Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Έδω Κογκρέσο! (Άρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή)

Αν θέλαμε να βάλουμε έναν τίτλο στην ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο Αμερικανικό Κογκρέσο, θα λέγαμε ότι ήταν ένας ύμνος στη Δημοκρατία και τις ελεύθερες κοινωνίες του δυτικού κόσμου.
Από την αρχή μέχρι το τέλος, σε κάθε σημείο και σε κάθε παράγραφο, μια διαρκής υπόμνηση στους αγώνες των προγόνων μας για την εδραίωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, στους κοινούς ιστορικούς δεσμούς που ενώνουν τα έθνη του ελεύθερου κόσμου, στην κοινή μοίρα της δημοκρατικής συνύπαρξης.

Παράλληλα όμως η ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο Αμερικανικό Κογκρέσο ήταν και μια διαρκής υπενθύμιση στους κινδύνους, τις απειλές και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ελεύθερες δημοκρατικές χώρες στην Αμερική και την Ευρώπη.

Με άλλα λόγια, ήταν μια ομιλία πράγματι ιστορική γιατί αναφέρθηκε με κάθε λεπτομέρεια, ο Έλληνας πρωθυπουργός, στις δημοκρατικές αξίες που μοιράζονται οι λαοί που ζουν στη επικράτεια της Δύσης.

Γιατί Δημοκρατία είναι η επικράτεια της Δύσης, όπως χαρακτηριστικά είχε δηλώσει σε μια πρόσφατη συνέντευξή του ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η Δημοκρατία δεν παραχωρήθηκε από τις ελίτ, επειδή ήταν καλοί άνθρωποι. Την κατέκτησαν οι λαοί χάρη στις πολιτικές διαδικασίες που εκτυλίσσονταν επί αιώνες στην Αμερική και την Ευρώπη.

Απλοί άνθρωποι ήταν αυτοί που εξεγέρθηκαν για να αποτινάξουν φεουδάρχες, απόλυτους μονάρχες, τυραννικές δεσποτείες, βασίλεια και πριγκηπάτα. Το κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα ήταν ο κινητήριος μοχλός για την πραγματοποίηση θεμελιωδών αλλαγών που καθιέρωσαν την ισότητα όλων ενώπιον των νόμων.

Η Ρόζα Παρκς (η γυναίκα που τόλμησε να καθήσει στις θέσεις του λεωφορείου που προοριζόταν μόνο για λευκούς), ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και το περίφημο Μπουκοτάζ των λεωφορείων στην Αμερική, μας υπενθυμίζουν τους διαχρονικούς αγώνες για την καθιέρωση των ατομικών, πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών στον κόσμο.

Διότι αυτή είναι η ουσία που κάνει τις δημοκρατικές χώρες να ξεχωρίζουν από τα απολυταρχικά καθεστώτα που κυβερνώνται από αυταρχικές προσωπικότητες.

Το γεγονός δηλαδή ότι κανένας πρωθυπουργός, υπουργός, δήμαρχος και επιχειρηματίας δεν είναι τόσο ισχυρός για να επιβάλλει τα συμφέροντά του. Γιατί, η Δημοκρατία λειτουργεί στη βάση του πλουραλισμού και της κυριαρχίας του νόμου που συνεπάγεται ότι οι νόμοι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από μια ομάδα για να παραβιαστούν τα δικαιώματα μιας άλλης.

Δεν πρέπει μάλιστα να ξεχνάμε τον κυρίαρχο ρόλο που έπαιξε ο τύπος, οι εφημερίδες και γενικά τα μέσα ενημέρωσης σε αυτή την πορεία εκδημοκρατισμού της Αμερικής και της Ευρώπης.

Και αυτή είναι η θεμελιώδης διαφορά με τα αυταρχικά καθεστώτα που έχουν επίγνωση της σημασίας των ελεύθερων μέσων ενημέρωσης και κάνουν ό,τι μπορούν για να τα ελέγξουν. Απόδειξη τα όσα συμβαίνουν σήμερα στη Ρωσία, την Τουρκία, την Κίνα, την Ουγγαρία και άλλα ανελεύθερα καθεστώτα.

Στην ομιλία του ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους κινδύνους που απειλούν σήμερα τις κοινωνίες στη Δύση. Ο μεγαλύτερος εξ αυτών οι μεγάλες ανισότητες εισοδημάτων και πλούτου.

Αν οι ηγεσίες τους δεν δώσουν αγώνα για την υπεράσπιση του δημοκρατικού κεκτημένου, οι εσωτερικοί δαίμονες στους οποίους αναφέρθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός θα σηκώσουν και πάλι κεφάλι. Άλλωστε είναι η δημοκρατία που δίνει τα όπλα στους εχθρούς της για να την πολεμήσουν, όπως είχε πει κάποτε και ένας από τους πατέρες της Αμερικανικής Δημοκρατίας.


Χρήστος Αλεξανδρής 

 

 

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.