Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014
 

ΤΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΡΑΒΑ

Γράφει ο Ηλίας Σπυρόπουλος
Συνταξιούχος εκπαιδευτικός


▶ Ας σχολιάσουμε και σήμερα κάποια ενδιαφέροντα της επικαιρότητας. Από την καθημερινότητα πολλά μπορούμε να αντλούμε, να σχολιάζουμε, να καταθέτουμε απόψεις και θέσεις.
Θα ξεκινήσουμε με τα πλέον ενδιαφέροντα κατά τη γνώμη μας.

▶ Συνταξιούχος φίλος της παρέας, με παρακάλεσε να σχολιάσω το εξής. Από την πενιχρή μου σύνταξη μου λέει, με πνεύμα οικονομίας, με φειδώ και γιατί όχι και με κάποιες στερήσεις καταφέρνω να μου μένουν 100-200 Ευρώ το μήνα.

Αυτά επί αρκετά χρόνια, έχουν γίνει ένα ποσό που βρίσκεται κατατεθειμένο στην τράπεζα και το έχουμε και ’γω και η γυναίκα μου, για ώρα ανάγκης, υγείας, ανημπορίας κλπ. … κλπ.   
Βέβαια το επιτόκιο αυτών των κατατεθειμένων χρημάτων λέει είναι σχεδόν μηδενικό. Ο γυιός μου χρειάστηκε για κάποια υπόθεσή του, ορισμένα χρήματα, σχεδόν όσα βρίσκονται στη δική μου κατάθεση. Του είπα να εκταμιεύσει τα δικά μου για να τακτοποιήσει την υπόθεσή του και σταδιακά μου τα επανακαταθέτει.

Μου αρνήθηκε πεισματικά, λέγοντάς μου ότι αυτά δεν ξέρεις από στιγμή σε στιγμή μπορούν να σου χρειαστούν, διότι δεν ξέρουμε τι τέξεται η επιούσα.  Θα πάρω δάνειο από την Τράπεζά μου λέει και θα καλύψω τις ανάγκες μου.  Έτσι και έγινε. Ύστερα από γραφειοκρατικές διαδικασίες αρκετών ημερών του ενεκρίθη αυτό το δάνειο, αλλά με αρκετά υψηλό επιτόκιο. Και ερωτά αγανακτισμένος ο φίλος. Είναι αυτό δικαιοσύνη; Βρισκόμαστε σε κράτος δικαίου;  Οι άτοκες δικές μας καταθέσεις να τοκίζονται από την Τράπεζα με λίαν υψηλά επιτόκια στα παιδιά  μας και σε μας η απόδοση να είναι μηδενική;

Ας απαντήσει κάποιος από τους ιθύνοντες στον καθ’ όλα συνεπή στις υποχρεώσεις του συνταξιούχο.  Αν περιμένει βέβαια από τους τραπεζικούς εγκέφαλους – ανεγκέφαλους που ο μόνος σκοπός τους είναι ο πλουτισμός των θησαυροφυλακίων μάταια θα είναι η αναμονή του.

Από αυτούς όμως που με την ψήφο μας ανεβάσαμε στην εξουσία και μας αντιπροσωπεύουν καλόν θα ήταν να λάβει μία απάντηση.

▶ Δημοσιεύτηκε στον έντυπο τύπο έντονη αντιπαράθεση στη Βουλή της υφυπουργού Παιδείας κ. Δόμνας Μιχαηλίδου με τον Πρόεδρο του νέου κόμματος ΝΙΚΗ κ. Δημήτρη Νατσιό. Τον κ. Νατσιό ούτε τον ήξερα, ούτε τον είχα ακούσει πριν ασχοληθεί με την πολιτική, ούτε σε ποια βαθμίδα εκπαίδευσης υπηρέτησε ως εκπαιδευτικός, ούτε κάτι ιδιαίτερο ξέρω γι’ αυτόν.

Ο κ. Νατσιός άσκησε κριτική για λάθη που υπάρχουν στα βιβλία της Γλώσσας και τόνισε τις παραλήψεις αλλά και τις υπερβολές λέγοντας, ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο κόβονται οι ρίζες της παράδοσης στο όνομα του δήθεν προοδευτισμού.  Συγκεκριμένα επέμενε ότι τα βιβλία αφιερώνουν τρεις αράδες για την 28η Οκτωβρίου, πετάχτηκαν από την ύλη τα δημοτικά τραγούδια και αντικαταστάθηκαν από συνταγές μαγειρικής, μιλούν για μπουγάδες και σωβρακάκια και τα κατάντησαν περιοδικά ποικίλης ύλης.

Η κ. υφυπουργός η οποία δεν ξέρω αν έχει κάποια σχέση με εκπαιδευτικά θέματα και έπρεπε να αφουγκραστεί αυτά που κατέθετε ένας εκπαιδευτικός που πέρασε 35 ολόκληρα χρόνια στην αίθουσα διδασκαλίας, αντέδρασε λέγοντάς του, ότι καλύτερα να σε έχουμε στο κοινοβούλιο παρά να διδάσκετε αυτά στην τάξη.

Ο γράφων μάχιμος εκπαιδευτικός πριν αρκετά χρόνια, με την ύλη των βιβλίων της Γλώσσας που είχαν γραφεί επί ΠΑΣΟΚ, είχε έλθει σε προσωπική αντιπαράθεση με τον τότε Σύμβουλο εκπαίδευσης, ο οποίος τον είχε απειλήσει με αναφορές κλπ. Και τώρα ως και τότε, θα διαφωνήσει με την κ. Υφυπουργό. Και πιστεύει ότι ο κ. Νατσιός ως εκπαιδευτικός που στηρίζει τις ρίζες και την παράδοση καλώς διεφώνησε με την ύλη των βιβλίων αν και δεν τα έχω διαβάσει.

Ναι κύριοι του νεώτερου προοδευτισμού, να αλλάξουν και μερικά των παλαιών βιβλίων και να συμπορευτούν με τα σημερινά δεδομένα, με την αλματώδη τεχνολογική ανάπτυξη, αλλά προς Θεού, βασικοί πυλώνες τους πρέπει να είναι η παράδοση, οι ρίζες μας, τα ήθη και έθιμά μας, η Ιστορία μας, η πίστη μας και ότι άλλο έχει σχέση με το δέσιμο της νέας γενιάς με τούτον τον ευλογημένο τόπο. Ευρωπαϊκή χώρα γίναμε και θα προχωρήσουμε έτι περαιτέρω, αλλά πάνω απ’ όλα να μείνουμε Ελλάδα. Έτσι μόνο θα συνεχίσουμε την πορεία μας στους επόμενους χρόνους.   Και θα το επαναλάβω σθεναρά, ότι αυτό θα το επιτύχουμε, αν όλη την αλματώδη πρόοδο που έχουμε και η οποία θα συνεχιστεί ιλιγγιωδώς την συνζυμώσουμε με τους πυλώνες που ανέφερα, που αποτελούν τα ισχυρότερα θεμέλια τούτου του τόπου.

Έτσι βαδίσαμε μέχρι τώρα και έτσι πρέπει να το συνεχίσουμε χωρίς καμιά απαγκίστρωση από τις μεγάλες αυτές αξίες.

Ας το ακούσουν αυτά οι ιθύνοντες όλου του πολιτικού συστήματος και ας μην τους παρασύρει ο ψευδοπροοδισμός.

▶ Μ’ αυτούς τους προβληματισμούς, μ’ αυτές τις επισημάνσεις, που άντλησε η στήλη από την καθημερινότητα, ας κλείσουμε και σήμερα το θέμα μας με την υπόσχεση και στην επόμενη παρουσία της, θα καταθέσει ενδιαφέρουσες θέσεις και απόψεις.