Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Τοπαλίδης: «Μετά τη Γαλλία το πιστέψαμε, ο Ρεχάγκελ μου έλεγε: "δεν ξέρουν τι ξέρουμε"...»

«Μόλις ξεπεράσαμε το εμπόδιο της Γαλλίας, πιστέψαμε ότι μπορούσαμε να φτάσουμε στον τελικό.  Η νίκη  επί των πρωταθλητών μας έκανε να σκεφτούμε: «Ένας ακόμη αγώνας και είμαστε στον τελικό».

 Ο Γιάννης Τοπαλίδης, μιλώντας στην ελληνική δισεβδομαδιαία εφημερίδα που εκδίδεται στην Αυστραλία «Νέος Κόσμος», γύρισε 20 χρόνια πίσω  για να...διηγηθεί το ποδοσφαιρικό «θαύμα» των θαυμάτων, την κατάκτηση του Euro 2004 από την εθνική μας.
 Μία νίκη που προκάλεσε αίσθηση σε όλο τον κόσμο, αποτελώντας ένα μεγάλο παράδειγμα της φράσης «όλα είναι δυνατά».

 «Ήμασταν πολύ χαρούμενοι που θα αγωνιζόμαστε στο Euro γιατί ήταν μια πολύ δύσκολη πρόκριση για εμάς, με σκληρούς αντιπάλους όπως η Ισπανία και η Ουκρανία , μια δυνατή ομάδα εκείνη την εποχή με παίκτες όπως ο Αντρέι Σεφτσένκο», είπε ο  Γιάννης Τοπαλίδης, βοηθός του Οτο Ρεχαγκελ στον πάγκο της εθνικής Ελλάδας, εξηγώντας ότι η ομάδα ήταν αποφασισμένη να κάνει το έθνος περήφανο, με όλους να συνειδητοποιούν πόσο άσχημα τα πήγε η Ελλάδα στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994 (το προηγούμενο τουρνουά στο οποίο είχαν προκριθεί), χάνοντας και τα τρία παιχνίδια, δεχόμενη δέκα γκολ και χωρίς να σκοράρει κανένα.

 «Ήμασταν σίγουροι ότι θα είχαμε μια καλή εμφάνιση στην Πορτογαλία. Φυσικά, δεν σκεφτόμασταν να κερδίσουμε το τρόπαιο, αλλά ήμασταν σίγουροι ότι μπορούσαμε να έχουμε μια καλή εμφάνιση», τόνισε και συνέχισε:
 «Ο Ρεχάγκελ με ρωτούσε «Τι λένε οι φίλαθλοι;». Του είπα ότι έλεγαν ότι θα ντραπούμε και εμείς στην Πορτογαλία. Ο Ρεχάγκελ απάντησε «Αφήστε τους να πουν αυτό που λένε. Δεν ξέρουν τι ξέρουμε, ότι η ομάδα μας είναι καλή. Το ξέρουμε και αυτό είναι το σημαντικό. Όλα τα παιχνίδια ήταν απίστευτα προκλητικά για εμάς. Σίγουρα μπορούμε να πούμε ότι η Ισπανία ήταν μια μεγάλη ανησυχία. Τους είχαμε αντιμετωπίσει στα προκριματικά και έτσι ξέραμε από πρώτο χέρι ότι ήταν μια δύσκολη ομάδα».

 Η Ελλάδα κατάφερε απροσδόκητα να συγκεντρώσει τέσσερις βαθμούς από τα δύο πρώτα παιχνίδια της, κερδίζοντας την Πορτογαλία και φέρνοντας ισοπαλία με την Ισπανία, χάνοντας 2-1 από τη Ρωσία.
 «Όλα τα παιχνίδια ήταν κάτι στο οποίο δώσαμε τη δέουσα προσοχή γιατί όλες οι ομάδες του ομίλου μας ήταν φαβορί, αλλά είχαμε το μομέντουμ με το μέρος μας, ξέραμε ότι ήμασταν μια δύσκολη ομάδα για τους αντιπάλους και ήμασταν αισιόδοξοι σε κάθε παιχνίδι», συμπλήρωσε.

 Στα προημιτελικά η πρωταθλήτρια Ευρώπης, μια ομάδα με θρύλους όπως ο Ζινεντίν Ζιντάν, ο Κλωντ Μακελελέ, ο Πατρίκ Βιειρά και ο Τιερί Ανρί:
 «Τότε πιστέψαμε ότι μπορούσαμε να φτάσουμε στον τελικό», είπε ο Τοπαλίδης για τη νίκη (1-0) επί των Γάλλων.

 Στη συνέχεια η Τσεχία:
 «Αυτό που έχει μείνει στο μυαλό μου, και το σκέφτομαι πολύ, είναι ο αγώνας με την Τσεχία στον ημιτελικό και το γκολ που σημείωσε ο Δέλλας εναντίον της. Σκέφτομαι πολύ αυτό το γκολ γιατί ήρθε στο τελευταίο λεπτό του πρώτου ημιχρόνου της παράτασης και ο αντίπαλος δεν είχε χρόνο να αντιδράσει λόγω του κανόνα του «ασημένιου» γκολ», τόνισε.

 Είναι εύκολο κάποιος να αποδώσει την επιτυχία της Ελλάδας στην τύχη, αλλά ο Γιάννης Τοπαλίδης  θεωρεί ότι το επίτευγμα στηρίχθηκε σε δύο βασικά συστατικά: τον Ότο Ρεχάγκελ και έναν πυρήνα σπουδαίων παικτών: 
 «Ο Ρεχάγκελ και η βασική ομάδα παικτών βοήθησαν να καλλιεργηθεί ένα οικογενειακό περιβάλλον στην ομάδα, το οποίο, σε συνδυασμό με την αλλαγή του σχήματος και της τακτικής μας για κάθε αντίπαλο, αποδείχτηκε το κλειδί για την επιτυχία μας», είπε ο Τοπαλίδης.
 «Για να πετύχεις κάτι τέτοιο χρειάζεται μια πολύ καλή ομάδα. Σκεφτείτε μόνο ότι ακόμη και η Αγγλία δεν έχει κερδίσει ποτέ τουρνουά Euro. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να το πετύχεις αλλά όχι αδύνατο. Αν έχεις μια ομάδα που είναι σε καλό ανταγωνιστικό επίπεδο σε ένα νοκ άουτ τουρνουά όπως αυτό, όλα είναι πιθανά», σημείωσε ο Τοπαλίδης.

 Το Euro 2004 αντιπροσώπευε την αρχή μιας χρυσής εποχής για την Ελλάδα με τη χώρα να προκρίνεται σε τέσσερα από τα πέντε επόμενα τουρνουά, κάνοντας τους προημιτελικούς στο Euro 2012 και τους «16» στο Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA 2014.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

    

 

randomness