ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ: Ο ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΜΙΑΣ
Γράφει ο Νίκος Ταξ. Δαβανέλλος.
Αριθμ. 172- Συνεδρ. ΛΣΤ
Το Δημοτικόν Συμβούλιον Λαμιέων
Συγκείμενον εκ των μελών του Ν. Παπαδογιώργου προεδρεύοντος, Κ.Ν. Καϊλάνη, Ι. Μπακογιαννοπούλου, Ν. Ιωσήφ, Α. Τσίκα, Γ. Μιχαλοπούλου, Γ. Παλαμιώτου, Ι. Σακελλίωνος, Κ. Κρόκου, Α. Χολέβα, Α. Μπαϊζάνου και Α. Δούκα.
Συνελθόν εις συνεδρίασιν εν τω Δημοτικώ Καταστήματι σήμερον την 29ην Μαρτίου 1901 κατά πρόσκλησιν και υπο την προεδρείαν του τας πλέον ψήφους λαβόντος Συμβούλου Ν. Παπαδογιώργου παρόντος και του Δημάρχου Λαμιέων Ν. Α. Κρίτσα, ακούσαν του προεδρεύοντος εκθέσαντος ότι εν τω άρθρω 10 του ΙΓ κεφ. Του δια της υπ’ αριθμ. 171 ε.ε. πράξεως του Συμβουλίου τούτου ψηφισθέντος προϋπολογισμού του Δήμου δια το επιόν έτος 1902 ενεγράφη δια συνδρομήν του Μουσικού Συλλόγου Λαμίας πίστωσις δραχ. 2400 ετησίως, ήτοι 200 μηνιαίως και προτείνοντος όπως δια συμπληρωματικής του Συμβουλίου πράξεως τεθή υπό όρον η παροχή της συνδρομής ταύτης κατά τας Εθνικάς και Βασιλικάς εορτάς ο Σύλλογος θέση την Μουσικήν εις την διάθεσιν της Δημοτικής αρχής Λαμιέων, ως και εις τας άλλας εκτάκτους περιστάσεις, ίνα μη υποβάλληται ο Δήμος εις άλλας δαπάνας και αι εορταί αύται να συντελούσαι εις την ανύψωσιν του Εθνικού Φρονήματος τελώνται επί το επισημότερον.
Αποδεχόμενον την πρότασιν αύτην ως ορθήν ως και
εις συμπλήρωσιν της υπ’ αριθμ. 171 ε.ε. πραξεώς του
Α π ο φ α ί ν ε τ α ι Ο μ ο φ ώ ν ω ς
Όπως η υπέρ του Μουσικού Συλλόγου ψηθισθείσα συνδρομή εκ δραχ. 2400 ετησίως δοθή υπό τον όρον όπως ο Σύλλογος ούτος κατά τας Εθνικάς και Βασιλικάς εορτάς ως και όταν ένεκεν εκτάκτου περιστάσεως ήθελε ζητηθή η Μουσική αποφάση του Δημοτικού Συμβουλίου τίθησι την Μουσικήν εις την διάθεσιν της Δημ. Αρχής Λαμιέων και
Ανατίθησι τα περαιτέρω τω κ. Δημάρχω.
Εγένετο και εξεδόθη εν Λαμία τη 29 Νοεμβρίου 1901
« Ο ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΜΙΑΣ-1896-1940»
« Ο Μουσικός Σύλλογος Λαμίας ιδρύθηκε στα 1896 από δραστήριους κι’ ανήσυχους ανθρώπους! Στα κατοπινά χρόνια η δράση του υπήρξε σπουδαία, μεσουράνισε στην προπολεμική περίοδο κι’ «έσβησε» με την κήρυξη του πολέμου του ’40 και την κατοχή που επακολούθησε. Η ιστορία του είναι πλούσια, μεγάλη, τραγική και περιπετειώδης…
Ο Σύλλογος αποτελούσε τον πυρήνα της μουσικής κινήσεως της παλιάς Λαμίας, αφού τότε δεν υπήρχε Ωδείο εδώ. ( το Ωδείο ιδρύθηκε το 1938) Οι αρχιμουσικοί δίδασκαν την φιλαρμονική διαφόρων οργάνων πνευστών και εγχόρδων σε νέους και νέες της πόλεως, διοργάνωναν συναυλίες και άλλες μουσικές συγκεντρώσεις σε δημόσιους κι’ ανοιχτούς χώρους… συχνά εμφανίζονταν στην πλατεία Ελευθερίας… παρελάσεις, κηδείες, υποδοχή επισήμων κ.λ.π. Η δράση του Συλλόγου άρχισε αμέσως, όμως το έτος 1897 λόγω του Ελληνο-τουρκικού πολέμου ανέστειλε τη δράση του.
Το 1912 προήλθε σε συμφωνία με το Γυμνάσιο της Λαμίας και αποφασίσθηκε, ύστερα από έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, να διδάσκονται πνευστά όργανα δωρεάν στους μαθητές του Γυμνασίου από τον εκάστοτε αρχιμουσικό, ενώ οι μαθητές είχαν την υποχρέωση να αγοράζουν τα όργανα. Ας σημειωθεί ότι είχαν παραγγείλει τα μουσικά εκείνα όργανα στη Βοημία και Ιταλία, αλλά οι Βαλκανικοί πόλεμοι ματαίωσαν τα ωραία εκείνα σχέδια.
Στη μακρόχρονη ζωή του άλλαξε πολλές διοικήσεις. Το πρώτο του Διοικητικό Συμβούλιο το αποτέλεσαν οι εξής Λαμιώτες: Ξ. Ζητουνιάτης, πρόεδρος, Κων. Παπαχατζής, γραμματέας, Παν. Παναγιωτίδης, γενικός έφορος, Γεωργ. Παπαστεργίου, εικός έφορος. Πόροι του Συλλόγου: Και ο Σύλλογος εκείνος αντιμετώπιζε το αιώνιο οικονομικό πρόβλημα. Οι πόροι του ήταν πενιχροί, ένα μηνιαίο επίδομα από το Δήμο και εισπράξεις από τους συνδρομητές του, από χορούς, συναυλίες, λαχειοφόρες αγορές κ.λ.π. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στα 1929 τα έξοδά του ανήρχοντο σε 14.000 δρχ. μηνιαίως την εποχή εκείνη!! Από το Δήμο έπαιρνε 5.000 το μήνα, από συνδρομές 3.000 το μήνα, τα υπόλοιπα έξοδά του τα κάλυπτε από έκτακτες εμφανίσεις.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΝΙΚ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ-ΦΘΙΩΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ,
Ετήσια φιλολογική Εκδοση - Λαμία 1980
Το πιο πάνω κείμενο βρίσκεται στον ΠΡΩΤΟ ΤΟΜΟ των ΦΘΙΩΤΙΚΩΝ ΧΡΟΝΙΚΩΝ, έτος ίδρυσης 1980, του ιδρυτή και διευθυντή, φιλολόγου και ιστορικού Δημ. Θ. Νάτσιου.
Εκτός από τα μαθήματα του σχολείου τους που παρακολουθούσαν οι μαθητές του Εθνικού Ορφανοτροφείου Αρρένων Λαμίας,
είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και μαθήματα μουσικής παιδείας και τη δημιουργία μιας περίφημης μουσικής μπάντας.
Φωτογραφία της δεκαετίας του 1950.