Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Οι ζωές των άλλων ;

Οι εμβολιασμένοι πολίτες αυτής της χώρας, οι άνθρωποι που φρόντισαν χωρίς πολλές, πολλές κουβέντες να προστατέψουν τη δική τους υγεία και των οικογενειών τους, οι άνθρωποι που στήριξαν από την πρώτη στιγμή την προσπάθεια της Πολιτείας να αντιμετωπίσει την πρωτοφανή υγειονομική κρίση, δικαιούνται νομίζω να πάρουν μια απάντηση από τους αρμόδιους, για το τι πήγε λάθος, τι έφταιξε και ζούμε και πάλι σήμερα μια ανυπόφορα πιεστική κατάσταση στο θέμα της πανδημίας.  

Γνωρίζουμε την στερεότυπη απάντηση των υπευθύνων της κυβέρνησης, του υπουργείου Υγείας. Έχουμε πανδημία ανεμβολίαστων, δηλώνουν συνεχώς τα κυβερνητικά στελέχη στις συνεντεύξεις που δίνουν καθημερινά στις τηλεοράσεις. Να συμφωνήσουμε, αλλά σήμερα ισχύει αυτό που λένε οι επιστήμονες ότι όσα περισσότερα μαθαίνουμε για τον κορωνοϊό τόσα περισσότερα ερωτήματα προκύπτουν. Γιατί άφησαν να τους ξεφύγει η κατάσταση, να χαθεί ο έλεγχος και σήμερα να ζούμε την επέλαση του τέταρτου πανδημικού κύματος ; Θυμίζουμε ότι πέρυσι τέτοιες μέρες η κατάσταση είχε ξεφύγει και μπαίναμε σε αυστηρό λοκντάουν. Πέρυσι όμως δεν υπήρχαν τα εμβόλια. Τη χρονιά που διανύουμε έχουμε στα χέρια μας το ισχυρότερο όπλο της επιστήμης.

Δικαιολογείται να ζούμε εκ νέου στιγμές πανικού ; Επιτρέπεται να χάνουμε καθημερινά 50 με 60 ανθρώπους ; Να γεμίζουν και πάλι οι ΜΕΘ και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων να βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης ; Δεν είναι δυνατόν να συμβαίνουν όλα αυτά τα τραγικά και οι υπεύθυνοι της κυβέρνησης να περιορίζονται σε κάποια ημίμετρα γιατί δεν θέλουν να στενοχωρήσουν και πολύ τους ανεμβολίαστους ;

Από το Σάββατο, πρώτη ημέρα εφαρμογής των νέων μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας, μέτρα που αφορούν αποκλειστικά τους ανεμβολίαστους, ζούμε με την απορία αν τα μέτρα αυτά θα αποδώσουν. Σύμφωνα με τους επιστήμονες αυτό θα το γνωρίζουμε τον επόμενο μήνα γιατί όπως εξελίσσεται το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας, ο μήνας Νοέμβριος μάλλον θα πρέπει να θεωρηθεί χαμένος με τα κρούσματα να έχουν ήδη ξεφύγει και το ενδεχόμενο να αγγίξουν τις επόμενες ημέρες ακόμα και τις 10.000 οχι μόνο να μην το αποκλείουν απεναντίας ενδέχεται, όπως λένε, να ξεπεράσουμε και αυτόν τον αριθμό.

Το κακό με τους επιστήμονες είναι ότι πέφτουν μέσα στις προβλέψεις τους, σε αντίθεση με τους πολιτικούς που προβλέπουν τι θα συμβεί και όταν δεν συμβαίνει μας εξηγούν γιατί δεν συνέβη. Για τέτοιο προγραμματισμό μιλάμε. Στο τέλος του καλοκαιριού άνοιξαν την οικονομία διαφημίζοντας το τέλος της πανδημίας και την αρχή της επιχείρησης “Ελευθερία”. Μας είπαν να πετάξουμε τις μάσκες, στέλνοντας το λάθος μήνυμα ότι ξεμπερδέψαμε με την πανδημία.

Στη συνέχεια επέτρεψαν τις συναυλίες, τους συνωστισμούς στο Ράλι, στα γήπεδα και τις παρελάσεις, και τώρα που τα κρούσματα τρέχουν το δικό τους ράλι, οι αρμόδιοι απορούν γιατί δεν εμβολιάζεται ο κόσμος και γιατί γεμίζουν πάλι οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα δημόσια νοσοκομεία.

Υπό αυτές τις συνθήκες κανείς δεν γνωρίζει αν θα αποδώσουν τα μέτρα, αφού σύμφωνα με όλες τις έρευνες που έχουν γίνει, μπορεί στην Ελλάδα να μην έχουμε ισχυρό αντιεμβολιαστικό κίνημα σαν κι αυτά που παρατηρούνται σε αλλες χώρες και μπορεί η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού να έχει αποδεχτεί και να πιστεύει στην χρησιμότητα και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και του εμβολιασμού, εντούτοις υπάρχει ένα 50% των ανεμβολίαστων που δεν πρόκειται να πεισθούν από καμία κυβέρνηση και από κανένα μέτρο περιορισμού των ελευθεριών τους, υπάρχουν αυτοί που φοβούνται να το κάνουν και υπάρχουν και αυτοί που θα το κάνουν αν τους το επιτρέψει ο πνευματικός τους !

Το ερώτημα επομένως είναι πως θα καταφέρει η επίσημη πολιτεία να πείσει τουλάχιστον αυτούς τους ανθρώπους να ξεπεράσουν τους φόβους τους και να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα για ένα μικρό αλλά σωτήριο τσιμπηματάκι, όπως είχε πει και ο πρωθυπουργός.  Σίγουρα αυτοί οι ανθρωποι δεν πρόκειται να πεισθούν με τους αυστηρούς αστυνομικούς ελέγχους που ξεκινούν από σήμερα στα καταστήματα των πόλεων.

Οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να συζητούν πλέον την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, αν θέλουμε να αποφύγουμε ένα νέο οδυνηρό για την οικονομία λοκντάουν.

Όμως την ώρα που η πανδημία διεκδικεί καθημερινά 50 με 60 ανθρώπινες ζωές οι πολιτικοί και τα διοικητικά στελέχη της υγείας, περιορίζονται στο να στέλνουν ... ευχετήριες κάρτες στους ανεμβολίαστους (εύχονται να εμβολιαστούν για να μην μας βρούν τα χειρότερα) και να μην τολμούν να προχωρήσουν σε πιο αποφασιστικά μέτρα, υπολογίζοντας προφανώς το πολιτικό και οικονομικό κόστος.

Χρήστος Αλεξανδρής

 

    

Απόψεις

Σε επίπεδα συναγερμού η αιθαλομίχλη στο Καρπενήσι την τελευταία εβδομάδα. Οι καιρικές συνθήκες και οι αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικό ρεύματος, ανάγκασαν τους πολίτες...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.