ESM: Θα μεταβιβάσει στην Ελλάδα 748 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους
Το Συμβούλιο Διευθυντών του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), που ήταν ο πρόδρομος του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΣΜ), αποφάσισε σήμερα να εξαλείψει την προσαύξηση επιτοκίου σε δάνεια του ελληνικού Δημοσίου για την περίοδο από 1η Ιανουαρίου έως τις 17 Ιουνίου 2021.
Πρόκειται για την πέμπτη διαδοχική μείωση του επιτοκίου στο πλαίσιο των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που είχαν συμφωνηθεί το 2018. Η μείωση αυτή αντιστοιχεί σε ποσό 103,3 εκατ. ευρώ, το οποίο θα επιστραφεί στην Ελλάδα από το EFSF.Επιπλέον, στο πλαίσιο των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα μεταβιβάσει στην Ελλάδα το ποσό των 644,42 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί σε κέρδη που είχαν κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα (SMP/ANFA). Συνολικά, επομένως, θα μεταβιβαστεί στην Ελλάδα το ποσό των 748 εκατ. ευρώ.
Ο επικεφαλής του ESM και του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε: «Η Ελλάδα έκανε πρόοδο όσον αφορά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας COVID-19. H κυβέρνηση υλοποίησε μία μεγάλη μεταρρύθμιση του πτωχευτικού πλαισίου για να δώσει στις τράπεζες τα σωστά εργαλεία για τη σημαντική μείωση το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έκαναν θετική αξιολόγηση αναφορικά με την ολοκλήρωση των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων της Ελλάδας στο δεύτερο εξάμηνο του 2020. Αυτό άνοιξε τον δρόμο για την επόμενη δόση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που συνδέονται με τις δεσμεύσεις αυτές».
Ο κ. Ρέγκλινγκ προσέθεσε: «Η πρόοδος της Ελλάδας στις μεταρρυθμίσεις και η προβλεπόμενη αύξηση του ΑΕΠ φέτος είναι ενθαρρυντικές ενδείξεις για την ανάκαμψη της οικονομίας της και τις μακροπρόθεσμες προοπτικές. Θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες, ιδιαίτερα αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα και την υλοποίηση ενός σχεδίου για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου».
Η προσαύξηση του επιτοκίου 2% αφορά στο δάνειο ύψους 11,3 δισ. ευρώ που είχε πάρει η Ελλάδα από το EFSF, στο πλαίσιο του δεύτερου ελληνικού προγράμματος, για τη χρηματοδότηση της επαναγοράς χρέους της το 2012.
ΠΗΓΗ : ΑΠΕ