Οι μπλε φάκελοι της κυβέρνησης και οι «προσωπικές απόψεις» των υπουργών!
Γράφει ο Χρήστος Αλεξανδρής
Αν δεν απατώμαι στο πρώτο κιόλας υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχτηκε τους νέους υπουργούς μοιράζοντας στον καθένα έναν μπλε φάκελο με τις αρμοδιότητες ευθύνης που αναλάμβαναν και το έργο που επωμίζονταν να φέρουν σε πέρας.
Τι συνέβη και πριν περάσουν καλά-καλά δύο εβδομάδες άρχισαν να βλέπουν το φως τις δημοσιότητας οι πρώτες αρρυθμίες; Φταίει άραγε η ζέστη και ο καύσωνας των ημερών ή μήπως ορισμένοι υπουργοί δεν έκαναν το κόπο να διαβάσουν αυτά που είχαν μέσα οι μπλε φάκελοι και εφαρμόζουν προσωπικές πολιτικές;
Αν τίποτα από τα δύο δεν συμβαίνει, τότε θα πρέπει να αρχίσουμε να αμφιβάλλουμε για το πόσες τελικά μεταρρυθμίσεις αντέχει μια κυβέρνηση που αυτοαποκαλείται ''μεταρρυθμιστική''.
Αλλά ας μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα εντύπου και ηλεκτρονικού τύπου που επικαλούνται ''αρμόδιες κυβερνητικές πηγές'', ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόταση και στην απόφαση για σύσταση Έφιππης Αστυνομίας, που υπέγραψε, ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νότης Μηταράκης, αντέδρασε με ένα ηχηρό όχι.
Πέρα όμως από την αντίδραση του πρωθυπουργού στην προσωπική όπως ειπώθηκε πολιτική του υπουργού του, υπάρχει και ένα ανοιχτό ζήτημα που πρέπει να διευθετηθεί. Η πανεπιστημιακή αστυνομία ήταν στην πολιτική ατζέντα της προηγούμενης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας καθ' ολη τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής της θητείας, χωρίς ωστόσο να εφαρμοστεί ποτέ ο νόμος που είχε ψηφιστεί. Η νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που είναι συνέχεια της προηγούμενης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς θα κάνει με την πανεπιστημιακή αστυνομία. Θα τον εφαρμόσει το νόμο ή θα τον αποσύρει; Και εν τέλει ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη εφαρμόζει προσωπικές πολιτικές ή υλοποιεί το κυβερνητικό πρόγραμμα;
Απ’ ό,τι φαίνεται όμως δεν είναι ο μοναδικός υπουργός που εγκαλείται ''για τις προσωπικές του απόψεις''. Για προσωπικές απόψεις του νέου υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη οι οποίες δεν έχουν συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο, έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των συντακτών, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την αναφορά του υπουργού για το ακαταδίωκτο των τραπεζιτών. Τι ακριβώς είπε όμως ο υπουργός Δικαιοσύνης; «Υπάρχουν ζητήματα στον Ποινικό Κώδικα, τα οποία πρέπει να τα επαναρρυθμίσουμε. Η απιστία δεν πρέπει να διώκεται κατ’ έγκληση. Δηλαδή αυτοί που διαπράττουν απιστία, πρέπει να κάνουν μήνυση στον εαυτό τους. Αυτό εσείς το κάνατε στον Κώδικα του 2019», είπε στη Βουλή ο κ. Φλωρίδης (αναφερόμενος στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ) και πρόσθεσε: Επίσης στα ζητήματα της απάτης πρέπει να έχουμε δίωξη αυτεπάγγελτα. Αυτά θα τα επαναφέρω. Πρέπει να αποκαθάρουμε τον Ποινικό Κώδικα από διατάξεις οι οποίες είναι περίεργες. Προστατεύουν συγκεκριμένους. Και μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα το κάνουμε. Έχει πολύ δουλειά εκεί να κάνουμε. Ο ελληνικός λαός δικαίως διαμαρτύρεται διότι σου λέει ότι εγώ με το παραμικρό οδηγούμαι σε ένα δικαστήριο ενώ κάποιοι άλλοι πως καταφέρνουν και τη γλιτώνουν;
Δεν έχει στεγνώσει ακόμη το μελάνι όταν σε άρθρο μας από αυτή εδώ τη στήλη στο φύλλο της Τρίτης 11 Ιουλίου,με τίτλο ''Στον ίσιο δρόμο της Καμήλας'', σημειώναμε τα εξής: ''Μέχρι σήμερα ζούσαμε μια ακατανόητη παραδοξότητα. Όσοι μιλούσαν για την ανάγκη εκσυγχρονισμού και μεταρρυθμίσεων στην οικονομία, το ασφαλιστικό, την Παιδεία, την δικαιοσύνη, την υγεία και σε άλλους τομείς της δημόσιας ζωής του τόπου, λοιδορηθηκαν, συκοφαντήθηκαν, πολεμήθηκαν λυσσωδώς από ένα πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο που αντιδρούσε σε κάθε αλλαγή και μεταρρύθμιση.
Θυμίζουμε την αντίδραση αυτού του κατεστημένου στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο του Τάσου Γιαννίτση το 2001 και την αντίδραση στο νόμο Διαμαντοπούλου για τα ΑΕΙ που ενώ είχε στηριχθεί από μια ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία,ανατράπηκε στη συνέχεια από την πρώτη φορά Αριστερά της κυβέρνησης Τσίπρα - Καμένου''.
Και καταλήγαμε γράφοντας: ''Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη επιδιώκει να πιάσει το νήμα του εκσυγχρονισμού από εκεί που το άφησε ''ο αβαθής εκσυγχρονισμός'' (κατά την προσφιλή έκφραση του καθηγητή Γιάννη Βούλγαρη) του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και να προχωρήσει σε βάθος τις μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος στην οικονομία, τη δικαιοσύνη, την υγεία,την Παιδεία και αλλού. Υπάρχουν σήμερα οι ευκαιρίες αλλά και όλες οι προϋποθέσεις για μια μεγάλη επανεκκίνηση της οικονομίας προς όφελος της κοινωνικής ευημερίας'' Εύηχη λέξη η μεταρρύθμιση. Καλοδεχούμενη απ' όλους υπό την προϋπόθεση ότι θα αφορά κάποιους άλλους, όχι εμάς.
Χρήστος Αλεξανδρής



Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

