Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Όχι στην παγίδα της γερμανικής κυβέρνησης. Απαιτούμε, δεν επαιτούμε…

Η πρώτη επίσκεψη της γερμανίδας Υπουργού Εξωτερικών κας Α. Μπέρμποκ έφερε στο προσκήνιο, ξανά, το ζήτημα των απαράγραπτων υποχρεώσεων της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Μετά και από την πίεση που άσκησε το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα στέλνοντας αιχμηρή ανακοίνωση στην κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα, τους βουλευτές και τα ΜΜΕ, ζητώντας να θέσει η κυβέρνηση ευθέως το θέμα των γερμανικών οφειλών στη γερμανίδα Υπουργό, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έθεσε το θέμα στην ομόλογό του, τονίζοντας, μάλιστα, τις θετικές συνέπειες που θα έχει και στην ίδια τη Γερμανία η επίλυση της ιστορικής αυτής εκκρεμότητας.
Καιρός ήταν να υπάρξει μία συγκεκριμένη κυβερνητική πρωτοβουλία για το εθνικό αυτό ζήτημα, καθώς έχουν περάσει δυόμισυ ολόκληρα χρόνια από τη ρηματική διακοίνωση του Ιανουαρίου του 2020, την οποία, μάλιστα η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε δημοσιοποιήσει ευρέως (γιατί άραγε;). Χρειάζεται, ωστόσο, να υπάρξει συνέχεια, βάσει μίας συνεκτικής εθνικής στρατηγικής διεκδίκησης που πρέπει άμεσα να εκπονηθεί και να μην μείνει η ελληνική κυβέρνηση στα (ωραία) λόγια. Αλλιώς η αναφορά αυτή θα αποδειχθεί πυροτέχνημα…
Η κα Μπέρμποκ, απαντώντας στην αναφορά του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών δήλωσε, ουσιαστικά, ότι το θέμα των απαράγραπτων Γερμανικών Αποζημιώσεων έχει κλείσει! Επανέλαβε δηλαδή τους αυθαίρετους, ατεκμηρίωτους και προκλητικούς ισχυρισμούς των γερμανικών κυβερνήσεων από το 2013 και μετά, ότι, τάχα, «το θέμα θεωρείται λήξαν». Ισχυρισμοί που βρίσκονται σε κραυγαλέα αντίφαση με όσα έλεγαν οι γερμανικές κυβερνήσεις πριν το 2013, όταν τόνιζαν ότι το θέμα θα ρυθμισθεί από την επικείμενη Συνθήκη Ειρήνης μεταξύ της Γερμανίας και της Ελλάδας. Τα όσα είπε η κα Μπέρμποκ έρχονται, επίσης, σε αντίθεση με τα δύο πορίσματα της Επιστημονικής Υπηρεσίας της γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής (Φεβρουάριος 2014 και Ιούνιος 2019) σύμφωνα με τα οποία το θέμα παραμένει ανοιχτό αλλά και με τη ρητή δέσμευση του κόμματός της (των Πρασίνων και της ίδιας προσωπικά) ότι οφείλει η Γερμανία να αναλάβει την ιστορική της ευθύνη για τα ναζιστικά εγκλήματα στην Ελλάδα.
Η κα Μπέρμποκ, σε μία υβριστική για τα θύματα της Κατοχής αναφορά της, δήλωσε ότι θα μπορούσαμε, αντί για τις οφειλόμενες Αποζημιώσεις και Επανορθώσεις, να συζητήσουμε για «επενδύσεις για το μέλλον» σε «χωριά που επλήγησαν σφοδρότερα από τη γερμανική κατοχή». Αντί δηλαδή Δικαιοσύνης και Αποζημίωσης για τον ελληνικό λαό, που πρωτοστάτησε στην Αντιφασιστική Νίκη των Λαών συμβάλλοντας και στην απαλλαγή της ίδιας της Γερμανίας από τον χιτλερικό εφιάλτη, η κα Μπέρμποκ προτείνει κερδοφόρες μπίζνες για κάποιους Γερμανούς στα καμένα και λεηλατημένα χωριά και ελεημοσύνη για κάποιους Έλληνες - θύματα της ναζιστικής θηριωδίας!..
Με άλλα λόγια, η γερμανική κυβέρνηση, στη νέα επί τα χείρω αλλαγή της πολιτικής της, βλέπει την ανθρωπιστική καταστροφή, στα όρια της γενοκτονίας, που υπέστη η Ελλάδα από τη ναζιστική Γερμανία ως «επενδυτική ευκαιρία» για τη δημοκρατική Γερμανία! Και,  παράλληλα, ως ευκαιρία αύξησης της οικονομικής και πολιτικής επιρροής και διείσδυσής της στην Ελλάδα. Για την οποία θα οφείλουμε και ευγνωμοσύνη στο τέλος!.. Έλεος κα Μπέρμποκ!..
Αυταπατάται η κα Μπέρμποκ αν νομίζει ότι μπορεί η Γερμανία να απαλλαγεί από την βαριά της ευθύνη για τα αποτρόπαια εγκλήματα του Γ’ Ράιχ στην Ελλάδα χωρίς την απόδοση Δικαιοσύνης! Δεν είναι δυνατόν να κλείσει η Μαύρη Βίβλος της Κατοχής χωρίς Δικαιοσύνη κι Αποζημίωση!
Σφοδρή κριτική στην κα Μπέρμποκ ασκεί η Παγκόσμια Ομοσπονδία Αντιστασιακών – Αντιφασιστών (FIR), της οποίας ηγείται, μάλιστα, ο Γερμανός Δρ. Ούλριχ Σνάιντερ. Με μία βαρυσήμαντη και αιχμηρή ανακοίνωσή της, η FIR «εκφράζει την απογοήτευσή της για την υποκριτική συμπεριφορά της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών», σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «τα επικοινωνιακά τεχνάσματα με τις τελετουργίες  «απόδοσης τιμής» δεν μπορούν να κρύψουν τις πολιτικές επιπτώσεις της άρνησης διαπραγμάτευσης για τις επανορθώσεις». Και η FIR συνεχίζει, στην ανακοίνωσή της με μία θερμή υποστήριξή της στον αγώνα μας για Δικαιοσύνη κι Αποζημίωση: «Η FIR και τα μέλη της συνεχίζουν να στηρίζουν το πολιτικό αίτημα των ενώσεων θυμάτων της κατοχής στην Ελλάδα για την απόδοση των απαιτούμενων αποζημιώσεων και επανορθώσεων».
Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στους συναγωνιστές μας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών – Αντιφασιστών για την αλληλεγγύη τους στον δίκαιο αγώνα μας. Και προσθέτουμε, μόνο, το εξής: Απαιτούμε, δεν επαιτούμε! Και συνεχίζουμε ανυποχώρητα τον αγώνα για Δικαιοσύνη κι Αποζημίωση.

ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΗΣ ΣΥΓΓΕΛΑΚΗΣ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΣ - ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    

 

Απόψεις

Σε μια εποχή κατά την οποία η ζωή του ανθρώπου συντρίβεται και θυσιάζεται στον βωμό της υλικής ευδαιμονίας,της τεχνοκρατίας, του στείρου ωφελιμισμού και του άγονου...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness