Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Δ. Κουτσούμπας: Οι καταγγελίες και οι αποκαλύψεις γύρω από τον ΟΠΕΚΕΠΕ αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου της διαχρονικής πολιτικής που ξεκληρίζει τους βιοπαλαιστές αγρότες

«Οι καταγγελίες και οι αποκαλύψεις γύρω από τον ΟΠΕΚΕΠΕ που έχουν οδηγήσει σε καρατόμηση διαδοχικών διοικήσεων του και σε παρέμβαση της ευρωπαϊκής εισαγγελίας δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου» επισημαίνει ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε άρθρο του στην ιστοσελίδα agrocapital.gr και υπογραμμίζει στη συνέχεια ότι «το πραγματικό σκάνδαλο συνίσταται στην ίδια την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της ΕΕ και τον μηχανισμό των αγροτικών επιδοτήσεων».

Όπως εξηγεί οι επιδοτήσεις «δεν δίνονται για το "καλό" του αγρότη», αλλά «είναι μέρος της ληστείας που υφίστανται οι βιοπαλαιστές γεωργοί και κτηνοτρόφοι από τα εμπορικά, μεταποιητικά και τραπεζικά μονοπώλια, καθώς μέσω αυτών οι εμποροβιομήχανοι εξασφαλίζουν, συμπιέζοντας τις τιμές στον αγρότη, πάμφθηνες πρώτες ύλες που είναι προϋπόθεση για την κερδοφορία τους. Επίσης, οι επιδοτήσεις δεν είναι, όπως τις βαφτίζουν οι διάφοροι "ευρωλάγνοι", πόροι που "δίνονται" από την ΕΕ. Προέρχονται από τα έσοδα των κρατικών προϋπολογισμών των κρατών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, δηλαδή κατά 95% από την αφαίμαξη των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων».

«Η ΚΑΠ σε κάθε αναθεώρησή της γίνεται χειρότερη, πιο πολύπλοκη για τον βιοπαλαιστή αγρότη ώστε να τον πετάει εκτός και να προωθείται η συγκέντρωση της παραγωγής» σημειώνει ο Δ. Κουτσούμπας.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ακέραια την ευθύνη για όλα αυτά, γιατί τα σχεδίασε και τα υλοποιεί στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2021-2027, το οποίο πήρε την έγκριση της Κομισιόν. Επίσης έχει τεράστια ευθύνη γιατί εξακολούθησε, παρά τις καταγγελίες εδώ και τουλάχιστον έξι χρόνια, να εφαρμόζει μέχρι και σήμερα τη λεγόμενη "τεχνική λύση" για τη χορήγηση των επιδοτήσεων στην κτηνοτροφία, την οποία επινόησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015 - 2017 με τη σύμφωνη γνώμη των Βρυξελλών προκειμένου να εφαρμοστεί στην Ελλάδα η πρόβλεψη της ΚΑΠ για πλήρη αποσύνδεση της επιδότησης από το κτηνοτροφικό κεφάλαιο και χορήγησή της με βάση την έκταση των βοσκοτόπων και την εικονική κατανομή τους» αναφέρει.

Όπως εξηγεί, στη συνέχεια, «σε αυτό ακριβώς το έδαφος της "τεχνικής λύσης" και της "αποσυνδεδεμένης" ενίσχυσης στήθηκε η δυνατότητα είσπραξης επιδοτήσεων από διαφόρους που δήλωναν "κτηνοτρόφοι" χωρίς να διαθέτουν καν ζώα, όλα αυτά βέβαια στη βάση μιας ιδιωτικοποιημένης διαδικασίας που επίσης αποτελεί θερμοκήπιο διαφθοράς και ψηφοθηρίας των κυβερνώντων».

Δεν παραλείπει, επίσης, να επισημάνει σε ό,τι αφορά στην ίδια την λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ πως «είναι διαχρονική επιλογή των κυβερνήσεων να διαθέτουν τεράστια ποσά σε ιδιώτες, αντί να στελεχώσουν τις κρατικές υπηρεσίες, όπως ο ΟΠΕΚΕΠΕ, του οποίου η Διεύθυνση Πληροφοριακών Συστημάτων είναι αποδεκατισμένη.

«Θεωρούμε αυτονόητο ότι τα όποια πρόστιμα πρέπει να επιβαρύνουν τους εμπλεκόμενους στις παρανομίες και όχι γενικά τη χώρα που θα επιβληθούν επί δικαίων και αδίκων» τονίζει ο Δ. Κουτσούμπας και αναφέρει στη συνέχεια:

«Το ΚΚΕ στηρίζει σταθερά και με συνέπεια τα αιτήματα του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος για χορήγηση των επιδοτήσεων με βάση την πραγματική γεωργική παραγωγή και το πραγματικό κτηνοτροφικό κεφάλαιο, κόντρα στις προβλέψεις της ΚΑΠ, που υλοποιούν όλες οι κυβερνήσεις, για αποσυνδεδεμένες από την παραγωγή ενισχύσεις.

Επίσης, είναι αυτονόητο ότι η υποβολή των δηλώσεων των αγροτών, ο έλεγχος και οι πληρωμές, θα πρέπει να γίνονται δωρεάν από τις αναγκαίες κρατικές υπηρεσίες (που καμία σημασία δεν έχει σημασία πως θα ονομάζονται), που με την κατάλληλη στελέχωση με όλο το αναγκαίο μόνιμο επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό, την εξασφάλιση των αναγκαίων υποδομών και μέσων, θα διεξάγουν την όλη διαδικασία, χωρίς διάφοροι μεσάζοντες και μεγαλοεργολάβοι να απομυζούν υπερκέρδη από αυτή. Η αιφνιδιαστική ταφόπλακα στον ΟΠΕΚΕΠΕ και η μεταφορά του στην ΑΑΔΕ είναι στην ουσία παραδοχή αποτυχίας της δήθεν εξυγίανσης και διαφάνειας του οργανισμού, που επί μήνες διαφήμιζε η κυβέρνηση της ΝΔ, και στόχο έχει τη συγκάλυψη των όποιων κυβερνητικών ευθυνών για όσα σκανδαλώδη συμβαίνουν στον οργανισμό.

Παράλληλα στηρίζουμε τα αιτήματα του αγροτόκοσμου για μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στο ρεύμα κλπ, για εγγυημένες από το κράτος τιμές στα αγροτικά προϊόντα, ώστε να καλύπτεται το κόστος παραγωγής και να μένει στον αγρότη εισόδημα επιβίωσης».

«Βέβαια είναι αναγκαίο οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, να συνειδητοποιούν ότι όσο δεν ελέγχουν οι ίδιοι τον τεράστιο πλούτο που παράγουν και αυτόν τον πλούτο τους τον κλέβουν τα μονοπώλια και ο μεταξύ τους ανταγωνισμός, η συνολική κατάστασή τους δεν θα βελτιώνεται, παρά τις ανάσες επιβίωσης που παίρνουν με τις κινητοποιήσεις τους. Εκεί πρέπει να στοχεύσουν με τον αγώνα τους, να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε να πάρουν στα χέρια τους τα κλειδιά της οικονομίας και της εξουσίας» τονίζει, καταλήγοντας στο άρθρο του, ο Δ. Κουτσούμπας.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων