Π. Μαρινάκης: Η κυβέρνηση σχεδιάζει πολιτικές για ισχυρή ανάπτυξη που βελτιώνει τη ζωή των πολιτών
Στην εκδήλωση υψηλού επιπέδου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτακη αναφέρθηκε αρχικά ο Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Στη συνέχεια είπε ότι ανακοινώνονται σήμερα τα αποτελέσματα για την εισαγωγή στα πρότυπα και στα Ωνασεια Σχολεία. Σημείωσε ότι το εγχείρημα των Ωνασείων πετυχαίνει.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον Οίκο Fitch.
«Διαδοχικά, οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης ανεβάζουν επενδυτικά σκαλοπάτια την Ελλάδα και αναγνωρίζουν τη σημαντική πρόοδο, που έχει επιτευχθεί κατά τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, στο πεδίο της οικονομίας», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπογράμμισε: «Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίζει να σχεδιάζει πολιτικές για ισχυρή ανάπτυξη που θα αντανακλά στη βελτίωση της ζωής των πολιτών».
Ο κ. Μαρινάκης μίλησε και για το youth pass και στην αύξηση των αιτήσεων σε σχέση με πέρσι.
Επιπλέον μίλησε για την ημέρα καριέρας στην Στουτγάρδη αλλά και στην πρόταση αναθεώρησης του Ταμείου Ανάκαμψης για την Ελλάδα και μεταξύ άλλων στα έργα που προστίθενται.
Η άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο, αν θα φτάσουμε σε αυτήν, είναι κάτι το οποίο θα συζητηθεί στη συνταγματική αναθεώρηση
«Είναι μία από τις μεγαλύτερες κρίσης, η στεγαστική κρίση που αντιμετωπίζει και η χώρα μας και μάλιστα νομίζω ότι ειδικότερα οι νέοι συμπολίτες μας και οι συμπολίτες μας οι οποίοι μένουν στο ενοίκιο, γι' αυτό και έχουμε μία πολιτική η οποία ξεπερνά τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ με πάνω από 40 δράσεις, μια πολιτική η οποία έχει στόχο να μειώσει τις συνέπειες για κάποιους εκ των συμπολιτών μας και να δώσει την ευκαιρία σε κάποιους άλλους να βρουν το δικό τους σπίτι» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και απαντώντας σε ερώτηση για την έκθεση της Τράπεζας Ελλάδος που περιγράφει ότι οι Έλληνες δίνουν για στέγαση περίπου το 40% του μηνιαίου εισοδήματός τους .
«Το πρόγραμμα "Σπίτι μου Ι" έδωσε τη δυνατότητα να βρουν το δικό τους σπίτι 10.000 νέοι συμπολίτες μας, το πρόγραμμα "Σπίτι μου ΙΙ" δίνει τη δυνατότητα σε ακόμα 20.000 νοικοκυριά. Ήδη έχουν βρει, έχουν προχωρήσει στο πρόγραμμα πάνω από 6.000 εξ αυτών, τρέχει δηλαδή με μεγαλύτερες ταχύτητες από ότι την ίδια αντίστοιχη χρονική περίοδο το πρόγραμμα "Σπίτι μου Ι". Στον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο η μερίδα του λέοντος των παρεμβάσεων μας είχαν να κάνουν με το στεγαστικό, φοροελαφρύνσεις, φοροαπαλλαγές για μετατροπή ακινήτων από βραχυχρόνια σε μακροχρόνια μίσθωση, φοροαπαλλαγές για κάποιον ο οποίος ανοίγει ένα κλειστό σπίτι, διπλασιασμός από την επόμενη χρονιά του ΕΝΦΙΑ για τις τράπεζες για να απελευθερώσουν περισσότερα ακίνητα, να πέσουν στην αγορά. Πάρα πολλά προγράμματα, νοικιάζω το σπίτι μου, αναβαθμίζω το σπίτι μου, μια σειρά από παρεμβάσεις, μεγάλη ενίσχυση στους φοιτητές μας, με μια σειρά από αυξήσεις του αντίστοιχου επιδόματος ενοικίου. Σκεφτείτε ότι ήταν 1.000 και 1.500 ευρώ για όσους συγκατοικούν και πλέον έχει φτάσει μέχρι και 2.500 χιλιάδες ευρώ για αυτούς που συγκατοικούν εκτός Αθήνας, Θεσσαλονίκης. Είναι μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές, όποιος μιλάει για μαγικές συνταγές, κοροϊδεύει τον κόσμο, υπάρχουν πολιτικές οι οποίες σταδιακά αποδίδουν και σίγουρα χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη επιμονή στην εφαρμογή τους» πρόσθεσε.
Σε ερώτηση για τη δημοσκόπηση της Marc για την αξιολόγηση και την άρση της μονιμότητας ο κ. Μαρινάκης είπε: «είναι άλλη μία μέτρηση που δείχνει ότι η κοινωνία θέλει ακόμα μεγαλύτερες αλλαγές και ως κυβέρνηση είμαστε από τις κυβερνήσεις που αντιλαμβανόμαστε ότι τίποτα πλέον δεν είναι ίδιο. Αυτοί που για δεκαετίες κάποιοι αποκαλούσαν ειρωνικά νοικοκυραίους φαίνεται ότι κουράστηκαν να επιβαρύνεται τη ζωή τους από τις δυνατές φωνές των πολύ λίγων, των πολύ μικρών μειοψηφιών. Η χώρα χρειάζεται τομές, όπως τα μη κρατικά πανεπιστήμια με παράλληλη ενίσχυση των δημοσίων, η επιστολική ψήφος, ένα νέο σύστημα το οποίο δίνει τη δυνατότητα στο κράτος να εισπράξει παραπάνω χρήματα αντιμετωπίζοντας τη φοροδιαφυγή και δίνοντας τα χρήματα αυτά στους πολίτες, στην οικονομία, στην υγεία, στην παιδεία. Χρειάζεται αξιολόγηση όχι του 97% των αρίστων επί ΣΥΡΙΖΑ αλλά αξιολόγηση με συνέπειες. Διαχρονικά η ΝΔ πίστευε ότι πρέπει να υπάρχει αξιολόγηση, κανένας δεν μπορεί να εξαιρείται από την αξιολόγηση, άρα και στο δημόσιο. Η αξιολόγηση προφανώς πρέπει να έχει και συνέπειες. Το ποιες θα είναι αυτές οι συνέπειες και το αν θα φτάσουμε και σε αυτήν την μεγάλη αλλαγή, είναι κάτι το οποίο θα συζητηθεί την ώρα της συνταγματικής αναθεώρησης, με τον σωστό χρόνο, γιατί όπως πολύ καλά γνωρίζετε για να υπάρξουν αυτές οι μεγάλες αλλαγές χρειάζονται και οι μεγαλύτερες δυνατές πλειοψηφία και οι ευρύτερες πλειοψηφίες που απαιτεί η συνταγματική αναθεώρηση. Θα την κάνουμε αυτή τη συζήτηση, δεν έχουμε κρύψει τις θέσεις μας και τις απόψεις μας και σίγουρα είναι πολύ αισιόδοξο ότι μετά από μια υπερδεκαετή κρίση με πάρα πολλά θέσφατα και πάρα πολλά τα οποία νομίζαμε ότι ίσχυαν, να καταρρίπτονται, η κοινωνία χρειάζεται, θέλει, ζητάει επίμονα πολύ μεγάλες αλλαγές».
«Άρα όλα στην ώρα τους και σίγουρα πάντοτε με το βλέμμα στραμμένο στην μεσαία τάξη και στους πολλούς οι οποίοι ζητάνε μεγάλες αλλαγές για τη βελτίωση της ζωής τους» τόνισε.
Σε ερώτηση για τα επεισόδια στα Εξάρχεια και τη δράση της αστυνομίας ο κ. Μαρινάκης ανέφερε: «η χώρα μας έχει επιτέλους μια αστυνομία, γιατί είναι και ζήτημα πολιτικής βούλησης άνωθεν, δεν φταίνε οι αστυνομικοί, η οποία αντιμετωπίζει τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλες τις εκφάνσεις του εγκλήματος. Το να εξαφανίσει μια αστυνομία σε μια χώρα το έγκλημα είναι κάτι που δεν θα γίνει ποτέ. Μια από τις πτυχές είναι και βία στα πανεπιστήμια. Ζούμε σε μια χώρα που έπρεπε να αλλάξει ο νόμος του 2019 για να γίνεται το αυτονόητο, όταν γίνεται μια παράνομη πράξη σε ένα πανεπιστήμια να μπαίνει η αστυνομία, να συλλαμβάνει τους δράστες και αν δεν τους βρει τότε να τους βρει στη συνέχεια και να τους οδηγεί στην δικαιοσύνη. Ό,τι γίνεται σε ένα νοσοκομείο αν γίνει μια παράνομη πράξη, σε μια ευφορία οπουδήποτε. Πλέον υπάρχουν αποτελέσματα και σε αυτόν τον τομέα, που ήταν η μεγαλύτερη πληγή ανομίας στη χώρα, όχι μοναδική, στα πανεπιστήμια. Γι' αυτό και στάθηκαν και θα σταθούμε για να υλοποιήσουμε άμεσα τις επόμενες ημέρες, λίγες εβδομάδες, και όσα εξήγγειλε επιπλέον η υπουργός Παιδείας στη σύνοδο των πρυτάνεων. Ήταν πολύ σημαντικό ότι συνελήφθησαν οι δράση της Νομικής και μάλιστα θα οδηγηθούν στην δικαιοσύνη, και για κακουργηματικές πράξεις. Ο δράστη στο Πολυτεχνείο, απελευθερώθηκε το αυτοδιαχειριζόμενο κυλικείο στη Νομική, άλλαξε η όψη του με τη συνδρομή και την άμεση ανταπόκριση του πρύτανη το ΕΚΠΑ. Αυτή είναι η εικόνα που θέλουμε και όλα τα πανεπιστήμια με οποιοδήποτε κόστος, γιατί αυτό θέλουνε οι πολίτες. Την ίδια εικόνα θέλουμε και για τα γήπεδα. Θυμάστε πριν από ένα χρόνο ότι είχαμε εξαγγείλει, εφαρμόστηκαν όλα αυτά. Είχαμε μια ολόκληρη αγωνιστική χρονιά στα γήπεδα, με έλεγχο εισόδου και κάμερες. Είχαμε έναν τελικό όπως είχε πει ο πρωθυπουργός με κόσμο, έτσι θα είναι από δω και πέρα τα πράγματα και όσοι δεν συμμορφώνονται, αυτοί οι λίγοι οπαδοί οι οποίοι νομίζουν ότι μπορούν να πάρουν στο λαιμό τους και τις ομάδες τους και τους ανθρώπους οι οποίοι δίνουν τα λεφτά τους για τις ομάδες αυτές, θα τιμωρούνται. Το ίδιο γίνεται πλέον και για την ενδοοικογενειακή βία, όπου προφανώς και εκεί δεν μπορεί να εξαφανιστούν τα περιστατικά, δυστυχώς υπάρχουν ακόμα αυτοί οι οποίοι νομίζουν ότι είναι πάνω από τον νόμο, όμως, έχουμε εκατοντάδες συλλήψεις πάνω από 200 κάθε εβδομάδα, πολλές γυναίκες, υπάρχουν εβδομάδες που ο αριθμός αυτός και περνάει και τους 300 κάνουν χρήση του panic button, καλούν τη γραμμή βοήθειας. Έχουμε 63 γραφεία ενδοοικογενειακής βία στην ελληνική αστυνομία, που δεν τα είχαμε. Το ίδιο ισχύει και για τη βία των ανηλίκων και εκεί έχουμε κάνει μια σειρά από ενέργειες, οι οποίες αυξάνουν τα ποσοστά αντίδρασης της αστυνομίας. Έτσι αντιμετωπίζει την εγκληματικότητα και αυτό το οποίο μου λέτε για τα Εξάρχεια, νομίζω ότι οι φωνές που πρέπει να ακούσουμε είναι των πολιτών όταν δεν έχουμε την αντίδραση που είχαμε με τις προηγούμενες ημέρες».
«Στα Εξάρχεια τραυματίστηκαν τρεις αστυνομικοί. Στα Εξάρχεια αστυνομικοί αντέδρασαν από επιθέσεις παραβατικών και έκαναν τη δουλειά τους. Η δουλειά της αστυνομίας είναι να συλλαμβάνει τους παραβατικούς. Δουλειά της αστυνομίας είναι αυτούς οι οποίοι πετάνε μολότοφ, πέτρες, πάνε να σπάσουν οχήματα και δημόσιες υπηρεσίες να τους βάζει χειροπέδες. Είτε είναι στα Εξάρχεια, είτε είναι οπουδήποτε. Αυτή είναι δουλειά της αστυνομίας. Πολλές φορές το κάνει με κίνδυνο ζωής, το ξαναλέω τραυματίστηκαν 3 αστυνομικοί. Εάν υπάρχουν μονωμένες, πολύ λίγες περιπτώσεις, που κάποιος αστυνομικός, γιατί είπατε και για την αξιολόγηση, δεν κάνει καλά τη δουλειά του, δηλαδή υπερβαίνει τα καθήκοντα τα οποία έχει και τα όρια τα οποία υπάρχουν τότε ναι, πρέπει να εφαρμόζεται ο νόμος. Υπάρχει λοιπόν υπό αυτή την έννοια η αξιολόγηση γιατί είναι και πολύ σοβαρές οι συνέπειες. Και το έχω πει πάρα πολλές φορές, δεν μπορεί κάποιες μεμονωμένες συμπεριφορές αστυνομικών, που θεωρώ ότι είναι πολύ λίγες και πολύ λιγότερες από όσες παρουσιάζονται από μια πολύ μικρή μερίδα των Μέσων, να χαρακτηρίζουν την αστυνομία. Η αστυνομία κάνει υποδειγματικά τη δουλειά της, ειδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα και δουλειά της αστυνομίας είναι να προστατεύει την κοινωνία από τους παραβατικούς, τους μπαχαλάκιδες και κάθε πολίτη ο οποίος νομίζει ότι είναι πάνω από το νόμο» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Κληθείς να σχολιάσει το άρθρο του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Μαρινάκης είπε: «δεν θέλουμε να κάνουμε κάποιο σχόλιο για το συγκεκριμένο άρθρο».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ