Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Αλ. Τσίπρας: Έχουμε βαθμούς ελευθερίας και κυριαρχίας να συνάψουμε σχέσεις στον εμπορικό και ενεργειακό τομέα

Τον κοινό στόχο Ελλάδας-Κύπρου για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού ζητήματος προς όφελος του κυπριακού λαού και στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας, υπογράμμισαν στις κοινές δηλώσεις τους ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης ενώ επισήμαναν ότι οι δύο χώρες είναι πεδίο σταθερότητας σε μία ευρύτερη περιοχή αστάθειας.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι πρώτη προτεραιότητα της χώρας και στρατηγικός της στόχος είναι και θα παραμείνει η προσήλωση μας στη συνέχιση μέχρι τελικής ευόδωσης των δικοινοτικών συνομιλιών για την εξεύρεση συμφωνημένης δίκαης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού προς όφελος του κυπριακού λαού, ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων και στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας. Όπως είπε, κατά τη συζήτηση που είχαν εμμείναν στο ζήτημα των έως τώρα προκλητικών δραστηριοτήτων της Τουρκίας στο νότιο τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ και τις σοβαρές επιπτώσεις που είχαν για την επίλυση του Κυπριακού. Σημείωσε ότι εμμείναν και στην απαρέγκλιτη ανάγκη μη επανάληψης παρόμοιων προκλητικών παρεμβάσεων. Επισήμαναν ωστόσο ότι μετά την απόσυρση του Μπαρμπαρός και το τέλος της NAVTEX έχουν αρχίσει να διαμορφώνοσται καλύτερες συνθήκες για την επανέναρξη των συνομιλιών τις οποίες η Ελλάδα υποστηρίζει για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού επί τη βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ για μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία, με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια.

Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του αλλά και του κυπριακού λαού για την «άδολη» συμπαράσταση και συμπαράταξη με την Κύπρο και τη βοήθεια της οποίας τυγχάνει στην προσπάθεια επίλυσης του κυπριακού προβλήματος και της απολύτου υποστήριξης, όπως είπε, που τυγχάνει από την πλευρά του κ. Τσίπρα. Επισήμανε δε ότι η δεδομένη συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου επιστεγάζεται και με την άμεση αντίδραση του κ. Τσίπρα και του Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκου Κοτζιά, με τη δημιουργία άμεσα μετά την επίσκεψή τους στην Κύπρο, της ομάδας νομικών συμβούλων για τις ανάγκες που ενεδεχόμενα να δημιουργηθούν αναφορικά με την εξέταση των διαφόρων πτυχών του κυπριακού προβλήματος.

Σημείωσε ότι από την απόσυρση του Μπαραμπαρός και της μη ανανέωσης της «οδηγίας προς ναυτιλομένους», δημιουργούνται οι προϋποθέσεις που επιτρέπουν στην ελληνοκυπριακή πλευρά να επανέλθει στο τραπέζι των διπαραγματεύσεων. Υπογράμμισε ότι αποτελεί κοινή θέση των δύο κυβερνήσεων πως κοινός στόχος θα πρέπει να είναι η επιδίωξη της εξεύρεσης το συντομότερο δυνατό μιας λύσης, όχι βέβαια όποιας λύσης, του Κυπριακού προβλήματος, με βάση το κοινό ανακοινωθέν της 11ης φεβρουαρίου 2014 αλλά και των προγενεστέρων συμφωνιών κορυφής μεταξύ των ηγετών της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας. Μίλησε για λύση που να διασφαλίζει τη μία διεθνή προσπωικότητα, τη μια και μόνη εθνική κυριαρχία, τη μια και μόνη ιθαγένεια. Σημείωσε επιπλέον ότι «δεν επιζητούμε μια λύση που να αφήνει νικητές και ηττημένους αλλά θέλουμε να διαμορφώσουμε συνθήκες διαρκούς ειρήνης και ειρηνικής συμβίωσης». «Η απαράδεκτη κατάσταση που σήμερα επικρατεί θα πρέπει να τερματιστεί οριστικά», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς σχετικά, επισήμανε ότι διαβεβαιώσεις έχουν δοθεί πολλές στο παρελθόν και πως εάν παρά τις διαβεβαιώσεις επαναληφθούν φαινόμενα του Οκτωβρίου δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει ένας διάλογος κάτω από απειλές και εκβιασμούς.

«Η Ελλάδα και η Κύπρος αποτελούν πεδίο σταθερότητας σε μια ευρύτερη περιοχή σοβαρών συγκρούσεων και κρίσεων», τόνισε ακόμη ο πρωθυπουργός. Υπογράμμισε τους σταθερούς και αδελφικούς δεσμούς μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου και τόνισε τη σημασία των δύο χωρών σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από πολύ σημαντικές περιφερειακές προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή, για να τονίσει ότι η συνεργασία και ο συντονισμός των δύο χωρών σε επίπεδο διμερών σχέσεων και στο πλαίσιο της ΕΕ, του ΟΗΕ και άλλων διεθνών οργανισμών, αποτελεί στέρεη βάση και για την αποτελεσματικότητα των πολιτικών των δύο χωρών, την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Αναστασιάδη για τις εξελίξεις στο ευρωπαϊκό πεδίο της διαπραγμάτευσης της Ελλάδας με τους εταίρους και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, καθώς επίσης και για την επίσκεψή του στη Ρωσική Ομοσπονδία. Τόνισε ότι οι εξελίξεις στην Ελλάδα επηρεάζουν την Κύπρο και αντίστροφα και πως γι' αυτό θα πρέπει να συνεχιστεί η μεταξύ τους αγαστή συνεργασία με κοινό στόχο την εξασφάλιση της ευημερίας των δύο λαών, της σταθερότητας, της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι έχει διαβεβαιώσει τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι «στο μέτρο των δυνατοτήτων μας είμαστε και θα είμαστε πάντα έτοιμοι να συμβάλουμε και να βοηθήσουμε ώστε να δώσουμε κι εμείς το στίγμα της απόλυτης ταυτότητας με τις επιδιώξεις σε ευρύτερο ευυρωπαϊκό πεδίο για μια πιο ανθρώπινη Ευρώπη που πραγματικά να νοιάζεται και για τις ανθρώπινες ανάγκες». Είπε ακόμη ότι συζήτησαν θέματα που αφορούν στον αγώνα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση και πώς μπορεί επιτέλους η Ευρώπη, διαφεύγοντας από τη μία επιλογή της λιτότητας, να δημιουργηθούν οι συνθήκες αντιμετώπισης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι χώρες που έχουν δεχτεί ισχυρότερο το πλήγμα από την οικονομική κρίση.

Σε ερώτηση για το εάν οι επαφές με τη Ρωσία μπορεί να διαταράξουν τις σχέσεις εντός της ΕΕ, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι Ελλάδα και Κύπρος είναι δύο κυρίαρχα κράτη που ανήκουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια και πως κάθε τέτοιο κράτος έχει και δεσμεύσεις και δυνατότητες. Σημείωσε ότι «έχουμε τους βαθμούς ελευθερίας και κυριαρχίας να συνάψουμε εμπορικές σχέσεις, στον ενεργειακό, στον τουριστικό τομέα, με μια σειρά από χώρες», για να προσθέσει ότι σωστά η Ελλάδα και η Κύπρος τις αξιοποιούν. Υποστήριξε ότι κάθε δυνατότητα που μπορέι να δώσει προοπτική ανάπτυξης, συμβάλει θετικά στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε πως το να συμβάλει κανείς μέσα από ενέργειες με σεβασμό στις ευρωπαϊές υποχρεώσεις ώστε να εξομαλυνθούν οι σχέσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία δεν υποσκάπτει αλλά ενδυναμώνει τη θέση της Ευρώπης και την προοπτική της γεφύρωσης διαφορών μέσω της διπλωματικής οδού.

 
(ΑΠΕ)


    

 

Απόψεις

Γράφει οΧ.Τ. ο Βιτ’λιώτης ΜΙΑ ΛΕΞΗ ΑΣΧΗΜΗ Κουράγιο λέξη άσχημηΜασιέται στις κηδείεςΚαι γίνηκε διάσημηΑπ’ τις λαθροληστείες.Της αγοράς ποιος κοίταξεΤα...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness