Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ : ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΚΑΠΝΕΡΓΑΤΩΝ ΕΙΣ ΤΑΣ ΑΠΟΘΗΚΑΣ ΚΡΟΚΟΥ ΚΑΙ ΜΟΥΖΕΛΗ

Γράφει ο Νίκος Ταξ. Δαβανέλλος

  

Σοβαρά επεισόδια εδημιουργήθησαν προχθές εις τη αποθήκην επεξεργασίας καπνών των κ. κ. Κρόκου και Αδελφών Μουζέλη, υπό τας ακολούθους συνθήκας.

Ο ανωτέρω οίκος επειγόμενος να ετοιμάση μέχρι τέλους Αυγούστου μίαν ποσότητα καπνών, προσέλαβε καπνεργατρίας εντοπίας και ξένας.  Εξ αυτών των καπνεργατριών άλλαι μεν ήσαν εγγεγραμμέναι εις το Ταμείον Ασφαλίσεως Καπνεργατών άλλαι δε όχι.

Προ τινων ημερών αφίκετο ενταύθα αντιπρόσωπος του Ταμείου και ηξίωσε την απόλυσιν των μη ησφαλισμένων.

Ο ανωτέρω όμως οίκος προέβαλε την αντίρησιν, ότι δεν δύναται να πράξη τούτο αφ’ ενός μεν διότι δεν υπάρχουν εις ουδεμίαν πόλιν άνεργοι καπνεργάτριαι δια να έλθουν ενταύθα, όπου δίδονται και μεγαλύτερα ημερομίσθια, αφ’ ετέρου δε διότι θα εδημιουργείτο και ζήτημα τάξεωςεφ’ όσον θα έμενον άνευ εργασίας αρκεταί καπνεργάτριαι.

Ο αντιπρόσωπος όμως του Ταμείου στηριζόμενος εις το γράμμα του Νόμου εζήτησε την συνδρομήν της αστυνομίας. Αι καπνεργάτριαι ευθύς ως επληροφορήθησαν ταύτα ενεκλείσθησαν εις την αποθήκην και ηρνήθησαν να εξέλθουν, δημιουργήσασαι και θορυβώδεις ταραχάς, καθ’ ας εθραύθησαν υαλοπίνακες της αποθήκης.

Επί τόπου μετέβησαν ο κ. Νομάρχης, ο Διοικητής Χωροφυλακής μετά δυνέμεως αξιωματικών και οπλιτών Χωροφυλακής προς αποκατάστασιν της τάξεως. Τέλος ο κ. Νομάρχης εχορήγησε σημειώματα εις τας εντοπίας καπνεργατρίας ίνα εργασθούν.

Επειδή όμως υπήρξε φόβος δημιουργίας νέων εκτροπών, λόγω του ότι τα πνεύματα ήσαν εξαιρετικώς ηριθησμένα, ελήφθη το μέτρον να μη επαναληφθή η εργασία επί μίαν ή δύο ημέρας μέχρις ότου ηρεμήσουν τα πνεύματα και δοθή η οριστική λύσις εις το αναφυέν ζήτημα. Ούτω χθες η καπναποθήκη έμεινε κλειστή.

«Ν Ε Ο Σ  Τ Υ Π Ο Σ»
ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΛΑΪΚΩΝ ΑΡΧΩΝ
ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΗ ΕΝ ΛΑΜΙΑ ΔΙΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ.
ΣΑΒΒΑΤΟΝ  3 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1935.
Περίοδος Β’, Αρ. φύλλου 179.
Τιμή φύλλου δραχ.1.

Το μάζεμα και το αρμάθιασμα του καπνού ήταν πολύ δύσκολη εργασία. Το μάζεμα έπρεπε να γίνεται νωρίς το πρωϊ, πριν το χάραμα, ώστε τα φύλλα του καπνού  να είναι νωτισμένα να μην τρίβονται.

Αμέσως ακολουθούσε το αρμάθιασμα με γερό και κηρωμένο σπάγγο και σακοράφα, κρέμασμα στις λιάστρες για να μην μαυρίσoυν και ανάψουν.


Φωτ. Μαργαρίτη και Γκινάκου. Αρχείο  Ν. Δαβανέλλου