Ανάκαμψη από το β' εξάμηνο του 2016 και επιτάχυνση με ρυθμό 2% στο 2017, προβλέπει ο ΟΟΣΑ
Η πρόβλεψη ότι η ελληνική οικονομία θα ξεκινήσει να ανακάμπτει το δεύτερο εξάμηνο του 2016, με επιτάχυνση ρυθμού ανάκαμψης 2% μέσα στο 2017, συγκαταλέγεται μεταξύ βασικών επισημάνσεων, προβλέψεων και συστάσεων που περιλαμβάνει η έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελληνική Οικονομία.
Στην έκθεση -που παραδόθηκε χτες από τον πρόεδρο του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα- επισημαίνεται ακόμη ότι αντί για την προβλεπόμενη ύφεση, το 2015, στην ελληνική οικονομία υπήρξε το διάστημα αυτό επί της ουσίας σταθεροποιητική τάση (-0,3%), ενώ υπογραμμίζεται ότι μία περαιτέρω υπερβολική σύσφιξη της δημοσιονομικής πολιτικής θα αναιρούσε το κέρδος της πιο αργής και χαλαρής προσαρμογής που επετεύχθη με την συμφωνία του καλοκαιριού.
Εκ των βασικών σημείων της έκθεσης, είναι και η σημείωση ότι το δημοσιονομικό βάρος πρέπει να ελαφρυνθεί μέσω χαμηλότερων αποπληρωμών του δημοσίου χρέους κι όχι με άλλες περικοπές σε μισθούς - συντάξεις και αυξήσεις φόρων. Στο ίδιο πλαίσιο, η επισήμανση πως το υψηλό ποσοστό χρέους αποδυναμώνει την αναπτυξιακή δυναμική και κρατά υψηλά τα επιτόκια δανεισμού, και πως η ρύθμιση του μακροχρόνιου χρέους θα βελτιώσει σημαντικά τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας.
Ενδιαφέρον παρατηρείται και στις επισημάνσεις, μεταξύ άλλων, ότι η περίοδος της διαπραγμάτευσης ήταν πολύ λιγότερο επιζήμια για την οικονομία απ' ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί και πως η απότομη εφαρμογή εκτεταμένων μεταρρυθμίσεων σε υφεσιακό περιβάλλον επέτεινε βραχυπρόθεσμα την ύφεση και απέτυχε μεσοπρόθεσμα να ευνοήσει την ανάπτυξη. Σημειώνεται, ότι μία περαιτέρω υπερβολική σύσφιξη της δημοσιονομικής πολιτικής θα αναιρούσε το κέρδος της πιο αργής και χαλαρής προσαρμογής που επετεύχθη με την συμφωνία του καλοκαιριού. Τονίζεται ότι το όφελος από περαιτέρω χαλάρωση της αγοράς εργασίας θα είναι μηδενικό και εμμονή σε τέτοια πολιτική δεν θα έχει θετικό αποτέλεσμα για την οικονομία. Στην έκθεση προβλέπεται ακόμη ότι θα επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2016 και 2017 και δεν θα παρουσιαστεί δημοσιονομικό κενό.
Στις επισημάνσεις, εκείνες που αφορούν στην κοινωνική συνοχή και την προσφυγική κρίση, περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η σημείωση ότι με βάση τα στοιχεία του 2015 το ετήσιο κόστος εισροής προσφύγων υπολογίζεται στο 0,4% του ΑΕΠ και πως η επαρκής συμβολή της ΕΕ στην προσφυγική κρίση είναι ουσιαστικής σημασίας για την διαχείριση του ζητήματος.
Ως προς το παράλληλο πρόγραμμα, αυτό βρίσκεται σε σωστή κατεύθυνση, με ορισμένα μέτρα που προτείνονται στην έκθεση (όπως το πρόγραμμα παροχής δωρεάν γευμάτων στα σχολεία) να έχουν ήδη υλοποιηθεί.
(ΠΗΓΗ ΑΠΕ)