αυτή την περίπτωση ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεν μας λέει αν και με ποιόν θα συνεργαστεί, σε περίπτωση που το κόμμα του είναι πρώτο στις εκλογές και η εκλογική αριθμητική επιτρέπει το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.
Τελικά είναι ή δεν είναι κρίσιμες οι πρώτες εκλογές ;
Και ναι και όχι, αφήνει να εννοηθεί η Νέα Δημοκρατία. Θέλει στην πρώτη κάλπη ένα ισχυρό ποσοστό για να διεκδικήσει την αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές, τις οποίες θα επιδιώξει ταχέως.
Ο πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι μια είναι η εκλογή στις 21 Μαΐου, αλλά από την άλλη υποστηρίζει πως την εντολή που θα πάρει θα την παραδώσει αυθημερόν στον δεύτερο, εκτιμώντας πως αυτός θα είναι πρώτος, και θα διεκδικήσει την αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές. Λογικό ακούγεται υπό την έννοια ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως επαννειλημμένα έχει δηλώσει δεν πιστεύει στην απλή αναλογική. Άλλωστε αυτός και το κόμμα του, μαζί με το ΠΑΣΟΚ, καταψήφισαν την απλή αναλογική.
Εκκρεμεί όμως μια απάντηση. Τι θα κάνει η Νέα Δημοκρατία αν δεν καταφέρει και στις δεύτερες εκλογές να κάνει αυτοδυναμία. Και την απάντηση την έδωσε η Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, εκφράζοντας την δική της άποψη.
Δεν θα πάμε, είπε, σε τρίτες εκλογές αλλά θα κάνουμε μια ειλικρινή προσπάθεια για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ.
Προκύπτει αβίαστα το ερώτημα. Γιατί αυτή την ειλικρινή προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ δεν την κάνει η Νέα Δημοκρατία στις πρώτες εκλογές και θα πρέπει να την επιχειρήσει μπροστά στο αδιέξοδο και τον κίνδυνο ταυτόχρονα της τρίτης κάλπης ;
Και με ποιό ηθικό και πολιτικό δικαίωμα θα ζητήσει συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ μετά το αποτέλεσμα των δεύτερων εκλογών, από τη στιγμή που απορρίπτει ένα τέτοιο ενδεχόμενο στις πρώτες εκλογές ;
Και εν πάσει περιπτώσει αν αυτή η προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης γίνει από τα άλλα κόμματα χωρίς τη Νέα Δημοκρατία δεν θα είναι ειλικρινής, αλλά θα πρόκειται για τερατογένεση, όπως είπε ο πρωθυπουργός ;
Όλα αυτά βέβαια είναι σενάρια και το σίγουρο είναι πως απο το βράδυ της 21ης Μαΐου όταν θα υπάρχει νωπή λαϊκή εντολή, οι συζητήσεις θα είναι διαφορετικές. Γιατί μεταξύ μιας προεκλογικής περιόδου και μιας μετεκλογικής μεσολαβεί ένα απολύτως αντικειμενικό γεγονός.
Οι εκλογές. Και δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι η κάλπη γεννά τερατογενέσεις. Απλά εκφράζει τη λαϊκή ετυμηγορία.
Απορίες όμως προκαλεί και η στάση του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα αλλά και όλων των άλλων κομμάτων που ψήφισαν το νόμο της απλής αναλογικής. Ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου παρουσιάζεται το εξής πολιτικό παράδοξο. Τα κόμματα που ψήφισαν το νόμο της απλής αναλογικής είναι υπέρ της απλής αναλογικής αλλά κατά των συνεργασιών !
Ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει τη συνεργασία με σκοπό το σχηματισμό μιας “προοδευτικής διακυβέρνησης” όπως την εχει ονομάσει, υπο την προϋπόθεση όμως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές.
Το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ 25 πιστεύουν στην απλή αναλογική αλλά δεν θέλουν να συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τότε ποιός είναι ο λόγος που ψήφισαν την απλή αναλογική αφού δεν θέλουν να συνεργαστούν με κανέναν ; Μήπως για να μην υπάρχει κυβέρνηση ;
Και αν η χώρα περιπέσει σε ακυβερνησία μήπως αυτό θα συνιστά την μεγαλύτερη τερατογένεση ;
Χρήστος Αλεξανδρής