Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Το αφήγημα της κυβέρνησης για τον ΟΣΕ και η δικογραφία για Τέμπη

Mε το νομοσχέδιο για τον ΟΣΕ η κυβέρνηση επιχειρεί εκ νέου να διαχειριστεί πολιτικά τα Τέμπη. Στη Βουλή η δικογραφία για Καραμανλή – Σπίρτζη. “Δεν θα σταθούμε εμπόδιο στη Δικαιοσύνη” λέει η κυβέρνηση.

Σε μία νέα προσπάθεια πολιτικής διαχείρισης των Τεμπών, παρουσιάστηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο το νομοσχέδιο για τον ΟΣΕ. Ενώ λίγες ώρες αργότερα έφτανε στη Βουλή η δικογραφία με τα ονόματα των πρώην υπουργών, Κώστα Αχ. Καραμανλή και Χρήστου Σπίρτζη.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισήγηση του στο υπουργικό συμβούλιο, έκανε λόγο για “αναμέτρηση με το κακό παρελθόν” και δήλωσε ότι “τώρα θα χρειαστεί να αλλάξουν πολλά, όσα δεν άλλαξαν εδώ και δεκαετίες.”  

Ουσιαστικά δηλαδή επένδυσε στο αφήγημα της “μάχης με το βαθύ κράτος και με χρόνιες παθογένειες”. Αν και ταυτόχρονα δήλωσε ότι η αναβάθμιση της ασφάλειας των σιδηροδρόμων: “Δεν είναι μία διαδικασία που ξεκινά τώρα, αλλά είναι μία διαδικασία που επιταχύνεται”. 

Το νομοσχέδιο για τον ΟΣΕ εξειδίκευσε μετά το υπουργικό ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης.

Στον ΟΣΕ θα εφαρμοστεί ειδικότερα “μοντέλο ΔΕΗ”, με πρόσκληση σε ευρωπαϊκές σιδηροδρομικές εταιρίες να αναλάβουν το technical management. Πιθανότεροι υποψήφιοι, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι οι σιδηροδρομικές εταιρίες της Ελβετίας και της Γαλλίας, ενώ έχουν γίνει συζητήσεις και για τις σιδηροδρομικές εταιρείες της Γερμανίας και της Σουηδίας.

Ο νέος ΟΣΕ μετατρέπεται σε ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Ελληνικοί Σιδηρόδρομοι Α.Ε.», υπό ανεξάρτητο Διοικητικό Συμβούλιο. Με το πρόσχημα της ευελιξίας, θα γίνονται προσλήψεις “ χωρίς τις χρονοβόρες εγκρίσεις και διαδικασίες που ισχύουν στον δημόσιο τομέα”, δηλαδή εκτός της κανονικής διαδικασίας ΑΣΕΠ. 

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο κ. Κυρανάκης, προβλέπεται δυνατότητα μετακινήσεων και αλλαγών εντός της νέας εταιρείας χωρίς τους περιορισμούς του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα. Καθώς και η δυνατότητα προσέλκυσης στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα και το εξωτερικό, με ανταγωνιστικότερους μισθούς σε σχέση με το ενιαίο μισθολόγιο. Επιπλέον, εισάγονται πιο ευέλικτες και στοχευμένες διαδικασίες για την προμήθεια εξοπλισμού και την υλοποίηση κρίσιμων έργων υποδομής, σημείωσε.

Νέες δομές ασφαλείας και ψυχομετρικά τεστ στο προσωπικό

Εκτός από τη νέα εταιρική δομή του ΟΣΕ, το νομοσχέδιο αφορά επίσης την ταχεία στελέχωση της ΡΑΣ (όπου θα συσταθεί Μονάδα Επιθεωρητών Σιδηροδρόμων) και του ΕΟΔΑΣΑΑΜ. Καθώς και νέες δομές ασφαλείας, αλλά και αλλαγές στην εκπαίδευση και αξιολόγηση του προσωπικού, με αυστηρότερες κυρώσεις. 

Ειδικότερα, θα λειτουργήσει η πλατφόρμα railway.gov.gr και επιμέρους εφαρμογές που θα περιλαμβάνουν: Ψηφιακό Μητρώο Σιδηροδρομικών Δεδομένων. Σύστημα ακριβούς γεωεντοπισμού αμαξοστοιχιών. Εφαρμογή καταγραφής εντολών και παραβάσεων. Θα δημιουργηθεί Ενιαίο Κέντρο Εποπτείας του ΟΣΕ.

Σε συνεργασία με τις Υγειονομικές Υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων, θα διεξάγονται πλέον ψυχομετρικές και ιατρικές δοκιμασίες αυστηρών προδιαγραφών για όσους υπηρετούν σε κρίσιμα καθήκοντα ασφαλείας στον σιδηρόδρομο.

Οι δοκιμασίες θα είναι υποχρεωτικές τόσο κατά την πρόσληψη, όσο και στις τακτικές αξιολογήσεις του προσωπικού και θα περιλαμβάνουν εξετάσεις αντανακλαστικών, ψυχομετρικές δοκιμές, δοκιμασίες διαχείρισης κρίσεων υπό πίεση, χρήση προσομοιωτών, έλεγχο ορθοφωνίας, γενική ιατρική εξέταση και έλεγχο αισθήσεων, αιματολογικές εξετάσεις για ανίχνευση ναρκωτικών ουσιών, καθώς και αξιολόγηση θεωρητικών γνώσεων.

Ως πρόσθετη δικλείδα ασφαλείας, επανέρχεται η υποχρεωτική παρουσία Προϊσταμένου Αμαξοστοιχίας σε όλα τα δρομολόγια που κινούνται με ταχύτητα άνω των 120 χιλιομέτρων την ώρα.

Τι γίνεται με τη δικογραφία για τα Τέμπη

Εν τω μεταξύ χθες το βράδυ διαβιβάστηκε από τον εφέτη ανακριτή Σωτήρη Μπαϊκάμη στη Βουλή δικογραφία για να ελεγχθούν ενδεχόμενες ευθύνες Καραμανλή – Σπίρτζη. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών, από τη στιγμή που ο ανακριτής “σκόνταψε” πάνω στα ονόματα υπουργών η δικογραφία διαβιβάζεται αμελλητί στη Βουλή. 

Καθώς δε η Ολομέλεια της Βουλής συνεδριάζει αύριο, Τετάρτη, τότε αναμένεται ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Νικήτας Κακλαμάνης να ενημερώσει επισήμως το σώμα και εν συνεχεία οι βουλευτές μπορούν να διαβάσουν τη δικογραφία, χωρίς όμως να κρατήσουν αντίγραφο.

Από εκεί και πέρα το μπαλάκι είναι καταρχήν στο γήπεδο των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία αναμένεται σε κάθε περίπτωση να εξαντλήσουν τις νομικές δυνατότητες για να καταθέσουν νέες προτάσεις για σύσταση προανακριτικής. Υπενθυμίζεται ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη καταθέσει μία πρόταση για προανακριτική για τη σύμβαση 717, η οποία έχει απορριφθεί, συνεπώς ανάλογα με το περιεχόμενο της δικογραφίας, θα πρέπει να βρει νέα φόρμουλα.

Σημειωτέον ότι ήδη η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, έχει καλέσει την αντιπολίτευση σε συνεννόηση για να κατατεθεί πρόταση για σύσταση προανακριτικής, επιχειρώντας να σύρει τα υπόλοιπα κόμματα στο δικό της άρμα. Ενώ από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Παππάς ζήτησε σύσταση προανακριτικής για τον κ.Καραμανλή και δήλωσε ότι αυτό ισχύει και για τον κ.Σπίρτζη. Παρόλο που βέβαια για τον κ.Σπίρτζη τυχόν ευθύνες έχουν ήδη παραγραφεί.

“Δεν θα σταθούμε εμπόδιο στη Δικαιοσύνη” λέει η κυβέρνηση

“Εμείς δεν πρόκειται να σταθούμε εμπόδιο στη Δικαιοσύνη”, δήλωναν εν τω μεταξύ κυβερνητικά στελέχη. Ωστόσο δεν σχολίαζαν κάτι παραπάνω για μία δικογραφία το περιεχόμενο της οποίας ακόμη ουδείς γνωρίζει.

Να έρθει πρώτα, να τη δούμε, να την αξιολογήσουμε, να δούμε τι λέει η Δικαιοσύνη, τι περιγράφεται σε αυτή τη δικογραφία που συζητείται ότι θα έρθει και να είστε σίγουροι ότι δεν πρόκειται να κρύψουμε τα λόγια μας” έλεγαν οι ίδιες πηγές και προσέθεταν: “Ειδικά τώρα, που οι θεωρίες που διακινούνταν από την αντιπολίτευση περί μπαζώματος, συγκάλυψης, ξυλολίου, παράνομου υλικού κλπ έχουν καταρρεύσει, αποδεικνύοντας ότι η συγκάλυψη ήταν από την ανάποδη πλευρά”. 

Στη γραμμή αυτή είχε κινηθεί νωρίτερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στο Mega. Επισήμανε άλλωστε -και με την ιδιότητα του δικηγόρου-  ότι η δικογραφία μπορεί να περιλαμβάνει μία συγκεκριμένη νομική περιγραφή και η αντιπολίτευση να προσθέσει και άλλα αδικήματα ή να ζητήσει προανακριτική για βαρύτερο αδίκημα από αυτό που περιγράφεται νομικά στη δικογραφία.

“Αυτό το οποίο συνέβη με τον Χρήστο Τριαντόπουλο, για μένα είναι οδηγός συνολικά”, δήλωσε επίσης ο κ. Μαρινάκης, επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα σταθεί εμπόδιο στη Δικαιοσύνη.

ΠΗΓΗ NEWS247.GR

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness