Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Ν. Ταγαράς: Εθνικό στοίχημα ο χωροταξικός σχεδιασμός στη χώρας μας

«Ο χωροταξικός σχεδιασμός, που εξελίσσεται για πρώτη φορά στην πατρίδα μας, ύστερα από εκατό χρόνια, πρόκειται για ένα εθνικό στοίχημα», τόνισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς, στο πρώτο Συνέδριο του Υπερταμείου, προσθέτοντας ότι βούληση της κυβέρνησης είναι «να κλείσουμε πληγές και εκκρεμότητες του παρελθόντος και να ανοίξουμε ορίζοντες με ταχύτητα και ασφάλεια, δημιουργώντας και αυξάνοντας τις περιουσίες των πολιτών στο μέλλον».

Οι παράμετροι που συγκροτούν την αξία στην περιουσία, τέθηκαν το επίκεντρο της τοποθέτησης του υφυπουργού, ο οποίος έκανε λόγο για τη θέση, τη χρήση, τους όρους δόμησης, την αρτιότητα, την οικοδομησιμότητα, οι οποίες είναι αναγκαίες οι συνθήκες προκειμένου να αξιοποιηθεί ένα ακίνητο. 

Ο κ. Ταγαράς αναφέρθηκε στα εργαλεία οργάνωσης του χώρου με αιχμή του δόρατος την χωροταξία. «Τα πολεοδομικά σχέδια βάζουν κανόνες για τα πάντα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως έκανε γνωστό, περίπου 300 ΠΔ εξελίσσονται στο 70% της επικράτειας προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια δικαίου. Η δε χρηματοδότηση που έχει εξασφαλιστεί ανέρχεται σε πάνω από 400 εκατομμύρια και προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με ορίζοντα υλοποίησης το 2025.

Ο υφυπουργός , , στα θεσμικά εργαλεία που εξασφαλίζουν την ταχύτητα και την ασφάλεια δικαίου με έμφαση στην ψηφιακή αποτύπωση των γεωχωρικών πληροφοριών.

Τους τρόπους με τους οποίους προσδίδεται αξία στη δημόσια περιουσία ανέλυσαν απ΄ την πλευρά τους ο Στέφανος Γιουρέλης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, Υπερταμείο, ο Δημήτρης Πολίτης, διευθύνων σύμβουλος, ΤΑΙΠΕΔ, και ο Βασίλης Αντωνιάδης, Managing Director & Senior Partner, BCG.

Αναφερόμενος στον ρόλο του Υπερταμείου, ο κ. Γιουρέλης επισήμανε χαρακτηριστικά ότι «διαχειριζόμαστε τις εταιρείες με έναν τεχνοκρατικό τρόπο και μπορούμε να ζητάμε καλύτερες υπηρεσίες για τον πολίτη», προσθέτοντας ότι στο επίκεντρο τίθενται η κοινωνία, η οικονομία και το περιβάλλον. 

Απ΄ την πλευρά του ο κ. Πολίτης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το ΤΑΙΠΕΔ όσον αφορά την αξιοποίηση των αεροδρομίων και των λιμανιών της χώρας, προς όφελος των πολιτών. 

Τέλος, στις δυνατότητες περαιτέρω αξιοποίησης των ακινήτων του Δημοσίου αναφέρθηκε ο κ. Αντωνιάδης, επισημαίνοντας ότι η αξιοποίηση της περιουσίας πρέπει να γίνεται οικοσυστημικά.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

    

 

Απόψεις

Γράφει ο Αθ. Μιχελής Το 1941 οι Γερμανοί Ναζιστές στην προσπάθεια τους για ολοκληρωτική εξόντωση των Εβραίων, εφάρμοσαν την "Τελική λύση". Στα στρατόπεδα (Άουσβιτς...