Ακαδημίες: ΑΕΚ-ΠΑΟ ωδή στο αναπτυξιακό ποδόσφαιρο
Συγκινήσεις, σκορ και θέαμα προσέφερε το αθηναϊκό«clasico» σε επίπεδο ακαδημιών Super League με την ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό να μοιράζονται τις νίκες, αλλά τους «πράσινους» να αποκομίζουν μεγαλύτερο βαθμολογικό όφελος.
Ένας από τους βασικότερους λόγους για τον οποίο θα επιλέξει κάποιος να παρακολουθήσει αγώνες αναπτυξιακών πρωταθλημάτων είναι η απουσία της σκοπιμότητας. Οι ομάδες αποδίδουν στο χορτάρι αυτό που έχουν διδαχτεί, δεν προσπαθούν να κλέψουν, να καθυστερήσουν, να εξαπατήσουν. Αποτέλεσμα:
Κ19 Παναθηναϊκός - ΑΕΚ 1-3
Κ17 ΑΕΚ - Παναθηναϊκός 3-2
Κ15 ΑΕΚ - Παναθηναϊκός 4-4
Αποθέωση της πεμπτουσίας του ποδοσφαίρου, που δεν είναι άλλη από τα γκολ. Στα τρία ματς που παρακολουθήσαμε διά ζώσης σημειώθηκαν 17 γκολ και οι νεαροί παίκτες ξεδίπλωσαν το ταλέντο τους σε αθλητικό πλαίσιο και παρουσίασαν πλούσιο θέααμα
Κ19: «Φτερούγισμα» στην κορυφή
Το Σάββατο (29/11) στο Κορωπί η ΑΕΚ αιφνιδίασε τον Παναθηναϊκό με γκολ στα 25 δευτερόλεπτα από λάθος του τερματοφύλακα και πήρε το «πάνω χέρι». Νίκησε 3-1 με τον Καραργύρη να προσθέτει ακόμα δύο γκολ στη συγκομιδή του, και παραμένει στην κορυφή «αγκαλιά» με ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό. Είναι διεκδικήτρια του τίτλου; Δύσκολη ερώτηση. Οι συνεχείς νίκες δημιουργούν υψηλές προσδοκίες, ο προπονητής Βασίλης Βούζας «παίζει στα δάκτυλα» τις απαιτήσεις της κατηγορίας, όμως είναι νωρίς ακόμα. Η ΑΕΚ έχει μακράν το μεγαλύτερο μέσο όρο ηλικίας της κατηγορίας ενώ κάνει το μικρότερο rotation καθώς παίζουν συνεχώς 10 ίδιοι ποδοσφαιριστές. Αντίθετα, στο ματς του Σαββάτου ο Παναθηναϊκός παρατάχθηκε χωρίς τους καλύτερους παίκτες του στο συγκεκριμένο γκρουπ (Μπόκος, Μπρέγκου, Ζέκα, Καλοσκάμης) στον πάγκο έμεινε ο τραυματίας Σώκος (μπήκε στο β΄ ημίχρονο) κι έτσι ο Κοροπούλης παρέταξε ενδεκάδα με 7 παιδιά του 2008 και 2 του 2009. Πρακτικά, δηλαδή, κατέβασε ομάδα Κ18 και όχι Κ19.
Ο Ζώης Καραργύρης έφτασε τα 13 γκολ σε 10 ματς, είναι ο leader των «κιτρινόμαυρων» και όλα δείχνουν ότι θα σπάσει κάθε ρεκόρ σκοραρίσματος στην Κ19 του συλλόγου. Η τριάδα των «μεγάλων» (2006) στα χαφ Κολιμάτσης, Παλαιολόγου, Χριστακόπουλος κυριάρχησε, ενώ πολύ καλή εμφάνιση πραγματοποίησε ο στοπερ Παύλος Τσαραμανίδης. Ήταν η δεύτερη -και μαλιστά διαδοχική- νίκη της Κ19 επί αντιπάλου του Big 5 του ελληνικού ποδοσφαίρου, καθώς προηγήθηκε την περασμένη εβδομάδα αυτή επί του Άρη. Κι αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς στην περσινή καταστροφική σεζόν, η Κ19 της ΑΕΚ δεν είχε πάρει κανένα ματς εναντίον ΠΑΟΚ, Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού και Άρη.
Με αέρα «πρωταθληματικό» ο Παναθηναϊκός σε Κ15, Κ17
Στις άλλες δύο ηλικιακές κατηγορίες, ο Παναθηναϊκός ήταν ο κερδισμένος στις εκτός έδρας αναμετρήσεις του με την ΑΕΚ. Ειδικά στην Κ17 σε ντέρμπι πρώτου-δεύτερου, το υπέρ του 3-2 ήρθε πιο εύκολα απ΄ότι δείχνει το σκορ. Αυτή η ομάδα με «μαέστρο» στον πάγκο τον Άγγελο Ζαζόπουλο ξεχειλίζει από ποιότητα, με ταλαντούχους παίκτες σχεδόν σε όλες τις θέσεις. Ειδικά στα χαφ, οι Μπινιάρης, Πετούσης ήταν κυρίαρχοι, ο φορ Δελήμπεης πήγε καλά, ενώ ο αντικαταστάτης του Παναγιώτης Φώτης (2010) πέτυχε το νικητήριο γκολ. Απίστευτη αίσθηση του γκολ έχει αυτός ο πιτσιρικάς. Η ΑΕΚ με την εμφάνισή της δεν δικαιολόγησε τη βαθμολογική της θέση, ωστόσο έδειξε χαρακτήρα και ισοφάρισε από 0-2 σε 2-2 στις δύο μοναδικές φάσεις που δημιούργησε, αλλά δέχτηκε αμέσως το τρίτο γκολ.
Οι Κ15 αγωνίστηκαν νωρίτερα την Κυριακή στο χορταστικό 4-4 με την απίστευτη διακύμανση. Η ΑΕΚ προηγήθηκε 2-0 στο 8΄ και 3-1 στις αρχές του β΄ ημιχρόνου. Ο Παναθηναϊκός το «γύρισε» σε 3-4 πριν διαμορφώσει το τελικό 4-4 ο Άγγελος Λιάκος, το κεντρικό πρόσωπο του αγώνα. Ο 14χρονος στράικερ με καταγωγή από Γκάνα και Μπουρκίνα Φάσο βγάζει μάτια από την αρχή της σεζόν και χθες ταλαιπώρησε αφάνταστα τον Παναθηναϊκό, δηλαδή την ομάδα με την καλύτερη άμυνα σε όλα τα πρωταθλήματα της Super League. Αυτό το παιδί πρέπει να το προσέξει πολύ η ΑΕΚ, χρειάζεται ιδιαίτερη διαχείριση, έχει εντυπωσιακά σωματικά προσόντα και ποδοσφαιρικά χαρακτηριστικά. Ήδη τον έχει αναλάβει ένα αξιόλογο γραφείο (Τουντούρης) και πρέπει να δουλευτεί από τώρα με στόχο σε τρία χρόνια να παίξει στην πρώτη ομάδα.
Από πλευράς Παναθηναϊκού ξεχώρισαν επιθετικογενείς παίκτες, ο Κρασανάκης, ο Πανταζής, ο Δημητρακόπουλος και ο Δήμος. Είναι όλοι παιδιά του 2011 και βρίσκονται ακόμα στο ξεκίνημα της εξελικτικής διαδικασίας με έναν εξαιρετικό προπονητή, το νεαρό Δημήτρη Τσατσόπουλο.
Στο ματς αυτό προπονητής της ΑΕΚ ήταν ο Αλέξανδρος Αλεξιάδης, ο οποίος αντικαθιστά προσωρινά τον παραιτηθέντα Σταύρο Τζιωρτζιόπουλο, και επέστρεψε σε πάγκο συλλόγου Super League μετά από 5,5 χρόνια. Τελευταία του αγωνιστική εμπειρία ήταν στο Final-4 του πρωταθλήματος Κ15 το καλοκαίρι του 2020 ως προπονητής του ΠΑΟΚ. Έκτοτε διετέλεσε προπονητής της εθνικής Εφήβων και του ΠΑΟΚ Β΄.
Ξέσπασμα ΠΑΟΚ
Είχαν... όρεξη αυτό το Σαββατοκύριακο τα τμήματα του ΠΑΟΚ και φιλοδώρησαν με 19 γκολ τα αντίστοιχα του Λεβαδειακού, χωρίς να δεχτούν κανένα: Η Κ15 έβαλε επτά (7-0) και είχε η μοναδική ομάδα σε όλα τα πρωταθλήματα της Super League με απόλυτο ρεκόρ νικών 9Χ9. H K17 έγραψε ρεκόρ περιόδου 2025/26 επικρατώντας 9-0 με κορυφαίους τον Σούβλατζη (δυο γκολ) και τον Βλάχο (ένα γκολ, δυο ασίστ). Η Κ19 παραμένει στην κορυφή μετά το 3-0 στο γήπεδο του Ζαγαρά, με τον προπονητή Πέτρο Τσιαπακίδη να αξιοποιεί ξανά αρκετά παιδιά του 2008. Ο Πασχάλης Στύλος πραγματοποίησε δεύτερη πολύ καλή εμφάνιση σε ρόλο winger, ενώ διακρίθηκαν οι Ελευθεριάδης, Γκιόκα, Πανικίδης.
* Επιστρέφουμε σε επίπεδο Κ19, με τον Ολυμπιακό να περνάει δύσκολα 1-0 από το Αγρίνιο, χάρη στο γκολ που πέτυχε ο Κορτές πριν συμπληρωθεί το ημίωρο. Ξεχώρισαν για τους «ερυθρόλευκους» οι Φίλης, Φράγκος, ενώ οι δύο στόπερ Καρκατσάλης, Μίλιτσιτς δεν επέτρεψαν δημιουργία φάσεων για τους γηπεδούχους.
* Στο «Ζηρίνειο» Κηφισιά και Πανσερραϊκός έμειναν στο 1-1 σε ματς με πολύ φτωχό θέαμα. Οι γηπεδούχοι του Κριστόφ Βαζέχα έχουν πραγματοποιήσει πολύ κακό ξεκίνημα και βρίσκονται στην τελευταία θέση χωρίς νίκη. Τουλάχιστον φαίνεται ότι αναδεικνύεται ένας παίκτης με προδιαγραφές πρώτης ομάδας, ο μπακ Ζυγούρας (2007), κατά γενική ομολογία (συμπαικτών τε και αντιπάλων) μόνιμα διακριθείς. Από τον Πανσερραϊκό που πραγματοποίησε μέτρια εμφάνιση, ξεχώρισε ο χαφ Μαύρος (2008). Το «παρών» έδωσε ο συντονιστής εθνικών ομάδων Δημήτρης Παπαδόπουλος.
Ατρόμητος: Νίκη υπό το βλέμμα Κέρκεζ
Ο Ατρόμητος επέστρεψε στις νίκες με το 1-0 επί του πάντα αξιόμαχου Αστέρα Τρίπολης και εδραιώνεται στην πρώτη εξάδα. Η είδηση, ωστόσο, είναι η παρουσία του Ντούσαν Κέρκεζ στην κερκίδα για να δει την Κ19. Μόλις δύο εβδομάδες έχει στο Περστέρι ο Βόσνιος, αλλά ασχολήθηκε άμεσα με τους «μικρούς» αφού έχει ήδη ανεβάσει για προπονήσεις τον Πέτρο Τσαγδη. Με ψυχολογία στα ύψη ο 18χρονος σέντερ μπακ ήταν και σκορερ του μοναδικού γκολ, ενώ μαζί του ξεχώρισαν οι... συνήθεις ύποπτοι Κώτσης, Φρέρης, Μαρνέζος, ο γκολκίπερ Κατσάρας με μία σπουδαία επέμβαση στο τέλος, αλλά και ο Μάνδαλος που κλήθηκε να καλύψει απουσίες στο χώρο του κέντρου.
* Ο Άρης επέστρεψε στις νίκες με το 3-0 επί της ΑΕΛ, σ΄ένα ματς όπου έπαιξε βασικός ο Μενέλαος Ζήτρος, ο 14χρονος (2011) επιθετικός! Ωστόσο αυτός που ξεχωρίζει εφέτος είναι ο στόπερ Κάμτσης, δείχνει έτοιμος να κάνει το step up, ενώ πολύ καλά πήγαν ο winger Παλούκης και ο μπακ Μαυρόπουλος που έπαιξε εξ ανάγκης στα χαφ. Όσο για την ΑΕΛ, η ακαδημία της πηγαίνει... ασορτί με την πρώτη ομάδα, πλην της Κ17 που νίκησε τον Αρη (2-0) και βρίσκεται στην 5η θέση.
* Τέλος, στο Ηράκλειο ο Βόλος ήταν ανώτερος αλλά συμβιβάστηκε με το 1-1 εναντίον του ΟΦΗ. Ο Σαντής πέτυχε ένα υπέροχο γκολ, ο Λεγκίσι -όποτε κατεβαίνει από την πρώτη ομάδα- είναι ασταμάτητος, ενώ διακρίθηκαν επίσης οι Γκαραβέλας και Καϊπης. Από πλευράς ΟΦΗ ξεχώρισε ο «μικρός» (2009) Μπάμπης Αντωνακάκης. Οι παίκτες του Βόλου αφιέρωσαν την εμφάνισή τους στον συμπαίκτη τους Βασίλη Βλαχάκη ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά (χιαστός) στο ματς με τον Λεβαδειακό.
Ας δούμε τους κορυφαίους 11 της 12ης αγωνιστικής στη Super League Κ19 όπως προέκυψε μετά από επικοινωνία με τους προπονητές ή διευθυντές των συλλόγων:
Η ενδεκάδα της αγωνιστικής:

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ



Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

