Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

   

Συνάντηση πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ

 Η επιθετικότητα της Τουρκίας και οι διμερείς σχέσεις, ήταν το βασικό αντικείμενο της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ, στις 5.00 το απόγευμα, τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου.

Καλωσόρισε τον κύριο Λαβρόφ, ως εκπρόσωπο της φίλης Ρωσικής Ομοσπονδίας,  με τον λαό της οποίας οι Έλληνες συνδέονται με ιστορικούς και πνευματικούς δεσμούς αιώνων. Πρόσθεσε ότι η συνάντηση γίνεται σε μια δύσκολη συγκυρία, καθοριστική "καθώς η χώρα μου, η Ανατολική Μεσόγειος, ο Νότιος Καύκασος, η ευρύτερη περιοχή μας είναι μια περιοχή στην οποία δοκιμάζεται η διεθνής σταθερότητα".
Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι παρότι η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, αυτό δεν εμποδίζει να διευρυνθούν οι διμερείς σχέσεις με τη Ρωσία,  καθώς, μάλιστα, πλησιάζει η εμβληματική επέτειος των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, στην οποία η Ρωσία βοήθησε καθοριστικά.
"Άλλωστε, το 2021 είναι «Έτος Ιστορίας Ελλάδας και Ρωσίας» και η διπλή αυτή γιορτή θα μας προσφέρει μία ευκαιρία να θυμηθούμε τις στιγμές που συμπορευτήκαμε στο παρελθόν. Αλλά να οικοδομήσουμε και αυτές που θα μας συνοδεύουν στο μέλλον" Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι ότι έχει απευθύνει προσωπική πρόσκληση στον Πρόεδρο Putin να βρεθεί στην Αθήνα την 25η Μαρτίου 2021, μαζί με τον Πρόεδρο της Γαλλίας και μαζί με τον Πρίγκιπα Κάρολο, ώστε να σηματοδοτηθεί με αυτόν τον τρόπο η συμμετοχή των τριών χωρών που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη του αγώνα των Ελλήνων για εθνική ανεξαρτησία.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας στις δηλώσεις του, τόνισε το ιστορικό βάθος των διμερών σχέσεων και τη σύνδεση που έχουν οι χώρες μας σε ιστορικό και πνευματικό επίπεδο και εξέφρασε τη στήριξή του στον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.
Ο κ.Λαβρόφ είπε ότι οι σημερινές συνομιλίες επιβεβαίωσαν για ακόμα μια φορά ότι η συμμετοχή της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ δεν εμποδίζει την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας και πρόσθεσε:
"Βεβαίως επιθυμητό θα ήταν και η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ να μην μας εμποδίσουν να αναπτύξουμε αυτές τις σχέσεις".

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

 

 

    

randomness