Διπλός πονοκέφαλος στο Μαξίμου με Τουρκία – Ράμα
Η τελευταία τουρκική NAVTEX λίγο πριν την έλευση του Φιντάν φέρνει σε αμηχανία την κυβέρνηση, ενώ διπλωματικές πηγές απάντησαν στον πρωθυπουργό της Αλβανίας που δήλωσε ότι η Βόρεια Ήπειρος είναι “νεκρός όρος”.
Ούτε μία εβδομάδα πριν την έλευση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, η Τουρκία έφερε ξανά σε αμηχανία την Αθήνα με την τελευταία NAVTEX. Ενώ ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, κατά την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, προκάλεσε νέους δεξιούς πονοκεφάλους στη Νέα Δημοκρατία.
Ειδικότερα η τουρκική πλευρά με νέα NAVTEX επιχείρησε για άλλη μία φορά να καταγράψει στο πεδίο τις παράλογες απαιτήσεις της όσον αφορά στο θέμα της υφαλοκρηπίδας. Μετά την ελληνική NAVTEX που εκδόθηκε την Παρασκευή για τις έρευνες του O/V AEGALEO για την ηλεκτρονική διασύνδεση των Δωδεκανήσων, η Τουρκία εξέδωσε δική της NAVTEX το Σάββατο κάνοντας λόγο για δική της υφαλοκρηπίδα στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ της Ρόδου και της Καρπάθου.
Τον ίδιο ισχυρισμό για έρευνες “εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας” είχε προβάλει η Τουρκία και με τις δύο προηγούμενες NAVTEX στις 23 και 24 Οκτωβρίου, που αφορούσαν τις θαλάσσιες περιοχές μεταξύ Χίου και Σάμου και μεταξύ Χίου και Λέσβου.
Και αυτά ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης υποτίθεται ότι θα αναζητήσει με τον Τούρκο ομόλογο του τις δυνατότητες ουσιαστικού πολιτικού διαλόγου για τη μία και μόνη διαφορά που αναγνωρίζει η Ελλάδα με την Τουρκία, δηλαδή τον καθορισμό υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Η Ελλάδα όμως τονίζει ότι συζήτηση μπορεί να γίνει μόνο επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.
Αλλά η Άγκυρα ουσιαστικά αμφισβητεί τον καθορισμό υφαλοκρηπίδας με βάση το Διεθνές Δίκαιο, δεδομένου πχ ότι η περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καρπάθου, στην οποία αναφέρεται η τελευταία NAVTEX, βρίσκεται εντός ελληνικών χωρικών υδάτων. Η Τουρκία βέβαια αμφισβητεί το κατά πόσον τα νησιά του Αιγαίου έχουν πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα. Και επιχειρεί να βάλει στο τραπέζι των συζητήσεων και άλλα θέματα πέραν του καθορισμού ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.
Εν αναμονή των επόμενων παρεμβάσεων Καραμανλή- Σαμαρά
Όλα αυτά δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για τη δυνατότητα να προχωρήσει ο πολιτικός διάλογος. Αλλά η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει και την καχυποψία στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας για τις συζητήσεις με την Τουρκία, καθώς και επιθέσεις εκ δεξιών.
Σημειωτέον ότι ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, είναι ο κεντρικός ομιλητής στην παρουσίαση του βιβλίου του Βαγγέλη Πλάκα “Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και η Θεσσαλονίκη”, στη συμπρωτεύουσα απόψε. Αναμένεται λοιπόν με ενδιαφέρον εάν θα επαναλάβει τις πάγιες θέσεις του για τα ελληνοτουρκικά, στον απόηχο και της τελευταίας τουρκικής NAVTEX. Καθώς και εάν θα αναφερθεί σε Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, επαναλαμβάνοντας τις εθνικές κόκκινες γραμμές για την ενταξιακή τους προοπτική.
Από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού τονίζουν βέβαια ότι δεν θα έκανε ποτέ κάτι που να βλάψει τη ΝΔ, αλλά ταυτόχρονα θα συνεχίσει να μιλά για τα εθνικά θέματα. Πάντως στο Μαξίμου περισσότερο ανησυχούν για μία νέα έκρηξη του Αντώνη Σαμαρά, η κριτική του οποίου συχνά ξεπερνά τα όρια της “αστικής ευγένειας”.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι παρότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντάλλαξε ευγενικές αλλά τυπικές χειραψίες με τον κ.Καραμανλή και τον κ.Σαμαρά την Πέμπτη στο συνέδριο του Ιδρύματος “Κωνσταντίνος Καραμανλής” και βρέθηκε ξανά μαζί με τον Μεσσήνιο την Παρασκευή στα εγκαίνια του Σπιτιού του Ελύτη, το πρωί του Σαββάτου μιλώντας στο ΣΚΑΪ απάντησε ξανά στην κριτική Σαμαρά για το διάλογο με την Τουρκία.
“Ο ίδιος διαχειρίστηκε τα ελληνοτουρκικά, έχει συναντήσει τον κ. Ερντογάν και επί ημερών του έγιναν διερευνητικές επαφές. Άρα, γνωρίζει πολύ καλά ότι το βάρος της εξουσίας μάς υποχρεώνει να συνομιλούμε με την Τουρκία”, είπε ειδικότερα ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στον κ.Σαμαρά.
Ο Βελόπουλος “αξιοποιεί” τον Ράμα
Δεξιά κριτική και μουρμούρα προκάλεσε όμως η χθεσινή νέα εκδήλωση με ομιλητή τον κ. Ράμα στη Θεσσαλονίκη. Χάρη στα αυστηρά μέτρα ασφαλείας αποφεύχθηκαν σοβαρά επεισόδια ή μία προβοκάτσια, όπως φοβόταν η κυβέρνηση. Εθνικιστικά στοιχεία πάντως πραγματοποίησαν διαμαρτυρία με συνθήματα για τη Βόρεια Ηπειρο και πανό που έγραφαν “Ράμα ουστ”.
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας με αφορμή τις διαμαρτυρίες αυτές δήλωσε ότι: “Το “Βορειοηπειρώτες” είναι ένας νεκρός όρος, με τον καιρό έχει πεθάνει. Και έχει πεθάνει μαζί με κάθε όνειρο των ατόμων που προσπαθούν να το γελοιοποιήσουν. Όποιος χρησιμοποιεί αυτόν τον όρο όταν μιλάει για το νότο της Αλβανίας δείχνει να μην θέλει να ζήσει στον 21ο αιώνα. Είναι απολιθώματα και κρίμα”.
Διπλωματικές πηγές απάντησαν στον κ. Ράμα πως: “Η ιστορία δεν παραγράφεται και διατηρεί ζωντανό το αίτημα για πλήρη σεβασμό, εκ μέρους της Αλβανίας, των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας. Αυτό συνιστά ρητή προϋπόθεση της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας, σύμφωνα με την ομόφωνη θέση των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 11ης Οκτωβρίου 2024”.
Τα κόμματα εκ δεξιών της ΝΔ καραδοκούν ωστόσο για την ψήφο δυσαρεστημένων δεξιών. Έτσι ο Κυριάκος Βελόπουλος έσπευσε να κατηγορήσει τη ΝΔ ότι “επέτρεψε την διενέργεια αυτής της φασιστικής εκδήλωσης, παρά τον ανθελληνισμό που διακρίνει τον “γενίτσαρο” Ράμα.”
ΠΗΓΗ NEWS247.GR