Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ακρίβεια: Ποιος θα βάλει φρένο; Από τρόφιμα, ρεύμα, καύσιμα μέχρι ηλεκτρικές συσκευές και αυτοκίνητα

Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνουν οι κατακόρυφες αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων - Η αγωνία για το δύσκολο χειμώνα και το σχέδιο της κυβέρνησης.

Με το… βλέμμα στις τιμές και την κατακόρυφη αύξηση που αναμένεται είναι οι καταναλωτές στη χώρα μας. 

Παρά το γεγονός ότι είναι ακόμα αρχές του μήνα, το πορτοφόλι αδειάζει απελπιστικά γρήγορα, την ώρα που τα ντουλάπια παραμένουν άδεια, οι λογαριασμοί είναι απλήρωτοι και το ντεπόζιτο στο αυτοκίνητο στη… ρεζέρβα.

Οι ιλιγγιώδεις αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων λαμβάνουν εκρηκτικές διαστάσεις προκαλώντας ασφυξία σε νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που μετά την πολυετή κρίση και τα δύο lockdown βλέπουν τους λογαριασμούς να τους πνίγουν και τα έσοδα να μην μπορούν να καλύψουν ούτε στο μισό τα έξοδα.

Ο χειμώνας προβλέπεται εξαιρετικά δύσκολος για τα νοικοκυριά και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τα μελλούμενα αν κάποιος δεν βάλει «φρένο» στην έκρηξη τιμών σε καύσιμα, ρεύμα, καφέ και βασικά είδη διατροφής. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι ο καφές ενδέχεται να φτάσει τα 5 ευρώ και η τιμή του ψωμιού να αυξηθεί κατά 25%, ενώ οι λογαριασμοί του ρεύματος να αυξηθούν έως και 50% λόγω των αυξήσεων στη χονδρεμπορική αγορά ενέργειας.

Ψάχνει ανάχωμα η κυβέρνηση για να ανακόψει την ακρίβεια 

«Ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης;», αναρωτιούνται πολλοι καταναλωτές που αγωνιούν για το κύμα ανατιμήσεων. Προς το παρόν, αν κρίνουμε από τις απαντήσεις που δίνουν οι υπουργοί, μάλλον συγκεκριμένο σχέδιο δεν υπάρχει προς το παρόν, μιας και τα όσα λένε είναι ασαφή, χωρίς την παραμικρή απάντηση στη λύση του ζητήματος. Ενδεχομένως ο πρωθυπουργός να κρατάει κάποιο «κρυφό χαρτί» στο μανίκι του και να το παρουσιάσει στη ΔΕΘ ανακουφίζοντας από την αγωνία τους πολίτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr και της Αμαλίας Κάτζου, η κυβέρνηση προωθεί ένα συνδυασμένο πλέγμα οικονομικών μέτρων και αυστηρότερων ελέγχων, προκειμένου να περιοριστούν οι επερχόμενες ανατιμήσεις σε εκατοντάδες αγαθά και υπηρεσίες.

Τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού, καθώς η εκρηκτική αύξηση των διεθνών τιμών των πρώτων υλών οδηγεί αναπόφευκτα σε σημαντικές έως πολύ μεγάλες ανατιμήσεις στην αγορά.

Το γεγονός ότι τον Αύγουστο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη σημείωσε νέα άνοδο στο 3%, είναι ενδεικτικό του «θερμού» χειμώνα που έρχεται, ενώ πονοκέφαλο προκαλεί στην κυβέρνηση η αύξηση του ενεργειακού κόστους, γι’ αυτό και σχεδιάζονται παρεμβάσεις ώστε να περιοριστεί η επιβάρυνση και να μην πλήξει το κόστος παραγωγής και εντέλει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.

Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμούν ότι οι μεγάλες αυξήσεις σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο, αλουμίνιο, καφέ, δομικά υλικά σε διεθνές επίπεδο, θα είναι δύσκολο να απορροφηθούν στο σύνολό τους, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις μιλάμε για μεγάλα διψήφια ποσοστά επιβαρύνσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον Ιούλιο καταγράφηκε μεγάλη επιτάχυνση των αυξήσεων σε βασικά είδη διατροφής, ενώ εντυπωσιακή είναι η αύξηση στο κόστος της οικοδομής, κυρίως λόγω της εκτίναξης των τιμών των μετάλλων. Όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη δεν είναι μέσα στις δυνατότητες της χώρας να ελέγξει τις τάσεις και την πορεία των τιμών στην παγκόσμια οικονομία.

ΠΗΓΗ:NEWSBOMB.GR