Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Αρχίζει η καμπάνια για την αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους στον Αθλητισμό

Τα συμπεράσματα από την εφαρμογή του προγράμματος για την αντιμετώπιση της Ρητορικής Μίσους στον Αθλητισμό - Combating Hate Speech in Sport, μια σύμπραξη του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συζητήθηκαν στην καταληκτική συνάντηση στη Μαδρίτη (5/6), με τη συμμετοχή του γγΑ και εθνικού συντονιστή του προγράμματος στην Ελλάδα, Γιώργου Μαυρωτά και του Ολυμπιονίκη μας και πρεσβευτή μας στο εν λόγω πρόγραμμα, Ιωάννη Μελισανίδη.

Παράλληλα, συμφωνήθηκε από τις 6 χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα (Γαλλία, Γερμανία,  Ιταλία, Ισπανία, Μαυροβούνιο, Ελλάδα), δεσμευτικό κείμενο γενικών αρχών για την αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους στον αθλητισμό, το οποίο θα αναρτηθεί στη σχετική ιστοσελίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ ξεκινάει καμπάνια με το σύνθημα: «Ο αθλητισμός είναι σεβασμός - SportisRespect», σε όλες τις  χώρες εταίρους τον Ιούνιο του 2024.

Στις εργασίες που φιλοξενήθηκαν το πρωί της Τετάρτης (5/6) στο ισπανικό Κοινοβούλιο και το απόγευμα στο Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού της Ισπανίας οι εθνικοί εκπρόσωποι από τις έξι χώρες αναφέρθηκαν στην προστιθέμενη αξία του προγράμματος για την αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους στην πατρίδα τους.  

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Μαυρωτάς αναφέρθηκε στην εθνική δικτύωση μέσω της σχετικής ομάδας εργασίας που δημιουργήθηκε στην οποία συμμετείχαν 19 φορείς καθώς και στην καταγραφή των σχετικών περιστατικών από τις εκθέσεις της αστυνομίας. Στη συνέχεια παρουσίασε την αναμόρφωση συνολικά του θεσμικού πλαισίου για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό με τον Νόμο 5085/2024, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον επανασχεδιασμό της λειτουργίας της ΔΕΑΒ η οποία χειρίζεται πλέον και περιστατικά ρητορικής μίσους, επιβάλλοντας ανάλογες κυρώσεις.

Επισήμανε, παράλληλα, την ανάγκη αξιοποίησης του αθλητισμού και των προτύπων που δημιουργεί για την αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους όχι μόνο στον αθλητισμό αλλά γενικότερα στην κοινωνία. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «ο αθλητισμός είναι το κατάλληλο εργαλείο για την αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους γιατί εκφράζει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που επιδιώκει η ρητορική μίσους. Ο αθλητισμός κτίζει γέφυρες και ενώνει, ενώ η ρητορική μίσους κτίζει τείχη και διχάζει».

Στην εκδήλωση, εκτός από τους πρεσβευτές του προγράμματος που αναφέρθηκαν στις δικές τους εμπειρίες αντιμετώπισης ρητορικής μίσους στην καριέρα τους, μίλησε και ο Πρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου Αθλητισμού της Ισπανίας, Jose Manuel Rodríguez Uribes, καθώς και ο Πρόεδρος της LaLiga, JavierTebasMedrano, ο οποίος αναφέρθηκε στις πρακτικές που χρησιμοποιεί η LaLiga για την προστασία από τη ρητορική μίσους, σε προληπτικό αλλά και κατασταλτικό επίπεδο.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι από την Αστυνομία, την Ισπανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, την Διεθνή Ομοσπονδία Αυτοκινήτου (FIA), εμπειρογνώμονες από το Συμβούλιο της Ευρώπης καθώς και η ηγεσία του αθλητικού τμήματος του Συμβουλίου της Ευρώπης.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

    

 

Απόψεις

Γράφει ο Σπυρίδων Αλ.  Ρίζος Αξιότιμε υπουργέ κύριε Γεώργιε Φλωρίδη, καλές είναι οι συμπληρωματικές διατάξεις στο νόμο κατά της ενδοοικογενειακής βίας και...
randomness