Σε οριακό σημείο οι σχέσεις του Δικτύου ΦοΔΣΑ με ΚΕΔΕ και Υπουργείο Περιβάλλοντος - Ρήξη ή Συνεργασία;
Σε ανοιχτή σύγκρουση οδηγούνται οι σχέσεις του Πανελλήνιου Δικτύου ΦοΔΣΑ με την ΚΕΔΕ και το υπουργείο Περιβάλλοντος μετά τις διασπαστικές κινήσεις που αναπτύχθηκαν στο παρασκήνιο της Πανελλήνιας Συνόδου, που πραγματοποιείται στη Μυτιλήνη, από ομάδα αυτοδιοικητικών με στόχο την δημιουργία μιας άλλης Ένωσης ΦοΔΣΑ.
Η κίνηση αυτή, που φαίνεται να έχει τις ευλογίες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος, προκάλεσε όπως ήταν φυσικό την δυναμική αντίδραση των Δημάρχων - μελών του Πανελλήνιου Δικτύου, στα πλαίσια των εργασιών της συνόδου των ΦοΔΣΑ.
Ο ισχυρισμός που προβάλλεται απο τους πρωταγωνιστές της διασπαστικής κίνησης «περί μη θεσμικής εκπροσώπησης» είναι ότι δεν εκπροσωπούνται οι 10 από τους 14 Φο.Δ.Σ.Α. Ο αντίλογος που αναπτύχθηκε από το Πανελλήνιο Δίκτυο ΦοΔΣΑ είναι ότι το Δίκτυο έχει επανειλημμένως απευθύνει πρόσκληση συμμετοχής και έχει επιδιώξει συνεργασία.
«Το αφήγημα περί αποκλεισμού διαψεύδεται από την πραγματικότητα», υποστηρίζουν οι Δήμαρχοι-μέλη του Πανελλήνιου Δικτύου.
Οι αποφάσεις του Δικτύου, τονίζουν οι Δήμαρχοι που αντιδρούν στις διασπαστικές κινήσεις, λαμβάνονται με απόλυτη διαφάνεια, σε ανοικτές διαδικασίες και με τήρηση όλων των προβλεπομένων από το Καταστατικό και τον νόμο.
Οι Δήμαρχοι του Πανελλήνιου Δικτύου μιλούν «για αφηγήματα που εξυπηρετούν τους σχεδιασμούς εκείνων που επιδιώκουν να διαμορφώσουν την πολιτική των αποβλήτων ερήμην των Δήμων και των συλλογικών τους εκφράσεων.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι πεδίο ετεροκαθορισμού, ούτε εργαλείο για την επιβεβαίωση διοικητικών στρατηγικών που εκπορεύονται μακριά από τις ανάγκες και τις φωνές των τοπικών κοινωνιών», υποστήριξαν χθες στις τοποθετήσεις τους, οι αυτοδιοικητικοί.
Κομβικής σημασίας για το θέμα αυτό που κυριάρχησε στην Πανελλήνια Σύνοδο υπήρξε η ομιλία του Α’ αντιπροέδρου της ΚΕΔΕ και Δημάρχου Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης Γρηγόρη Κωνσταντέλλου.
«Λυπάμαι από καρδιάς που ο φορέας στον οποίο μετέχω Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, ένα πολύ σημαντικό όργανο πολιτικής παρέμβασης σήμερα δεν είναι εδώ έχοντας δώσει την αιγίδα της, είναι κάτι που προσωπικά με λυπεί και έρχομαι να καλύψω αυτό το κενό καθότι πιστεύω βαθιά ότι ο ρόλος της
ΚΕΔΕ είναι να λειτουργεί ως μία μεγάλη ομπρέλα και να καλύπτει το σύνολο της αυτοδιοικητικής δράσης (..)
Ο ρόλος μας δεν είναι να αφαιρούμε και να διαιρούμε- μειώνουμε δυνάμεις, αλλά να προσθέτουμε και να πολλαπλασιάζουμε την δυνατότητα και την παρέμβασή μας» είπε κατά την έναρξη της ομιλίας του ο Α’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, επισημαίνοντας ότι δεν περισσεύει κανείς από την συζήτηση ενός θέματος στο οποίο η Ελλάδα έχει μείνει δεκαετίες πίσω γεγονός που όπως τόνισε το γνωρίζει από πρώτο χέρι η τοπική αυτοδιοίκηση που χαρακτήρισε το πιο παραγωγικό και φιλότιμο κομμάτι της δημόσιας μηχανής.
«Το απέδειξε κατά την διάρκεια της βαθιάς οικονομικής κρίσης όταν κατάφερε να στηρίξει τις τοπικές κοινωνίες χωρίς πόρους αλλά με ιδέες, προσπάθεια και λύσεις και το κατάφερε όταν μετατράπηκε κατά την περίοδο της πανδημίας σε υγειονομική μονάδα στηρίζοντας πάλι τις τοπικές κοινωνίες, τους αδυνάτους και εκείνους που δεν έπρεπε να μείνουν μόνοι» είπε και πρόσθεσε ότι σήμερα η αυτοδιοίκηση φιγουράρει στις πρώτες 4 θέσεις στην εκτίμηση του Έλληνα πολίτη με την συστηματική, όπως ανέφερε δουλειά που γίνεται την τελευταία δεκαετία.
Παρά ταύτα, επισήμανε ότι το κράτος δεν αναγνωρίζει ως όφειλε και ως πρέπει αυτή τη προσφορά.
«Ο ρόλος της αυτοδιοίκησης δεν είναι να κάνει κυβερνητισμό ή αντικυβερνητισμό, αλλά να κάνει αυτοδιοίκηση και να στέκεται δίπλα στον πολίτη, στις ανάγκες του, στις αγωνίες του, σ΄ αυτό το τόπο που δεν ξέρει για το αύριο το δικό του (..) Και γι’ αυτό σήμερα εδώ έπρεπε να ήμασταν όλοι».
«Δεν ξέρω κάποιον αυτοδιοικητικό ο οποίος να μακροημέρευσε όταν ως Δήμαρχος επιχειρούσε να κάνει παρέμβαση σε τοπικούς συλλόγους για να ορίσει τους εκλεκτούς ή τους φίλους του. Μάλλον τα συστήματα τα τοπικά, τέτοιες συμπεριφορές δεν τις αναγνωρίζουν θετικά.
Όταν λοιπόν αυτό συμβαίνει σε τοπικό επίπεδο, πως ακριβώς επιτρέπεται να συμβαίνει το αντίστοιχο σε Κεντρικό επίπεδο;
Για ποιο λόγο πρέπει ο ένας να μποϋκοτάρει την ύπαρξη του άλλου και να επιχειρεί να υποκαταστήσει την λειτουργία του άνευ λόγου και άνευ ουσιαστικής λογικής.
Αυτό δεν θα μας πάει μακριά και πρέπει να το ρυθμίσουμε, πρέπει να μονιάσουμε και πρέπει όλοι να δούμε τα πράγματα ωφελιμιστικά για το σύνολο και όχι για συγκεκριμένους. Και νομίζω ότι κατανοούν όλοι τι θέλω να πω».
Διαβάστε περισσότερα στην εφημερίδα μας, στο φύλλο του Σαββάτου 21 - Κυριακής 22 Ιουνίου.