Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Διευκρινίσεις για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας ζήτησαν οι ευρωβουλευτές, τονίζοντας την ανάγκη να τηρηθούν οι κανόνες του διεθνούς δικαίου - Παρέμβαση Δ.Παπαδημούλη

Λεπτομέρειες της συμφωνίας που επετεύχθη από τους ηγέτες της ΕΕ με την Τουρκία για τη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, ζήτησαν οι ευρωβουλευτές την Τετάρτη 9 Μαρτίου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να τηρηθούν όλοι οι διεθνείς κανόνες για το άσυλο.

Οι περισσότεροι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων επέμειναν ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και οι συνομιλίες για την ελευθέρωση των θεωρήσεων για τους Τούρκους υπηκόους που ταξιδεύουν στην ΕΕ δεν θα πρέπει να συνδεθούν με το προσφυγικό ζήτημα.

Αντικείμενο συζήτησης απετέλεσαν και οι  απειλές κατά της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία και η πρόσφατη κατάληψη της εφημερίδας Zaman από τις τουρκικές αρχές, καθώς και η αντιμετώπιση της κουρδικής μειονότητας από την Τουρκία, με τη συμμετοχή της Ολλανδής υπουργού Γένιν Χένις Πλάσαρτ, που εκπροσώπησε την προεδρία του Συμβουλίου, και τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Τέλος συζητήθηκαν οι προετοιμασίες για την επόμενη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 17-18 Μαρτίου.

Στην παρέμβασή του, ο  Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, απευθυνόμενος προς το Συμβούλιο είπε ότι «επενδύετε υπερβολικές προσδοκίες στο ανατολίτικο παζάρι με το αντιδημοκρατικό καθεστώς Ερντογάν, επειδή εσείς, οι 28 κυβερνήσεις, αποδεικνύεστε ανίκανες να εφαρμόσετε τις δικές σας αποφάσεις, που πήρατε τον Σεπτέμβριο για μια Ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό. Η Ελλάδα, κινδυνεύει να μετατραπεί σε έναν τεράστιο καταυλισμό προσφύγων, με κλειστά τα βόρεια σύνορά της και με το δράμα της Ειδομένης να αποτελεί ντροπή για την Ευρώπη».

Ο κ. Παπαδημούλης τόνισε ότι «δεν υπάρχει Ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό χωρίς την Ελλάδα και πολύ περισσότερο, εναντίον της ΕλλάδαςΟ Ευρωπαϊκός Βαλκανικός διάδρομος πρέπει να ανοίξει τώρα αμέσως και οι χώρες του Βίσενγκρατ που παραβιάζουν τις κοινές ευρωπαϊκές αποφάσεις πρέπει να υποστούν κυρώσεις σύμφωνα με όσα προβλέπει το άρθρο 7 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης».

Καταλήγοντας δήλωσε ότι «η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο μέρος της Συνθήκης Σένγκεν και φυλάσσει τα Ευρωπαϊκά σύνορα γι' αυτό χρειάζεται περισσότερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και όχι τιμωρία».

(ΠΗΓΗ ΑΠΕ)

    

 

randomness