Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Η επιστροφή της Σιδηράς Κυρίας;

Γράφει ο Δρ.Θεόδωρος Γ.Κουτρούμπας, Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Λουβαίνης - Επισκέπτης Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μοντρεάλ

 


Έπειτα από δυο μήνες σκληρού ενδοκομματικού αγώνα, η Λιζ Τρας, 47 ετών, πτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και ενεργή πολιτικά από τα φοιτητικά της χρόνια, κέρδισε τις εσωκομματικές εκλογές των «Τόρις» και ανέλαβε τα ηνία του Ηνωμένου Βασιλείου σε μια πολύ δύσκολη διεθνή συγκυρία.
Αντίθετα με την Μάργκαρετ Θάτσερ, που μεγάλωσε σε αυστηρό προτεσταντικό περιβάλλον με πατέρα Μεθοδιστή Πάστορα και εντάχθηκε πολύ γρήγορα στους κόλπους του Συντηρητικού κόμματος, η Λιζ προέρχεται από οικογένεια αριστερών διανοουμένων που πάλευαν για την αποπυρηνικοποίηση. Στο Πανεπιστήμιο έγινε πρόεδρος της νεολαίας των Ελεύθερων Δημοκρατών και από τη θέση αυτή εκφώνησε θερμούς λόγους για τη νομιμοποίηση της κάνναβης, την καταψήφιση του περιβόητου νόμου περί αντικοινωνικής συμπεριφοράς που πρότεινε το 1994 η συντηρητική κυβέρνηση του Τζον Μέϊτζορ και - πράγμα σπάνιο για τη βρετανική πολιτική σκηνή -  την κατάργηση της μοναρχίας. Όταν μεταπήδησε στους «Τόρις», η Τρας δεν πρόδωσε εντελώς το φιλελεύθερο παρελθόν της. Στήριξε το γάμο μεταξύ ομοφύλων ως βουλευτής της Κυβέρνησης Κάμερον, ψήφισε πάντα υπέρ των δικαιωμάτων των γκέϊ και συμμετείχε ενεργά στην εκστρατεία υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι καιροί και οι καταστάσεις όμως αλλάζουν, και οι φιλόδοξοι πολιτικοί προσαρμόζουν τις ιδέες τους στις απαιτήσεις των περιστάσεων και στις επιθυμίες των εκλογέων, ώστε να επιτύχουν τους στόχους τους. Αντίθετα από τον αντίπαλο της στην εσωκομματική εκλογή Ρίσι Σουνάκ, που κέρδισε την εμπιστοσύνη των περισσότερων κυβερνητικών βουλευτών, η νέα πρωθυπουργός στοιχημάτισε στην πιο συντηρητική μερίδα των μελών του κόμματος: τους θατσερικούς, που πολέμησαν για το «μπρέξιτ» και πάγια αγωνίζονται για πολύ νεοφιλελεϋθερες οικονομικές στρατηγικές, λιγότερη κοινωνική αλληλεγγύη και σκληρά μέτρα κατά της μετανάστευσης.


Γνωρίζοντας ότι αποτελούν το κλειδί της εκλογής, η Κυρία Τρας απέταξε λοιπόν τον ιδεολογικό «σατανά» του παρελθόντος της ( με την εξαίρεση των δικαιωμάτων των γκέϊ που σήμερα είναι ευρέως αποδεκτά στο χώρο των Βρετανών συντηρητικών) και μοίρασε με απλοχεριά υποσχέσεις για πολιτικές αντάξιες της μεγάλης προκατόχου της. Το 57% των ψηφοφόρων που την υποστήριξε, απέδειξε ότι αφουγκράστηκε σωστά.
Θερμή πια υποστηρικτής της μοναρχίας, η νέα πρόεδρος των «Τόρις» διαδέχθηκε τον Μπόρις Τζόνσον στον πρωθυπουργικό θώκο με Βασιλική εντολή, γενόμενη η τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία του κράτους της. Μπροστά της βρίσκεται η ενεργειακή κρίση, οι συνέπειες της πανδημίας που δεν έχει, ας μην το ξεχνάμε, ακόμη τελειώσει, ο τεράστιος πληθωρισμός, η ξηρασία που πλήττει τη χώρα ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, η διαμάχη με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Βορειοιρλανδικό πρωτόκολλο, ο πόλεμος στην Ουκρανία και πάνω απ’όλα ένας λαός που μετά την ταλαιπωρία των χρόνων του COVID βλέπει την ποιότητα ζωής του να μειώνεται με ταχείς ρυθμούς και δεν έχει πια υπομονή. Η Σιδηρά Κυρία κλήθηκε να κυβερνήσει σε αντίστοιχα δύσκολες εποχές. Η ιστορία θα κρίνει βέβαια και τις δυο, και όπως όλοι γνωρίζουμε η κρίση της οφείλει πολλά στην ιδεολογική τοποθέτηση του γράφοντος ιστορικού. Ο διεθνής τύπος πάντως δεν δίστασε να προβεί ήδη σε σύγκριση ανάμεσα στις δυο Κύριες. Από τη Δευτέρα πολλές γραφίδες αποκαλούν ήδη τη Λιζ Τρας «Σιδηρά Ανεμοδούρα», προφανώς για την ιδεολογική της σταθερότητα. Η συνέχεια επί της οθόνης….