Πλήθος κόσμου επισκέφθηκε το ΕΜΠ για τον εορτασμό της 51ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου
Παρά τη βροχή, πολλές οικογένειες με παιδιά, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων προσήλθαν το πρωί στο ιστορικό κτιριακό συγκρότημα του Πολυτεχνείου στην Πατησίων, όπου απέτισαν φόρο τιμής στους φοιτητές που εξεγέρθηκαν τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου 1973.
Η συγκίνηση είναι εμφανής τόσο από εκείνους που έζησαν τα γεγονότα από κοντά, όσο και από εκείνους που τα ανακαλούν από τη μνήμη τους, που ήρθαν να καταθέσουν ένα λουλούδι στο ιστορικό μνημείο.
«Η συγκίνηση είναι απόλυτη. Αυτό που θυμάμαι χαρακτηριστικά, είναι ότι εκείνες τις ημέρες υπήρχε παλμός», ανέφερε μία κυρία της λεγόμενης «γενιάς του Πολυτεχνείου», που ήρθε στον χώρο μαζί με την κόρη και τα δυο εγγόνια της. «Πρόκειται για ένα ιστορικό γεγονός και δεν πρέπει να το παρακάμπτουμε», πρόσθεσε, «είναι απόλυτα επίκαιρο και καλό είναι να μην ξεχνάμε ποτέ την ιστορία μας, γιατί όποιος την ξεχνά είναι καταδικασμένος να σβήσει».
Οικογένειες με παιδιά έρχονται επίσης να αποτίσουν φόρο τιμής, με ένα λουλούδι ή μια ζωγραφιά και οι γονείς εξηγούν στα μικρά παιδιά τους γιατί έχουν έρθει εδώ. «Βρέξει-χιονίσει, είχαμε πει ότι θα έρθουμε, γιατί είναι πολύ σημαντικό να τιμήσουμε την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου», τόνισε ο πατέρας ενός εξάχρονου παιδιού.
«Στο σχολείο κάναμε τη γιορτή για το Πολυτεχνείο και ενθουσιάστηκα για αυτούς τους φοιτητές», είπε η Μαρία, μαθήτρια Δ' δημοτικού και πρόσθεσε: «Είμαι υπερήφανη για αυτούς, γιατί χάρη σε εκείνους έχουμε ελευθερία και χαίρομαι».
«Μαθαίνουμε στα παιδιά ότι συνεχίζουμε τον αγώνα», τόνισε η μητέρα δυο μικρών παιδιών. Οι πόρτες του Πολυτεχνείου έκλεισαν στις 13:00. Ο εορτασμός της 51ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου θα κορυφωθεί, όπως κάθε χρόνο, με την πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.
Δήλωση ΠτΔ για την 51η Επέτειο του Πολυτεχνείου
«Η επέτειος του Πολυτεχνείου είναι μια κορυφαία στιγμή για τη δημοκρατία μας» τονίζει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με αφορμή την 51η Επέτειο του Πολυτεχνείου, προσθέτοντας ότι «Σήμερα, στην εποχή των πολλαπλών κρίσεων για τη δημοκρατία, μας υπενθυμίζει ότι αυτή αποτελεί το πιο πολύτιμο αγαθό και τον αξεπέραστο ορίζοντα της κοινωνικής και πολιτικής μας συνύπαρξης».
Ειδικότερα, στη δήλωσή της, η κυρία Σακελλαροπούλου αναφέρει: «Η επέτειος του Πολυτεχνείου είναι μια κορυφαία στιγμή για τη δημοκρατία μας. Ημέρα τιμής και μνήμης των αγωνιστών και των θυμάτων που είχαν το σθένος να αντιπαρατεθούν, αψηφώντας κάθε κίνδυνο, στη δικτατορία των συνταγματαρχών. Η ηρωική τους πράξη υπήρξε η αρχή του τέλους του καθεστώτος και το θεμέλιο της Μεταπολίτευσης. Στη νεανική ορμή και το πάθος τους για την ελευθερία ρίζωσε η πιο προοδευτική και ειρηνική περίοδος της σύγχρονης ιστορίας μας. Το Πολυτεχνείο έχει αξία διαχρονική και εμβέλεια καθολική. Σήμερα, στην εποχή των πολλαπλών κρίσεων για τη δημοκρατία, μας υπενθυμίζει ότι αυτή αποτελεί το πιο πολύτιμο αγαθό και τον αξεπέραστο ορίζοντα της κοινωνικής και πολιτικής μας συνύπαρξης».
Η Κυρία Σακελλαροπούλου δεν κατέθεσε φέτος στεφάνι στον χώρο του Πολυτεχνείου λόγω αδιαθεσίας και την εκπροσώπησε η γενική γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας, Αλίκη Χατζή.
Κυρ. Μητσοτάκης: Το μήνυμα αντίστασης και διεκδίκησης που εκπέμπει το Πολυτεχνείο δεν χάνεται στο πέρασμα του χρόνου
Για τη σημασία του κοινοβουλευτισμού της ελευθερίας και την πολιτική σταθερότητα της σιγουριάς και της ευημερίας τονίζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμα του για την 51η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.
Ακολουθεί το μήνυμα του πρωθυπουργού για την 51η επέτειο της εξέγερσης του πολυτεχνείου: «Το μήνυμα αντίστασης και διεκδίκησης που εκπέμπει το Πολυτεχνείο δεν χάνεται στο πέρασμα του χρόνου. Αντίθετα, αποτελεί διαρκές σύμβολο προόδου το οποίο ούτε εγκλωβίζεται στο παρελθόν, ούτε δωρίζεται στην κομματική εκμετάλλευση. Γι' αυτό και, 51 χρόνια μετά, εξακολουθεί να ακτινοβολεί. Να σηματοδοτεί την αφοσίωση στη Δημοκρατία. Την πίστη στην ενότητα. Και την προοπτική μιας καλύτερης ζωής.
Η Ελλάδα του 2024 τιμά τους αγωνιστές του ‘73 με τα πανεπιστήμιά της ανοιχτά στη σύγχρονη γνώση. Θυμίζοντας πως η χούντα ήταν εκείνη που πρώτη τα βεβήλωσε και τα κατέστρεψε. Υποδέχεται, επίσης, την ιστορική μας επέτειο, μεταφράζοντας τα τότε αιτήματα λαού και φοιτητών σε σημερινές χειροπιαστές πολιτικές. Για περισσότερες δουλειές, μεγαλύτερη ανάπτυξη και βελτιωμένες αποδοχές.
Τέλος, το γεγονός ότι ταυτόχρονα συμπληρώνονται και 50 χρόνια από τις πρώτες ελεύθερες εκλογές της Μεταπολίτευσης έρχεται να υπογραμμίσει πόσο πολύτιμα αγαθά είναι ο κοινοβουλευτισμός της ελευθερίας και η πολιτική σταθερότητα της σιγουριάς και της ευημερίας. Δεδομένα που εδραιώνονται και απλώνονται. Σε μία ισχυρή πατρίδα όπου τα διδάγματα του χθες δυναμώνουν το βλέμμα προς το αύριο».
Ν. Παππάς: Θα δώσουμε τη μάχη παντού για τη Δημοκρατία, την Ελευθερία, για τη Δικαιοσύνη
Στεφάνι για τη μνήμη της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στο μνημείο του ΕΑΤ-ΕΣΑ, κατέθεσε χθες, Σάββατο, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Νίκο Παππά, τον οποίο συνόδευσαν η γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, Ράνια Σβίγκου και ο γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας, Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος, καθώς επίσης βουλευτές και στελέχη.
Στην δήλωσή του ο Νίκος Παππάς σημείωσε: «Τιμάμε όσους αγωνίστηκαν για να αποκατασταθεί η Δημοκρατία στην Ελλάδα. Καλούμε τον ελληνικό λαό να συμμετέχει μαζικά στις εκδηλώσεις της επετείου του Πολυτεχνείου. Για να είναι το Ψωμί αρκετό για όλους. Για να είναι η Παιδεία δωρεάν για όλους. Για να μην ξαναδοκιμαστεί η Ελευθερία στην πατρίδα μας.
Θα δώσουμε έναν αγώνα ασταμάτητο απέναντι στην ακροδεξιά η οποία επιχειρεί να ξανασηκώσει κεφάλι. Απέναντι όμως, και σε όσους επιθυμούν ο λαός μας να πέσει στη λήθη και να ξεχάσει το τι συνέβη στις σκοτεινές εποχές των περασμένων δεκαετιών. Θα δώσουμε τη μάχη παντού, και στη Βουλή και στους δρόμους, για τη Δημοκρατία, την Ελευθερία, για τη Δικαιοσύνη».
Ν. Ανδρουλάκης: Το Πολυτεχνείο αποτέλεσε τον θεμέλιο λίθο αυτής της δημοκρατικής επανόδου, την αρχή του τέλους της χούντας
«Το Πολυτεχνείο καταλαμβάνει επάξια μια ξεχωριστή θέση στη σύγχρονη ιστορία της πατρίδας μας, ως πηγή έμπνευσης για τους δημοκράτες πολίτες και όσους αγωνίζονται καθημερινά για την ποιότητα των δημοκρατικών μας θεσμών, για την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, για ένα κράτος όπου η ισχύς του δικαίου θα υπερβαίνει το δίκαιο του ισχυρού», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης σε δήλωσή του για τη σημερινή 51η επέτειο από τα γεγονότα του Νοέμβρίου 1973.
Ο πρέοδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής επεσήμανε πώς «τον περασμένο Ιούλιο γιορτάσαμε πενήντα χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στον τόπο μας. Ήταν, όμως, εκείνες οι τρεις μέρες του Νοέμβρη του '73 που αποτέλεσαν τον θεμέλιο λίθο αυτής της δημοκρατικής επανόδου, την αρχή του τέλους της χούντας».
Πρόσθεσε πως κάθε χρόνο, αυτή τη μέρα, τιμούμε όσες και όσους, με γενναιότητα και αυτοθυσία αψήφησαν τον γύψο του φασισμού σε ένα αυθόρμητο ξέσπασμα δημοκρατίας και κοινωνικής απελευθέρωσης.
«Όσες και όσους ήταν εκεί για την πατρίδα μας, ήταν εκεί για όλους εμάς, τις νεότερες γενιές και "για να μπορούν να έχουν τα παιδιά μας τον δικό τους ήλιο", όπως είχε γράψει η Λένα Παππά», ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης.
Γ. Παπανδρέου: Η επέτειος του Πολυτεχνείου σηματοδοτεί την ανάγκη διαρκούς επαγρύπνησης και περιφρούρησης των δημοκρατικών θεσμών
Για τη επέτειο του Πολυτεχνείου ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε μεταξύ άλλων πως σηματοδοτεί την ανάγκη διαρκούς επαγρύπνησης και περιφρούρησης των δημοκρατικών θεσμών σε μιά περίοδο που η Δημοκρατία δέχεται αλλεπάλληλα πλήγματα από τη συντήρηση και κάθε είδους αυταρχισμό.
Επισήμανε ότι «όλοι καθημερινά με την ενεργό συμμετοχή μας, να εγγυηθούμε ότι η Δημοκρατία μας συμβαδίζει και προωθεί την ευημερία, καταπολεμά τις ανισότητες, διαθέτει τα απαραίτητα αντισώματα έναντι της υπερσυγκέντρωσης πλούτου, εξουσίας και ελέγχου της πληροφορίας».
«Τίποτε δεν είναι δεδομένο, τίποτε δεν χαρίζεται. Όσο οι ανισότητες μεγαλώνουν, όσο το αίσθημα αποκλεισμού από τις δημοκρατικές διαδικασίες μεγαλώνει, όσο το κλίμα παραίτησης επικρατεί, τόσο δίνεται τροφή για αδιέξοδη ακροδεξιά δημαγωγία σε βάρος των πραγματικά αναγκαίων συγκρούσεων με θύμα την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», συμπλήρωσε.
Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε πώς «σε έναν κόσμο που οι μεγάλες και σύνθετες προκλήσεις εντείνουν τις αβεβαιότητες και την ανασφάλεια, καθήκον των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων είναι να συγκρουστούν με την αδικία μιας άνισης κοινωνίας και να παλέψουν συλλογικά για την επαναφορά των αξιών και των ιδανικών που ιστορικά προσέφεραν προοδευτικές διεξόδους, διαμορφώνοντας παράλληλα το κοινωνικό συμβόλαιο που διασφάλισε ειρήνη και δικαιώματα για μια μακρά περίοδο στην Ιστορία».
«...μαζί με τους προοδευτικούς πολίτες παντού στον κόσμο, να μπορέσουμε να αναδείξουμε, με τρόπο οραματικό, αλλά αξιόπιστο και ρεαλιστικό, ότι μέσα από το διάλογο, την αμφισβήτηση και τη διεκδίκηση, η πολιτική συμμετοχή είναι η μοναδική στάση που εγγυάται μια καλύτερη ζωή για κάθε άνθρωπο», κατέληξε ο πρώην πρωθυπουργός.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ