Γ. Κατρούγκαλος: Θα υπερψηφιστεί το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό - Καμία περαιτέρω μείωση της Εθνικής Σύνταξης
Τη βεβαιότητα ότι το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό θα υπερψηφιστεί, χωρίς απώλειες, από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, εκφράζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αγορά» ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος. Παράλληλα, θεωρεί πιθανή την υπερψήφιση του νομοσχεδίου και από βουλευτές της αντιπολίτευσης, μετά τις διορθωτικές κινήσεις που θα γίνουν ως την ημέρα της ψήφισής του.
Υπερασπίζοντας το νομοσχέδιο, ο κ. Κατρούγκαλος υπογραμμίζει ότι αποτελεί μία προσπάθεια «μίας ταξικά μεροληπτικής αρχιτεκτονικής υπέρ των αδύναμων και των μεσαίων εισοδημάτων, ώστε να πάρουν αξιοπρεπή σύνταξη και οι μακροχρόνια άνεργοι και όσοι δεν είχαν σταθερή και μόνιμη εργασία» και τονίζει ότι, παράλληλα, δίνονται κίνητρα στους ασφαλισμένους να παραμείνουν στην εργασία τους και να μην βγουν πρόωρα σε σύνταξη.
Εξάλλου, ο κ. Κατρούγκαλος, αποδέχεται ότι η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς «δεν είναι εύκολη» και αναφέρει ότι θα υπάρξει εξορθολογισμός του υπολογισμού των εφάπαξ και των μερισμάτων των δημοσίων υπαλλήλων, με μικρές μειώσεις στα πρώτα και μεγαλύτερες στα δεύτερα. Ωστόσο, δεσμεύεται ότι θα υπάρξει μείωση των εισφορών όταν, μέσα από τη δημιουργία ενός κοινού μηχανισμού είσπραξης φόρων και εισφορών, θα μπορέσει να ελεγχθεί η εισφοροδιαφυγή και η φοροδιαφυγή.
Όσον αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες, ο υπουργός Εργασίας αναφέρει ότι τα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο ευνοούν το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών που δηλώνουν εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ τον χρόνο και επισημαίνει ότι υπάρχει συμφωνία με τους φορείς των ελεύθερων επαγγελματιών να συσταθεί μια κοινή επιτροπή που θα υπολογίσει το άθροισμα ασφαλιστικής και φορολογικής επιβάρυνσης, «ώστε να μην καταλήγει σε δημευτικά αποτελέσματα».
Ακόμη, απαντώντας στις κριτικές που υποστηρίζουν ότι με τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, το 80% των νέων συντάξεων θα έχει μεσοσταθμική μείωση της τάξης του 15%, κάνει λόγο για «καθαρή αλχημεία» και «συστηματική και έντονη προσπάθεια παραπληροφόρησης», ώστε να δημιουργηθούν «ψευδείς εντυπώσεις».
Τέλος, αναφέρει ότι από την αξιωματική αντιπολίτευση και τον νέο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, περιμένει προτάσεις «διαφορετικές από τις συνεχείς μειώσεις των συντάξεων που εισέφερε το κόμμα του ως "λύση" του ασφαλιστικού».
«Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχτεί περαιτέρω μείωση της Εθνικής Σύνταξης»
"Η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχτεί περαιτέρω μείωση της Εθνικής Σύνταξης ούτε να αυξήσει το όριο των 15 ετών για την χορήγησή της τόνισε ο υπουργός Εργασίας Γ.Κατρούγκαλος μιλώντας το πρωί στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.
Ανέφερε ότι η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή, αλλά σημείωσε πως οι Ευρωπαίοι ξέρουν ότι αυτή η κυβέρνηση δεν τους κοροϊδεύει και δεν παίζει πελατειακά παιχνίδια όπως οι προηγούμενη που έκανε όπως ανέφερε «μαϊμού» ενοποίηση των ταμείων. Σημείωσε επίσης πως η Τρόικα γνωρίζει πως η συγκεκριμένη κυβέρνηση ξέρει να λέει «όχι». Πάντως, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει εμπλοκή στη διαπραγμάτευση.
Ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι όσοι έχουν λιγότερα από 15 έτη ασφάλισης δεν θα παίρνουν την Εθνική σύνταξη,αλλά ένα προνοιακό επίδομα που θα κυμαίνεται στα 360 ευρώ.Επιβειβαίωσε,επίσης,ότι πρόθεσή του είναι "να μπει "κόφτης"στις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών πάνω από ένα όριο , ώστε το άθροισμα ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών να μην είναι εξοντωτικό".
Τόνισε εκ νέου πως το καθεστώς που προβλέπεται για τους αγρότες θα ισχύσει και για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες.Υποστήριξε πως το σύστημα είναι δίκαιο υπέρ των φτωχών και των αδυνάτων, ενώ παράλληλα δίνει την δυνατότητα σε αυτόν που έχει την εργασία του να παραμείνει και να πάρει μεγαλύτερη σύνταξη.Ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε πως είναι στη διάθεση του προέδρου της ΝΔ εαν ζητήσει ενημέρωση για το ασφαλιστικό.
Ευρωπαϊκή υποστήριξη για το ασφαλιστικό εξασφάλισε ο Γ. Κατρούγκαλος
Με την πεποίθηση ότι έπεισε τους ομολόγους του για την ορθότητα του νομοσχεδίου του για το ασφαλιστικό και ότι εξασφάλισε την υποστήριξή τους θα επιστρέψει αύριο στην Αθήνα ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ύστερα από την τριήμερη επίσκεψή του στο Παρίσι, στο πλαίσιο της διϋπουργικής του ΟΟΣΑ.
«Εισπράξαμε μια πολύ θετική υποδοχή, τόσο στο πλαίσιο γενικότερα της συνέλευσης του ΟΟΣΑ όσο και στις διμερείς επαφές με τους ομολόγους μου, τις δύο Γαλλίδες, τη Γερμανίδα και τον Πορτογάλο», δήλωσε ο υπουργός, σήμερα το πρωί (16/11) στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Πράγματι, μετά τις διμερείς συναντήσεις η Γερμανίδα υπουργός Αντρέα Νάλες δήλωσε ότι η μεταρρύθμιση «βρίσκεται στο σωστό δρόμο», ότι συμφωνεί με τον κ.Κατρούγκαλο για «ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής στην ΕΕ» και ότι η ίδια «θα υποστηρίξει» τη μεταρρύθμιση. Η Γαλλίδα υπουργός Μίριαμ Ελ Κομρί, δήλωσε από την πλευρά της , ότι πρόκειται «για μια θαρραλέα μεταρρύθμιση που θα επιτρέψει να καθορισθεί καλύτερα, ποιό είναι το κοινωνικό μοντέλο στην Ελλάδα».
Στο ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ποιος είναι ο κοινός παρονομαστής μέσω του οποίου πείσθηκε τόσο η συντηρητική Γερμανίδα υπουργός, όσο και η σοσιαλίστρια Γαλλίδα υπουργός , ο κ.Κατρούγκαλος απάντησε : «Αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της προσπάθειάς μας και αποδέχονται ότι μια μεταρρύθμιση εν καιρώ κρίσης, πρέπει να έχει στοιχεία κοινωνικής δικαιοσύνης, να βοηθάει δηλαδή περισσότερο τους πιο αδύναμους.Επίσης,αντιλαμβάνονται ότι στην ειδική περίπτωση της Ελλάδας με το πολυκερματισμένο και το πελατειακό ασφαλιστικό σύστημα είναι σημαντικό να έχουμε κανόνες ισότητας και εναρμόνισης.Γι' αυτό το λόγο υπήρξε μια γενική υποστήριξη του σχεδίου μας, ακόμα και στην ειδική αυτή πλευρά, του να μην έχουμε νέες μειώσεις στις συντάξεις, που έχουν μειωθεί κατά 40 %, αλλά να φθάσουμε στην κάλυψη που μας απομένει για τη μείωση του κόστους, με την αύξηση των εισφορών» υπογράμμισε.
Σχετικά με τις κατ' ιδίαν συναντήσεις που είχε με την ηγεσία του ΟΟΣΑ και τον ΓΓ Ανχελ Γκουρία, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι « ο ΟΟΣΑ που μέχρι πρότινος ήταν πλήρως ταυτισμένος με το φιλελεύθερο πρόταγμα, από ένα σημείο και μετά όμως, αντιλαμβάνεται ότι θέλουμε μια ανάπτυξη που να μη δημιουργεί κοινωνικό αποκλεισμό».
«Επίσης,αυτές τις μέρες στο Παρίσι στη διϋπουργική, γινόταν συζήτηση για νέες θέσεις εργασίας με ποιότητα και ισότητα, και αυτά τα στοιχεία της ισότητας και της αποφυγής του κοινωνικού αποκλεισμού τα συμμεριζόμαστε. Γι αυτό συζητάμε μαζί τους, για να δούμε πως μπορούν να μας βοηθήσουν τώρα στη διαπραγμάτευση, αλλά και στην προσπάθεια να μεταρρυθμίσουμε τους θεσμούς μας».
Στην παρατήρηση, εάν η λεγόμενη «εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ» η οποία έχει συχνά αμφισβητηθεί, διαθέτει ακόμα στον τομέα της απασχόλησης, κάποια «εργαλεία» από τα οποία η Ελλάδα θα μπορούσε να επωφεληθεί, ο υπουργός απάντησε :
«Η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ πράγματι, περιελάμβανε πάρα πολλές από τις νεοφιλελεύθερες αποδοχές. Και μάλιστα ο τρόπος με τον οποίο ερμηνεύθηκε, θεολογικό θα έλεγα τρόπο, δεν βοήθησε στο παρελθόν την Ελλάδα να μεταρρυθμισθεί στην κατεύθυνση που πρέπει.
Ακριβώς γι αυτόν τον λόγο και εγώ διαφοροποιώ ο,τι υπάρχει νεοφιλελεύθερο, απ' ότι έχει κοινωνικό στοιχείο στις προτάσεις, όχι μόνο του ΟΟΣΑ, αλλά κάθε διεθνούς οργανισμού. Γιατί εμείς θέλουμε να κάνουμε μια μεταρρύθμιση όχι γιατί θα μας υπαγορευθεί απ' έξω, με τη λογική οποιουδήποτε οργανισμού, αλλά θέλουμε μεταρρυθμίσεις που να είναι συμβατές με τις δικές μας ιδεολογικές και πολιτικές αρχές» δήλωσε ο υπουργός.
Τέλος, σε ερώτημα για το με ποια επιχειρήματα σκοπεύει να πείσει τη Δεύτερα τους εκπροσώπους των ελεύθερων επαγγελματιών, που κατά χιλιάδες πραγματοποίησαν τη λεγόμενη «διαδήλωση της γραβάτας», ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε, ότι δεν πρόκειται να έχουν «δημευτικό αποτέλεσμα» οι εισφορές.
Εξήγησε ότι «με τα ίδια επιχειρήματα τα οποία συζητήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα που είχαν έλθει στο γραφείο μου. Να υπενθυμίσω ότι οι ίδιοι είχαν αποδεχθεί να συμμετέχουν με εκπροσώπους τους σε επιτροπή που συγκροτήσαμε. Και απ' ότι έχω αντιληφθεί δεν έχουν αντίρρηση σε αυτό που είναι η ουσία της μεταρρύθμισης, δηλαδή να υπολογίζονται οι εισφορές στη βάση του πραγματικού και όχι του εικονικού εισοδήματος. Μέχρι τώρα ούτε οι δικηγόροι, ούτε οι μηχανικοί, ούτε οι γιατροί υπολόγιζαν τις εισφορές τους στη βάση του πραγματικού εισοδήματος.
Από εκεί και μετά, εγώ θέλω αυτοί που έχουν μεγαλύτερο εισόδημα να δίνουν πιο πολλά, από αυτούς που δεν έχουν ή έχουν μικρότερο» είπε ο υπουργός και πρόσθεσε :« Αλλά και εγώ αντιλαμβάνομαι ότι δεν θα πρέπει η επιβάρυνση να φθάνει σε σημείο που να έχει δημευτικό αποτέλεσμα. Και αυτό είναι που θα συζητήσουμε τη Δεύτερα. Δηλαδή, πως η εφαρμογή ενός δίκαιου κανόνα, που λέει ότι αυτό που ισχύει για τους μισθωτούς θα πρέπει να ισχύει και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, δεν θα φθάσει σε σημείο που να έχει δυσβάσταχτα αποτελέσματα» κατέληξε ο Γ. Κατρούγκαλος.
(ΑΠΕ)