Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

ΠΕΛ: Όλα αλλάζουν και όλα τα ίδια μένουν!

Γράφει ο Χρήστος Αλεξανδρής

 

Όλα αλλάζουν και όλα τα ίδια μένουν στην Φθιώτιδα. Απλά ανακυκλώνονται επί χρόνια οι συζητήσεις για ανάπτυξη, πρόοδο και τα σχετικά αλλά προχωράμε μπροστά με σημειωτόν!
Η διαπίστωση γίνεται με αφορμή το θέμα της Πανελλήνιας Έκθεσης που δοκιμάζει σε όλα τα επίπεδα τις σχέσεις εξουσίας και ανάληψης ευθύνης. Με αφορμή φυσικά το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που έρχεται να διευθετήσει εκκρεμότητες που έπρεπε να είχαν αντιμετωπιστεί εδώ και πολλά χρόνια πριν για να μην φτάσουμε σήμερα στο σημείο τα λάθη και οι παραλείψεις του παρελθόντος να επιβαρύνουν το νέο φορέα και να απειλούν να ναρκοθετήσουν μια επένδυση 48 εκατομμυρίων ευρώ που πάει να γίνει στην πόλη σε μια ύστατη είναι αλήθεια προσπάθεια να υπάρξει μια αναπτυξιακή ικμάδα που περιμένουν όλοι οι παράγοντες της τοπικής οικονομίας.
Όμως όπως έχει αποδειχθεί πολλές φορές στο παρελθόν και για άλλες περιπτώσεις, όταν ένα πρόβλημα δεν το αντιμετωπίζεις στην ώρα του αυτό κακοφορμίζει με αποτέλεσμα οι λύσεις που προτείνονται να έχουν πολύ μεγαλύτερο κόστος. Αυτό συνέβη και με την υπόθεση της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας. Δεν έγινε εκκαθάριση του παλιού νομικού προσώπου την ώρα που έπρεπε, φτιάχτηκε ένας νόμος για να κλείσει υποτίθεται υποχρεώσεις και χρέη του παρελθόντος και σήμερα όλοι αυτοί οι σκελετοί παραμένουν στα ντουλάπια μιας χρεοκοπημένης ιστορίας και δένουν τα χέρια και του νέου φορέα που συστάθηκε με την προοπτική να βγάλει την ΠΕΛ από το οικονομικό τέλμα. Το υπουργείο Ανάπτυξης είχε άλλη άποψη και με το νομοσχέδιο που κατέθεσε ο υπουργός κ. Θεοδωρικάκος και αναμένεται να ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες από το ελληνικό κοινοβούλιο ζητά από το νέο φορέα να αναλάβει το σύνολο των υποχρεώσεων που δημιουργήθηκαν από το παλιό νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου.
Γιατί το κάνει αυτό ο υπουργός Ανάπτυξης θα μπορούσε να ρωτήσει κάποιος. Γιατί μπορεί είναι η απάντηση. Και αν κρίνουμε από τις συζητήσεις των τελευταίων ημερών που κορυφώθηκαν με την παρουσία των τοπικών φορέων στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής όπου τους δόθηκε η δυνατότητα να εκφράσουν τις θέσεις τους, δεν περιμένει κανείς να υπάρξουν θεαματικές αλλαγές στο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε, τουλάχιστον τέτοιες που να αφήνουν απόλυτα ικανοποιημένους τους τοπικούς φορείς.
Δεν φάνηκε καμία τέτοια διάθεση από την πλευρά του υπουργείου, καθώς ο υπουργός Ανάπτυξης απουσίαζε από τη συζήτηση που έγινε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή, ίσως γιατί οι αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί και δεν χρειάζεται να κάνει καμία άλλη συζήτηση επί του θέματος. Δεν φαίνεται δηλαδή ότι όσον αφορά τις βελτιωτικές προτάσεις του σχεδίου νόμου μπορεί να αλλάξει κάτι άλλο πέραν των όσων ανέφερε στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, δηλαδή αναστολή πληρωμών για τρία έτη, και πρόβλεψη για τις εκκρεμείς δίκες οι οποίες θα διακόπτονται από την εταιρεία και θα συνεχίζονται μετά την διαδικασία της καταγραφής, και αναστολή κάθε διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης.
Πέρα όμως από τη στάση του υπουργού που επικρίθηκε ιδιαίτερα από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Σαρακιώτη, δεν διακρίνουμε να ασκείται κάποια ιδιαίτερη πίεση στον υπουργό για να αλλάξει προς το ευνοϊκότερο τα πράγματα για το νέο φορέα, από τους κυβερνητικούς κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του νομού.
Το μέτωπο που υποτίθεται συγκροτήθηκε την Τρίτη το βράδυ στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο που προκάλεσε με τις ενέργειες της η παράταξη του πρώην Δημάρχου Θύμιου Καραΐσκου, στην πορεία προς την Αθήνα άρχισε να φυλλορροεί από δυνάμεις και κατέληξε στην κρίσιμη συζήτηση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής τα αυτοδιοικητικά στελέχη να έχουν εγκαταλειφθεί από τα κοινοβουλευτικά.
Παρών στη συνεδρίαση ήταν μόνο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σαρακιώτης. Έμειναν για να δώσουν τη μάχη ο Δήμαρχος Λαμιέων Πανουργιάς Παπαϊωάννου και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας Θανάσης Κυρίτσης.
Σε όλη αυτή την ιστορία υπάρχει ένα πολιτικό παράδοξο. Τα τελευταία 5 χρόνια κοινοβουλευτικής θητείας με τους συσχετισμούς που διαμορφώθηκαν μέσα από αλλεπάλληλες εκλογικές, η Νέα Δημοκρατία στο νομό Φθιώτιδας παρουσιάζεται με μια ισχυρή κοινοβουλευτική εκπροσώπηση και με ισχυρή φωνή στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Δυστυχώς όμως δεν κατάφερε όλα αυτά τα χρόνια να ξεμπλέξει ένα θέμα παρά το γεγονός ότι τα προβλήματα της Έκθεσης ήταν γνωστά από το 2019 όταν και παρέλαβε από το ΣΥΡΙΖΑ τη σκυτάλη διακυβέρνησης της χώρας.
Πέρασαν τρεις υπουργοί αν δεν μας απατά η μνήμη από το υπουργείο Ανάπτυξης, για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα είχαμε δύο υπουργούς από τη Φθιώτιδα στην κυβέρνηση και ισχυρή κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, Δήμαρχο και Περιφερειάρχη που πρόσκεινται πολιτικά στη Νέα Δημοκρατία και όμως δεν καταφέραμε να λύσουμε το θέμα. Και φτάσαμε σήμερα να κινδυνεύει η μεγαλύτερη επένδυση που ξεκίνησε να γίνεται στην περιοχή με χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης.
Εάν τελικά η επένδυση κολλήσει και δεν προχωρήσει δεδομένου ότι το Ταμείο Ανάκαμψης έχει αρκετούς περιορισμούς και σφιχτά χρονοδιαγράμματα στην εκταμίευση και απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, θα ισχύσει αυτό που είπε στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο ο βουλευτής Γιάννης Οικονόμου, ότι ''θα είμαστε όλοι υπόλογοι απέναντι στην τοπική κοινωνία και δεν θα μας το συγχωρήσει κανένας,αν βρίσκοντας χρήματα για να αναμορφώσουμε ενα κουφάρι και να διαμορφωθεί ένας χώρος για δραστηριότητες ανάπτυξης και αναψυχής δεν καταφέρουμε τελικά να υλοποιήσουμε το έργο με το οποίο όλοι συμφωνήσαμε''.
Αλήθεια πόσο μακριά από αυτό το κακό σενάριο βρισκόμαστε σήμερα; Μπορεί άραγε να μας εκπλήξουν θετικά οι πολιτικοί ιθύνοντες του νομού;