Ν. Δένδιας για μνημόνιο συνεργασίας ΥΠΕΘΑ-ΑΑΔΕ: Στόχος η καταπολέμηση της διαφθοράς, η διασφάλιση της διαφάνειας
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας και ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργος Πιτσιλής, υπέγραψαν σήμερα, Μεγάλη Τρίτη 15 Απριλίου, μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
Σκοπός του μνημονίου, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, είναι η αμοιβαία ανταλλαγή τεχνογνωσίας, η παροχή εκπαίδευσης, η συνεργασία σε θέματα ελέγχου περιουσιακής κατάστασης και η βελτιστοποίηση των ελεγκτικών διαδικασιών και πρακτικών.
Η συνεργασία αποσκοπεί, επίσης, στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των ελέγχων, την καταπολέμηση της διαφθοράς, τη διασφάλιση της διαφάνειας, καθώς και την προστασία των οικονομικών συμφερόντων του Δημοσίου στο πλαίσιο άσκησης των αρμοδιοτήτων τους, προστίθεται στην ανακοίνωση.
Στην τελετή υπογραφής του μνημονίου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, παρέστησαν, επίσης, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Θανάσης Δαβάκης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικής Επιθεώρησης του ΓΕΕΘΑ (ΓΕΕΘΑ/ΔΟΕ), υποστράτηγος Αριστοτέλης Πριόβολος, ο διευθυντής της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων (ΥΕΥ), συνταγματάρχης (ΟΕ) Δημήτριος Μάστορας και ο διευθυντής της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΑΑΔΕ, Σαράντης Μπελιάς.
«Το αντικείμενο του μνημονίου είναι η παροχή τεχνογνωσίας, εκπαίδευσης, από την Ανεξάρτητη Αρχή προς την υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας», ανέφερε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε: «Η χώρα, για πρώτη φορά στην ιστορία της, προχωρά σε ένα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό εξοπλιστικών προγραμμάτων. Σε αυτό το οποίο λέγεται ΜΠΑΕ, το οποίο αύριο θα παρουσιαστεί στο ΚΥΣΕΑ. Αυτό θα σημάνει ότι το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου θα επενδυθεί σε συστήματα για την εξασφάλιση της ασφάλειας της πατρίδας για τα επόμενα 12+8 χρόνια, δηλαδή για τα επόμενα 20 χρόνια».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι θεσμική υποχρέωση του υπουργείου, της κυβέρνησης, να εξασφαλίσει τη διαφάνεια στη διαχείριση του υστερήματος του ελληνικού λαού». «Γι' αυτό, η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων του υπουργείου θα αποκτήσει με νομοθετικές διατάξεις ελεγκτικές αρμοδιότητες όσον αφορά τις συμβάσεις και την εκτέλεση των συμβάσεων των εξοπλιστικών» εξήγησε.
«Για να μπορεί, όμως, να ανταποκριθεί στο νέο, πολύ διευρυμένο ρόλο της, χρειάζεται γνώση, χρειάζεται τεχνογνωσία. Την τεχνογνωσία αυτή -και είμαι ευγνώμων γι' αυτό- θα μας παράσχει το ίδιο το ελληνικό Δημόσιο, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων», τόνισε ο κ. Δένδιας.
Επίσης, ευχαρίστησε τον κ. Πιτσιλή «για την προθυμία και την καλοσύνη με την οποία δέχθηκε το αίτημά μας για να μπορέσουμε να κάνουμε αυτό το οποίο είναι απαραίτητο».
Από την πλευρά του, ο διοικητής της ΑΑΔΕ δήλωσε: «Στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων επενδύουμε συστηματικά στον εσωτερικό μας έλεγχο, έχουμε αναπτύξει δομές τόσο για τον έλεγχο των διαδικασιών όσο και για τον έλεγχο των επιμέρους υποθέσεων».
«Έχουμε», συνέχισε, «πλέον μια εμπειρία στους ελέγχους των οικονομικών δεδομένων και με πολύ μεγάλη χαρά θα μοιραστούμε αυτήν την τεχνογνωσία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας».
«Είναι και για μας μια ευκαιρία όχι μόνο να μεταδώσουμε γνώση, αλλά και να πάρουμε και οι ίδιοι γνώση μέσα από αυτήν τη διαδικασία, γιατί κι εμείς θα μπορέσουμε να δούμε θέματα και περιοχές, όπου μπορούμε να βελτιώσουμε τις δικές μας διαδικασίες», ανέλυσε ο κ. Πιτσιλής.
Τέλος, ευχαρίστησε τον κ. Δένδια «για την εμπιστοσύνη» αλλά και «τα στελέχη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων που εργάστηκαν πολύ εντατικά έτσι ώστε να έχουμε το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράψαμε σήμερα».