Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ: ΛΟΓΟΙ ΑΠΟΡΡΗΨΙΣ ΙΔΡΥΣΙΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ, ΤΟ ΕΤΟΣ 1862

Γράφει ο Νίκος Ταξ. Δαβανέλλος 

 

Αριθμ.53- Συνεδρίασις 1ΣΤ’.

Το Δημοτικόν Συμβούλιον Λαμίας συγκείμενον από τους συμβούλους  Νικ. Παπαϊωάννου, Προεδρεύοντος, Δημ. Δασκαλοπούλου, Γεωργ. Χαλμοκοπούλου, Ρίζον Κομνιάδην, Ανδρέαν Μαμμωνάν, Βασ. Περραιβόν, Νικ. Συσμάνην, Ιωάννην Πέτρου, Τασσίκαν Κρίτσαν και Ανάργ. Ζητουνάτην.

Συνελθόν εις έκτακτον συνεδρίασιν εν τω Δημοτικώ Καταστήματι σήμερον την δεκάτην πέμπτην του μηνός  Ιουνίου του 1862, κατά πρόσκλησιν του Δημάρχου Δήμου Παπαβασιλείου παρόντος,όπως συσκεφθή και αποφανθή επί του εξής αντικειμένου.

Καθυπεβλήθη η υπ’ αριθμ. 5253  Διαταγή της Νομαρχίας Φθιωτιδιφωκίδος, διά της οποίας διατάττεται ο κ. Δήμαρχος να προβή εις την σύστασιν Δημοσυντήρητου Σχολείου εν τω χωρίω Σαραμουσακλή  και επροτάθη να αποφνθή το Σώμα αν η οικονομική κατάστασις του Δήμου επιτρέπη επί του παρόντος τούτο.

Σ   κ   ε   φ   θ  έ  ν

Επειδή την σύστασιν νέου Δημοτικού Σχολείου δεν επιτρέπει επί του παρόντος η οικονομική κατάστασις του Δημοτ. Ταμείου, διότι ο Δήμος εις πολλάς εκτάκτους  δαπάνας πλέον των 6,000 Δραχμών και θέλη υποβληθή εντός της τρτεχούσης χρήσεως εις τριπλασίας διά την εκτέλεσιν σπουδαίων και κατεπηγόντων  Δημοτικών έργων, ως είναι η διαχάραξις και κατασκευή της οδού Ερμού μέχρι του ορίου της πόλεως προς ένωσιν αυτής μετά της εθνικής οδού Στυλίδος, η ισοπέδωσις της Πλατείας Αμαλίας  και των οδών Υψηλάντου μέχρι των Πηγαδουλίων, ένθα γίνεται ο συνηθέστερος περίπατος των πολιτών, και Αχιλλέως καθ΄όλην αυτής την έκτασιν, η επισκευή των Επτά Βρύσεων των οποίων το ύδωρ εξέλειπεν ένεκα της παλαιότητος του υδραγωγείου, από της κρήνης μέχρι της πηγής, αύτη κείται εντός της πόλεως, και κατασκευή υπονόμου επί της οδού Ερμού, περί της οποίας  διάγραμμα και προϋπολογισμός υπάρχουν συντεταγμένα προ πολλού, και αγορά γηπέδου δια να χρησιμεύση ως Πλατεία του Γυμνασίου του ενταύθα εδρεύοντος Τάγματος κατά την υπάρχουσαν εις το Γραφείον της Δημαρχίας αίτησιν της αρμοδίας Στρατιωτικής Αρχής, και άλλα πολλά τα οποία προτίθεται ο Δήμος να πραγματοποιήση.

Επειδή η ίδρυσις Δημοτικού Σχολείου εν τω χωρίω Σαραμουσακλή, απέχοντος εν  τέταρτον από την Λαμίαν  ένθα υπάρχει Δημοτικόν Σχολείον, ου μόνον εμπίπτει εις την έννοιαν του περί Δημοτικών Σχολείων Νόμου, αλλά και  δίκαιον είναι, διότι εάν η οικονομική κάτάστασις του Δήμου επέτρεπε σήμερον την σύστασιν  Νέου  Δημοτικού Σχολείου εν τινι χωρίω  του Δήμου, το Δημοτικόν Συμβούλιον χάριν του δικαίου δεν ηδύνατο να περιβάλλη με το τοιούτον πλεονέκτημα το χωρίον της Δίβρης δια τε τον πληθυσμόν των κατοίκων αυτού και την τρίωρων απόστασιν  εκ της πρωτευούσης του Δήμου.

Επειδή το Σώμα φρονεί, ότι η Δημοτική αρχή  αναγνωρίζει  τα υπέρ της εκπαιδεύσως της νεολαίας του τόπου τούτου υπερ πάντα άλλον ενδιαφέρεται, και επειδή το επί των Εσωτερικών Υπουργείον, διά της εκδοθείσις επί του εφετεινού προϋπολογισμού αποφάσεώς του, το περί συστάσεως Δημοτικού Σχολείου ζήτημα, αφίνει κατά το Συμβούλιον εις την κρίσιν της Δημοτικής αρχής , υπομιμνήσκον εις αυτήν  ότι οι Δήμοι οφείλουσι να παρέχωσιν εν ισότιτι τα προς εκπαίδευσιν της νεολαίας μέσα, εφ’όσον οι πόροι το επιτρέπουσιν

Α  π  ο  φ  α  ί  ν  ε  τ α ι      π  α  μ ψ  η  φ  ε  ί

 Απορρίπτει μετά λύπης την περί συστάσεως Δημοτικού Σχολείου εν τω χωρίω Σαραμουσακλή πρότασιν, καθόσον η οικονομική κατάστασις του Δήμου δεν επιτρέπει τούτου επί του παρόντος, και διότι το χωρίον Σαραμουσακλή μόλις απέχει εν τέταρτον της ώρας εκ της Λαμίας όπου υπάρχει Δημοτικόν Σχολείον εις το οποίον δύνανται να προσέρχωνται οι παίδες αυτού προς εκπαίδευσιν, και επιφυλάσσεται κατά την σύνταξίν του δια το προσεχές έτος 1863 Προϋπολογισμού να αποφανθή περί συστάσεως Δημοτικού Σχολείου όπου η ανάγκη το απαιτεί.

Ανατίθησι την εκτέλεσιν εις τον κ. ΔΉΜΑΡΧΟΝ.

Σημείωση: Σαραμουσακλή είναι η σημερινή Ροδίτσα

Φωτογραφία Δημοτικού Σχολείου Λαμίας στη γωνία των οδών Καρπενησίου και Σατωβριάνδου την 1-5- 1937- Αρχείο Δαβανέλλου.

 

 

 

    

 

randomness