Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ ΜΑΖΙ

Γράφει η Μπερτσιμά Ιωάννα, Πολιτική-Διοικητική Επιστήμονας, MSc

 

Το 2021, μεταξύ άλλων, είναι ένα επετειακό έτος. Συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και παράλληλα 40 χρόνια (1981) από την ένταξη της χώρας μας στην τότε ΕΟΚ (σήμερα Ευρωπαϊκή Ένωση) και 20 χρόνια (2001) από την προσχώρηση στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ).
Εξ αφορμής αυτών των εορτασμών δημιουργείται ένα φυτώριο σκέψεων και προβληματισμών για την εθνική και ευρωπαϊκή ταυτότητα και πορεία της χώρας μας. Η Ελλάδα, πριν από 200 χρόνια, οδηγήθηκε στην ελευθερία και πριν από 40 χρόνια ακολούθησε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της, ως το δέκατο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ιστορικά γεγονότα και πολιτικές αποφάσεις που καθόρισαν τότε τη μοίρα της χώρας μας, διαμορφώνουν το σήμερα και θα διαγράψουν το μέλλον.
«...Η ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδος είναι η δικαίωση του ιστορικού και βαρύνοντος ρόλου της πολιτικής. Ήταν πολιτική σκέψη, μετά έγινε απόφαση, μετά σχέδιο και μετά πράξη» τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κ. Τασούλας, στην ομιλία του για τον εορτασμό των 40 χρόνων από την ένταξη της Ελλάδας στην Ε.Ε.. Επίσης, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μ. Σχοινάς υπογράμμισε μεταξύ άλλων «...τα τελευταία σαράντα χρόνια αποτελούν τη μακρύτερη περίοδο ειρήνης, δημοκρατίας και ευημερίας που γνώρισαν οι Έλληνες... H Ευρωπαϊκή Ελλάδα πέτυχε τα τελευταία 40 χρόνια όσα δεν πέτυχε στα 160 προηγούμενα χρόνια της νεότερης ιστορίας της».

 

 

Διαβάστε περισσότερα στην εφημερίδα μας στο φύλλο της Μ. Παρασκευής 30 Απριλίου.

 

 

 

    

Απόψεις

Γράφει ο Σπύρος Ρίζος Χθες η καθηγήτρια κα Μ. Θεοδωρίδου, της επιτροπής εμβολιασμών, κατά την διάρκεια της τακτικής τηλεοπτικής ενημέρωσης με τον γ.γ. κ. Μ....