Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Mια έξυπνη καρδιά

Γράφει ο  Παναγιώτης Ιακωβής

 

☛ Είναι γνωστό από  αρχαιοτάτων χρόνων  ότι ο εγκέφαλος είναι το όργανο που αποτελεί τον κεντρικό λογικό , φυτικό και συναισθηματικό  επεξεργαστή του ανθρώπου.
Η καρδιά, όμως, ποτέ δεν έπαψε να θεωρείται ένα "έξυπνο" όργανο. Ένα όργανο που σχετίζεται ισχυρά με το συναίσθημα αλλά και την αίσθηση του χρόνου. Ένα όργανο που λειτουργεί ως "ζωοποιός" δύναμη για το σώμα μας.
 Καθόλου τυχαία, ακόμα και σήμερα, οι ερωτευμένοι ζωφραφίζουν καρδούλες αντί για εγκεφάλους. Καθόλου τυχαία το τικ τακ της καρδιάς θεωρείται ρολόϊ της ζωής. Ακόμα και σήμερα, χρησιμοποιούμε τη λέξη "αποστήθιση" - "by heart" για την απομνημόνευση. Παρά το γεγονός ότι ορθώς ο θάνατος νοείται επιστημονικά ως  "εγκεφαλικός θάνατος", βλέπουμε καθημερινά ως απόδειξη της αποδημίας ενός συνανθρώπου μας την ισοηλεκτρική γραμμή ενός ηλεκτροκαρδιογραφήματος.
Είναι, λοιπόν, εμφανές ότι de facto  η καρδιά συμμετέχει σε κρίσιμες παραμέτρους της νοητικής  ζωής όπως η αίσθηση του χρόνου - τα ηλεκτρικά ρεύματα που σχετίζονται με αυτόν τον χρονισμό είναι κυκλικά - τα συναισθήματα και ο θάνατος.
Θέλοντας και μη, έχουμε να κάνουμε με ένα όργανο που διεκδικεί με αξιώσεις μια θέση δίπλα στον εγκέφαλο. Είναι επίσης δεδομένη η άμεση εξάρτηση του Εγκεφάλου από την καρδιακή λειτουργία.
Και αν θέλει κανείς να γίνει πιο λυρικός, θα αναγνωρίσει στην καρδιά μια αυξημένη ευαισθησία στο συναίσθημα, δείχνοντάς μας ότι ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται και να αφουγκράζεται τα δικά του συναισθήματα αλλά και να συναισθάνεται τον συνάνθρωπο.
Οι καρδιολόγοι όλα αυτά τα βλέπουμε καθημερινά ως μέρος του Λειτουργήματός μας. Γι' αυτό και , κάθε φορά, το τεχνοκρατικό μας προφίλ, οφείλει να υποχωρεί αρκετά έναντι της ενσυναίσθησης προς τον ασθενή και τους οικείους του.
Η καρδιά είναι ένα "συναισθηματικό" όργανο.

 

 

    

 

Απόψεις

Το ταξίδι στον  Νομό Έβρου είχε και δυσάρεστα απρόοπτα. Συνάντησα στην Ορεστιάδα τον ιντερνετικό μου φίλο Χρήστο. Η χαρά μεγάλη και από τις δύο πλευρές, μέχρι την...
randomness