Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Γ. Κατρούγκαλος: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητά να χυθεί άπλετο φως στις υποθέσεις των παρακολουθήσεων»

Για «βαρύτατες ευθύνες» του πρωθυπουργού, Κυράκου Μητσοτάκη, «και για καθεαυτές τις παρακολουθήσεις και για την προσπάθεια συγκάλυψής τους», κάνει λόγο ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε δήλωσή του μετά από την ερώτηση που κατέθεσαν προς τον πρωθυπουργό οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, «για την υπόθεση των παρακολουθήσεων με το λογισμικό Predator».

Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «πρέπει να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση, μετά την εκστρατεία παραπληροφόρησης, που έγινε μετά από κυβερνητικές διαρροές, για το τι πράγματι διαμείφθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών».

Ειδικότερα, στη δήλωσή του υπό τον τίτλο «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητά να χυθεί άπλετο φως στις υποθέσεις των παρακολουθήσεων και στις πολιτικές ευθύνες του πρωθυπουργού για αυτές και τη συγκάλυψή τους», ο κ. Κατρούγκαλος σημειώνει ότι «ξέραμε» και πριν τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας «πρώτον, ότι όποιος παρακολουθούσε το τηλέφωνο του δημοσιογράφου κ. Κουκάκη, με το παράνομο λογισμικό Predator, ήταν αυτός που επιχείρησε να παρακολουθήσει και το τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη». «Το ξέρουμε αυτό γιατί χρησιμοποιήθηκε και στις δύο περιπτώσεις ο ίδιος ακριβώς σύνδεσμος, link παγίδευσης», πρόσθεσε. «Ξέρουμε, επίσης, ότι τον κ. Κουκάκη παρακολουθούσε η ΕΥΠ με νομότυπη διαδικασία» και ότι «σταμάτησε να τον παρακολουθεί όταν ο ίδιος απευθύνθηκε στην αρμόδια ανεξάρτητη Αρχή, την ΑΔΑΕ, και ζήτησε εξηγήσεις» και «λίγο μετά ξεκίνησε η παρακολούθησή του από το παράνομο λογισμικό Predator», τόνισε. «Ξέρουμε, επίσης, από την έκθεση της Google και άλλων οργανισμών, όπως η Facebook και το εργαστήριο του Πανεπιστημίου του Τορόντο, ότι το Predator στην Ελλάδα λειτουργεί "από φορείς που έχουν κυβερνητική υποστήριξη"» και «ξέρουμε, επίσης, τις προσπάθειες συγκάλυψης και παραπληροφόρησης από την κυβέρνηση», επεσήμανε.

Ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι «ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλούσε, σε ό,τι αφορά στην περίπτωση Κουκάκη, για διαφορές μεταξύ ιδιωτών, ενώ όπως σας είπα η ΕΥΠ παρακολουθούσε». Στο ίδιο πλαίσιο, ανέφερε ότι «λίγο μετά το αίτημα που κατέθεσε ο κ. Κουκάκης για να πληροφορηθεί το τι γίνεται, με τροπολογία που υπογραφόταν από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Πικραμένο επιχειρήθηκε να χειραγωγηθεί η αρμοδιότητα της ανεξάρτητης Αρχής, της ΑΔΑΕ, και να μην επιτρέπεται στο εξής να πληροφορείται όποιος παρακολουθείται, για την παρακολούθησή του, ακόμη και αν δεν υπάρχει κανένας λόγος δημοσίου συμφέροντος γι' αυτό». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση κατέθεσε τροπολογία «για να καταργηθεί αυτή η απαράδεκτη ρύθμιση και να επανέλθει το νομοθετικό πλαίσιο όπως ίσχυε, με ενίσχυση, μάλιστα, της αρμοδιότητας της ΑΔΑΕ».

Τόνισε, δε, πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι δεν θα αφήσει να περάσει έτσι «αυτό το μείζον ζήτημα για τα δικαιώματα και τη Δημοκρατία, που υπονομεύει την ποιότητα της πολιτικής ζωής και εκθέτει τη χώρα μας στο εξωτερικό, και αποτελεί έναν από τους λόγους που έχει υποβαθμιστεί η Ελλάδα στις εκθέσεις για την ελευθερία του Τύπου». «Πρώτο βήμα είναι η κατάθεση αυτής της ερώτησης, θα ακολουθήσουν και άλλα», συμπλήρωσε.

Στο ερώτημα εάν καλύφθηκαν «από τις εξηγήσεις που έδωσε ο κ. Κοντολέων στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας», ο κ. Κατρούγκαλος σχολίασε ότι αυτό που μπορεί να πει χωρίς να αναφερθεί σε αυτήν τη διαδικασία, «γιατί προφανώς είναι μυστική», είναι ότι «μετά τη διαδικασία βγήκα περισσότερο πεισμένος και για την ανάμιξη της ΕΥΠ και για την προσπάθεια συγκάλυψης εκ μέρους της κυβέρνησης».

* Επισυνάπτεται η ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας προς τον πρωθυπουργό.

    

 

Απόψεις

Απορώ γιατί πολλοί εκπλήσσονται σήμερα με το άκουσμα της είδησης για την απαλλαγή όλων των εμπλεκομένων στην υπόθεση με τα μαύρα ταμεία της Siemens, λόγω καθυστέρησης...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων

randomness