Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ο “υπερκομματικός” Πρόεδρος Δημοκρατίας “ανάβει φωτιές” στη ΝΔ

Η δήλωση Μητσοτάκη πως δεν συνάδει με το πνεύμα του Συντάγματος η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας με αμιγώς κομματικά χαρακτηριστικά, δημιούργησε νέα ερωτηματικά στο γαλάζιο στρατόπεδο

Η Νέα Δημοκρατία έκλεισε τα 50 της χρόνια την Παρασκευή σε μάλλον μουδιασμένο κλίμα, καθώς η δημοσκοπική φτώχεια, από τις ευρωεκλογές και μετά, φέρνει γκρίνια.

Οι απουσίες των πρώην πρωθυπουργών, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, από το “πάρτι” στη Ρηγίλλης και το μπαράζ ερωτήσεων βουλευτών της ΝΔ είναι τα τελευταία συμπτώματα της εσωκομματικής δυσθυμίας. Και η επικείμενη εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας ενδέχεται να αποδειχθεί πρόσφορο πεδίο έκφρασης των γαλάζιων διαφωνιών. 

Η δήλωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε την Παρασκευή στο Mega, περί “υπερκομματικού” Προέδρου Δημοκρατίας άναψε νέες φωτιές στη ΝΔ. Υπενθυμίζεται ότι από τις ευρωεκλογές, ο ένας μετά τον άλλον, βουλευτές της ΝΔ ζητούσαν ένα δεξιό Πρόεδρο Δημοκρατίας.

Τα σενάρια και οι ευσεβείς πόθοι για δεξιό Πρόεδρο Δημοκρατίας

Οι (καραμανλικοί και σαμαρικοί) βουλευτές “έδειχναν” βέβαια τον κ.Καραμανλή ή τον κ.Σαμαρά για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα. Σενάριο όμως ούτως ή άλλως απίθανο, πολλώ δε μάλλον μετά την κοινή εμφάνιση των δύο πρωθυπουργών με αιχμές σε εκδήλωση την 1η Ιουλίου και την απουσία τους από το “πάρτι” στη Ρηγίλλης, για την οποία δεν έκρυψε την ενόχληση του ο κ. Μητσοτάκης.

Ως εκ τούτου οι περισσότεροι θεωρούσαν ως ιδανικό υποψήφιο Πρόεδρο Δημοκρατίας, τον Κώστα Τασούλα. Ιδανικό υπό την έννοια ότι ο πρόεδρος της Βουλής είναι πολιτικό πρόσωπο, “καθαρόαιμος” δεξιός, χωρίς όμως το πολιτικό βάρος των δύο πρώην πρωθυπουργών. Επομένως και θα τον ψήφιζε σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ και ο κ.Μητσοτάκης θα είχε στο Προεδρικό Μέγαρο έναν Πρόεδρο με τον οποίο θα είχε καλή επικοινωνία.

Εν τω μεταξύ βέβαια έπεσε στο δημόσιο διάλογο και το σενάριο ο πρωθυπουργός να προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Δένδια. Η πατρότητα του σεναρίου αυτού μάλιστα αποδίδεται από πολλούς στο Μαξίμου.

Με το σκεπτικό ότι τον κ.Δένδια προφανώς επίσης θα ψήφιζαν όλοι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας χωρίς διαμαρτυρίες. Και την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός θα έβγαζε από την ενεργό δράση έναν πιθανό δελφίνο, δια της αναβαθμίσεως – όπως έπραξε και προτείνοντας τον Απόστολο Τζιτζικώστα για Επίτροπο της Ελλάδας στην ΕΕ.

“Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά” είχε δηλώσει πάντως ο ίδιος ο κ. Δένδιας. Ενώ το Μαξίμου απαντούσε πως δεν διέρρευσε από την πλευρά τους το σενάριο αυτό.

Το σενάριο του αγνώστου Χ

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης είχε επιχειρήσει να κόψει μαχαίρι την προεδρολογία, ερωτηθείς σχετικά κατά τη συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Ξεκαθάρισε ότι η σχετική συζήτηση θα ανοίξει τον Ιανουάριο του 2025 και όχι νωρίτερα. Δηλαδή στο τέλος της θητείας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία είναι βέβαια εξαιρετικά αντιδημοφιλής στη ΝΔ.

Προσφάτως η ερώτηση των 11 βουλευτών της ΝΔ για τα κόκκινα δάνεια προκάλεσε, όπως έγραψε το News 24/7, ανησυχία στο Μαξίμου για το ενδεχόμενο ομαδοποιήσεων σε κρίσιμες ψηφοφορίες, όπως αυτή για Πρόεδρο Δημοκρατίας. Διότι εν τω μεταξύ, φαίνεται πως στο Μαξίμου επικράτησαν δεύτερες σκέψεις: Εάν ο κ.Μητσοτάκης δεν προτείνει την κ.Σακελλαροπούλου, αλλά ένα πολιτικό πρόσωπο από το χώρο της ΝΔ, θα φανεί ότι υποχωρεί στις εσωκομματικές πιέσεις.

Το τελευταίο σενάριο λοιπόν αφορά στην υποψηφιότητα ενός προσώπου με χαρακτηριστικά αντίστοιχα με αυτά της κ.Σακελλαροπούλου, εφόσον ο πρωθυπουργός δεν την προτείνει ξανά.

Η νέα σιβυλλική απάντηση Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Τα σενάρια αναζωπύρωσαν όπως αναφέρθηκε οι τελευταίες δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι βουλευτές της ΝΔ ζητούν ένα δεξιό Πρόεδρο Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός απάντησε γελώντας: “Αφού έχουμε πει ότι είμαστε πάνω από τις ταμπέλες της δεξιάς, του κέντρου και της αριστεράς”.

Και στη συνέχεια είπε αινιγματικά: Ο ή η Πρόεδρος Δημοκρατίας πρέπει να έχει υπερκομματικά χαρακτηριστικά. Η νυν Πρόεδρος Δημοκρατίας ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία. Δε νομίζω ότι το πνεύμα του Συντάγματος είναι να επιλεγεί Πρόεδρος με αμιγώς κομματικά χαρακτηριστικά”. 

Τα μαθηματικά της προεδρικής εκλογής

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των βουλευτών της ΝΔ που δεν προτίθενται να ψηφίσουν ξανά την Κατερίνα Σακελλαροπούλου για Πρόεδρο Δημοκρατίας αγγίζει τους 20. Το ερώτημα είναι τι θα πράξουν οι βουλευτές αυτοί στην περίπτωση που προταθεί κάποιο άλλο πρόσωπο, που δεν θα προέρχεται αμιγώς από το χώρο της ΝΔ.

Ένα από τα ονόματα που ήδη έχουν ακουστεί είναι του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης και πρώην υπηρεσιακού πρωθυπουργού, Παναγιώτη Πικραμμένου. Σε αυτή την περίπτωση αναμένεται με ενδιαφέρον η στάση του κ.Σαμαρά λόγω και της Novartis.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σαμαράς δεν είχε ψηφίσει την κ.Σακελλαροπούλου το 2020. Όπως και ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε ψηφίσει τον Προκόπη Παυλόπουλο το 2015. Στην ψηφοφορία για Πρόεδρο Δημοκρατίας δεν ετίθετο άλλωστε ποτέ θέμα κομματικής πειθαρχίας.

Αν και το ΠΑΣΟΚ είχε σπάσει αυτή την παράδοση χρησιμοποιώντας χρωματιστά ψηφοδέλτια στην προεδρική εκλογή του 1985: Τα ψηφοδέλτια με το όνομα του Χρήστου Σαρτζετάκη ήταν γαλάζια και πάνω από την κάλπη είχε τοποθετηθεί ισχυρή λάμπα για να “εκτίθενται” όσοι θα ψήφιζαν λευκό.

Σημειωτέον ότι πλέον μετά τη συνταγματική αναθεώρηση του 2019 η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας έχει αποσυνδεθεί από την πρόκληση πρόωρων εκλογών, καθώς στην τέταρτη ψηφοφορία απαιτείται απλή πλειοψηφία δηλαδή 151 ψήφοι και στην πέμπτη και τελική ψηφοφορία απαιτείται σχετική πλειοψηφία δηλαδή λιγότεροι από 150 ψήφοι.

Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι εάν βρεθούν έστω και πέντε βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που δεν ψηφίσουν, δεν θα δημιουργηθεί πολιτικό ζήτημα στη ΝΔ. Πολλώ δε μάλλον εάν ο αριθμός είναι διψήφιος… Ούτε πως δεν θα είναι θέμα εάν Πρόεδρος Δημοκρατίας εκλεγεί με λιγότερους από 151 ψήφους.

ΠΗΓΗ NEWS247.GR

    

 

Απόψεις

randomness